Reklama

Reklama

Opožděný východ

všechny plakáty
Česko, 2009, 56 min

Režie:

Marcel Petrov

Obsahy(1)

Dokument, který připomene dvacet let staré události, jež od základů změnily život v celém Československu a v regionech jako Ostrava obzvlášť. Když se řekne 17. listopad 1989, většina lidí si vybaví záběry z pražské Národní třídy, kde při pokojné demonstraci policisté ztloukli stovky lidí. Vybaví si také plné Václavské náměstí, Václava Havla s Karlem Krylem a Martou Kubišovou na balkoně pražského Melantrichu, nebo milion lidí na Letné. Ale už si jen málokdo vybaví, jak to vypadlo v místech, kde měla strana moc pevně v rukou. V oblastech, kam bylo z Prahy daleko a kde se i disidentům žilo mnohem hůř něž v hlavním městě. Takovým místem byla i Ostrava a celá severní Morava a Slezsko, kde se revoluce rozjížděla jen velmi zvolna. A právě o těchto místech bude dokument Opožděný východ. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Radko 

všechny recenze uživatele

Oneskorený východ alebo ako Pražáci rozdúchali plamienky mocenského prevratu na tuho červenej Morave - Ostrave a Opave. Nič viac a nič menej tento "dokument" neprináša. Len podporenie oficiálnej verzie o minuosti - t. j. rozpútaní "revolúcie" zdola. Keby nebolo pár unikátnych záberov (v jednom z nich pochoduje skupinka mladých a ich vztyčované ruky silno pripomínajú hajlovanie) zo severomoravských novembrových demonštrácií, ani by som túto narýchlo spatlanú znôšku nudných rečí nedopozeral. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Konečně také zajímavě realizovaný pohled na náš průmyslový severovýchod, baštu každého socialistického režimu, který jednoho listopadového dne roku 89´ probudily zprávy o "generální stávce" studenstva v Praze. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Opožděný východ přináší autentické zpovědi lidí ze severní Moravy. A také pár unikátních archivních záběrů. Není moc divu, že do Ostravy dorazila revoluce o něco později. Sem totiž pozdě dorazí úplně všechno, Praha je prostě top a tak se k ní i v této republice přistupuje v mnohem méně důležitějších věcech. Nutno říct, že zbytek republiky navíc (bohužel) považuje Ostravsko za přítěž a nemá ho v lásce. Naštěstí my ostraváci to Pražákům hojně oplácíme. A tak se ani moc nedivím, že horníci, kteří do té doby měli jistotu práce i slušného výdělku, nikam nespěchali a spíše čekali, jak se to vyvine. Teď, po mnoha letech nemají jisté vlastně vůbec nic. ()

Reklama

Reklama