Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o nepodstatných věcech, které se stávají podstatnými a naopak... Příběh lyrické komedie režisérky a scenáristky Alice Nellis se odehrává během dvou dnů a jedné noci na malém městě v době voleb do místního zastupitelstva. Studentka Jana přijíždí na víkend domů, aby se stala členkou volební komise. Její agilní matka (I. Janžurová) je nadšenou příznivkyní a členkou volebního štábu jednoho z kandidátů, nemocný, apatický otec (L. Suchařípa) se naopak na truc manželce rozhodne volby zcela ignorovat. Otázka volebních preferencí a už samotného faktu, zda k volbám jít či nejít, se pro ně oba stane bitevním polem, na němž začnou řešit všechny za dlouhá léta nashromážděné problémy… (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Velmi realistický, působivý a i v dnešní době relevantní film. Ztvárnění volební komise a voličů bylo fantastické, všechny postavy byly zajímavé a měly mezi sebou skvělou chemii, podporovanou úžasnými hereckými výkony. Děj byl celkově moc dobrý, mohl si ale podle mě odpustit jednu malou vedlejší zápletku. Prezentace byla skvělá, je hezké vidět, že i ve svém debutu Alice Nellis používá svůj možná až perfekcionistický styl natáčení se spoustou krásných záběrů a kompozic, až na jednu slow-motion scénku byla prezentace perfektní. A hudba, i když jí nebylo moc, se mi taky líbila. 8/10 ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Dílčí role je to jediné, co film nabízí a drží ho nad hladinou, hlavně Suchařípa nenechá snímek potopit. Hlubší linka žádná, to co má držet film pohromadě, selhává. A neschopná slečna v hlavní roli, úmor, téměř hanba před výkonem své matky Ivy Janžurové, která je paní herečkou. Jsem rád, že se Nellis vypracovala k něčemu jako jsou Tajnosti. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tak nás napadlo, že abys tam zejtra prostě nemusel chodit, tak se tady staví…s urnou. Víš? S volební urnou. Stejně se ti tam nechtělo, je tam spousta lidí, tak…aby ses tam nemusel táhnout.“ - „Copak…já tam musím?! No jo…musíme tam všichni. Do urny.“ V mé volební komisi, jejíž jsem byl předsedou, to probíhalo trošku jinak, asi jsem měl ostatním členům též malinko dochutit pití… Ene Bene je komedie, ze které se postupně stává její příbuzná „tragi“, až z ní vykrystalizuje čistokrevné drama. Film má 2 linie, kvalitou docela nevyrovnané. Volební linka má pár dobrých hlodů, ale bohužel trpí (alespoň v mých očích) tím, že Jana je krajně nesympatická, postupně mě iritovala stále víc, až jsem ji vyloženě nemohl vystát. Za to rodičovská linie, ať už je jakkoliv hořká, má hned několik situací k zasmání, a to v podání skvěle glosujícího Suchařípy a nahrávající Janžurové, oba film táhnou nahoru. Celkově tedy dám ještě slabší 4*. „Nechceš mrkvev? Je pěkně oškrábaná.“ - „Ne, já mám okurku.“ - „Neměla bych jít za ní?“ - „S nějakou další zeleninou?“ ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Voľby ako zbytočná inštitúcia, zbytočná strata času. Slúži len na zábavu volebnej komisie a pár exotov, dá sa pri nich precvičiť nohy a brušné svaly, zatancovať, baliť ženu, ale to len na najnovší model Astry dvojliter z roku 1999. Postavičky sú to kompletne zbytočné okrem Leoša Suchařípy, u ktorého som mal ale obavy, že nevylezie z pyžama. Jeho volebný podvod na manželke ho stál neuveriteľnú silu a pekne si nakoniec vyžerie jeho odhalenie. Volebné tanečné vyvrcholenie tiež stálo za to, ale bolo len pár svetlých momentov filmu a od Alice Nellis som zvyknutý na viac. –––– Dáš si mrkev? Je pěkně oškrábaná. –––– Takhle si ty představuješ demokracii? Co když chci volit republikány? ()

Bludicka.Julie 

všechny recenze uživatele

3,5* - Děj je někdy dost zdlouhavý, ale Nellis je nejlepší na světě v dialozích a ještě v něčem, co neumím popsat...poukazuje na tu všednost a obyčejnost a skoro každý se v tom najde, je zkrátka dobrá! Místy tento film hodně připomínal Výlet, který je novější, ale já ho viděla dříve, ať už charakteristikou Janžurové či ukňouraností její dcery a nešťastnou láskou na telefonu. Na Výlet to u mě ale zdaleka nemá! Ač milá Theodora Remundová hraje všechno podobně ukňouraně jako Martha Issová, ani proti nim nic nemám a rozumím jim:). ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Iva Janžurová byla nominovaná za hlavní roli na Českého lva. (cariada)
  • Iva Janžurová (Helena Zachová) vzpomínala na spolupráci s režisérkou Alicí Nellis, která "mě překvapila tím, že v sobě měl takovou něžnou ctižádost uspět, která byla strašně příjemná. Snad to ani nebyla ctižádost, spíš snaha. Velmi dobře tušila, jak velké sousto pro ni ten film je, ale zároveň projevila velkou míru citu a znalosti. Velmi přesně věděla, co a proč chce. Když třeba kameraman Ramūnas Greičius přišel s nějakým velmi dobrým obrazovým nápadem, tak si ho sice nejdřív nechala projít hlavou, ale nakonec stejně většinou řekla: 'Ne, já to potřebuji takhle.'" (NIRO)
  • Scéna, odehrávající se ve volební místnosti, byla natočena v kulturním domě v Přibyslavi. Dále se filmovalo ve Světlé nad Sázavou. (M.B)

Reklama

Reklama