Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Končí sa vek „zlatého Západu“ a mnohí jeho hrdinovia si musia nájsť nový spôsob života. Sandy McKenzie (Stewart Granger), bezohľadný lovec bizónov, to skúša ako chovateľ hovädzieho dobytka. Keď mu splašené bizóny zdecimujú stádo, prijme ponuku pištoľníka Charlyho Gilsona (Robert Taylor), aby sa zúčastnil na love bizónov. Avšak nezhody kvôli Indiánke tragicky poznačia ich ďalšie osudy... (pravo)

(více)

Recenze (11)

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu jsem se dlouho vyhýbala kvůli Stewartovi Grangerovi, kterého jsem měla zaškatulkovaného v kategorii "maník z reklami na zubní pastu, který si odskočil dělat film" - ono po těch swashbucklerských rolích v Scaramouchovi a remaku Prisoner of Zenda, které jsem měla tu čest zhlédnout dříve, se mě nikdo nemůže ani divit. Místo zářícího bílého úsměvu mě ale čekalo velmi milé překvapení, protože Granger tu vypadal přirozeně a jako ten good-guy si po chvíli získal i mé sympatie. O něco lehčí to tu měl Taylor, který si tu vystřihl perfektně psychicky vyšinutého jedince, a notně si ho užil. Jeho postava na jednu stranu ničí vše živé kolem sebe, na druhou stranu má chorobný strach z toho být sama, a na western je opravdu nadprůměrně psychologicky propracovaná. Scénář výborný, herecké výkony taktéž a poměrně překvapivý konec dělá z tohodle kousku originální nadčasovou klasiku (solidní kritiku film sklízel i v době svého uvedení). Za zmínku stojí, že tato herecká dvojce se na plátně nesetkává poprvé - Taylora a Grangera lze společně spatřit v dobrodružném kousku All the Brothers Were Valiant z r.1953. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Bývalý lovec bizonů Sandy McKenzie (Stewart Granger) přestal se svým krvavým povoláním a pokouší se začít chovat dobytek. Poté, co jsou jeho krávy pozabíjeny stádem bizonů, nechá se přemluvit Charly Gilsonem (Robert Taylor), aby se znovu vydal na lov. Mezi oběma však dochází stále častěji k neshodám, co se úcty k životu lidskému i zvířecímu týče... Nádherný western, který se zamýšlí nad tmavými stránkami americké historie- vybíjením bizonů i indiánů. Granger i Taylor v nejlepší formě. Pro fanoušky těchto westernových ikon padesátých let neopominutelný snímek. ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Výbornej film a, kdybych se na záčátku trošku nenudila a ze Stewarta Grangera nedostávala osypky, šla bych i na pět hvězdiček. Chvilku jsem o nich i uvažovala, to pro změnu za ten závěr, Robert to jako vždycky zahrál skvěle (přemýšlím, kdy naposledy ne, snad ve svých úplných začátcích a tam to zase dorovnal tím jak vypadal, to tady se už musel snažit trochu víc;-)). Po nemastném neslaném začátku to nabralo solidní obrátky, nejspíš od doby, kdy se tam objevila ta dívka s mrnětem, a protože mám ráda netradiční westerny, tenhle mě nakonec mile překvapil, ten závěr byl totiž naprosto úžasný, přemýšlela jsem, jak z toho asi autoři vybruslí a oni vybruslili nejen se ctí, ale u mě i s potleskem (hernajs až na toho Grangera, prostě ho nemůžu, omlouvám se...), summa summarum téměř čtyři a půl astrarum. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Výborný a netypický western, předzvěst revizionistické vlny let šedesátých (kde už nejsou indiáni jen nelidští zabijáci či hlinění holubi pro bílé hrdiny). Film jsem chtěl původně shlédnout jen kvůli tomu, že z něj Harald Reinl ukradl scénu zabíjení bizonů do Vinnetoua I, ale dostal mne. Stewart Granger je hodně dobrý (jak ho jinak nemusím), ale Robert Taylor je skvělý, jeho lovec se zabijáckou úchylkou je velmi přesvědčivý (a ne přehnaný jako psychopatičtí zabijáci špageťáckých westernů). Navíc je zde nádherná samhawkenovská figurka stahovače kůží Jambe-de-bois, krásná indiánka, atraktivní krajina a překvapivý konec. V rámci žánru skvělé dílo. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Taktéž kvalitní americký western, v jehož případě je pro přesnější ocenění škála pouhého pětibodového hodnocení nedostatečná: mohly by to být i čtyři hvězdičky. Ale nedávám je, neb mi mnohé scény přišly hodně nepravděpodobné, zvláště ta závěrečná. Výborní herci, zejména Robert Taylor v roli tvrdého sobce Charlieho, ale i Granger, kterého nemáme rádi jako namachrovaného frajera z Vohrerových mayovek. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (5)

  • Strelci americkej vlády počas natáčania skutočne zastrelili niekoľko bizónov v rámci plánovaného preriedenia stáda. (Dale)
  • Pri natáčaní scény so Stewartom Grangerom sa na koni zranila Anne Bancroft, ktorá musela byť nahradená Debrou Paget. V záverečnej scéne, ktorá zjavne nebola pretočná, sa dá Anne Bancroft rozoznať, keď vychádza z jaskyne a zostupuje z hory. (Dale)

Reklama

Reklama