Reklama

Reklama

Final Cut: The Making and Unmaking of Heaven's Gate

  • USA Final Cut: The Making of 'Heaven's Gate' and the Unmaking of a Studio
všechny plakáty

Recenze (4)

Matty 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u Stroheimovy Chamtivosti se zde můžeme ptát, zda režisér zničil studio, nebo studio (a média) zničilo režiséra. Dokument se chvályhodně nesnaží předkládat jasné odpovědi. Výrobu Nebeské brány neprezentuje jako souboj vizionářského génia s tupými studiovými moguly. Díky věcnému tónu, přehledně chronologickému vyprávění a mnoha zahrnutým úhlům pohledu (Cimina kritizující producenti, Cimina hájící herci a kameraman) se Epsteinovi daří bořit mýtus o chaoticky probíhajícím natáčení, které Cimino neměl pod kontrolou. Oproti většině ostatních making of filmů tomuto nechybí snaha nahlížet události v širší historické perspektivě (založení UA, hledání precedentu pro řešení situace, kdy se velká produkce mění ve velký průšvih, stručné shrnutí Ciminovy kariéry). Společně s Bezstarostnými jezdci, zuřícími býky nebo A Decade Under the Influece "povinná četba" k éře režisérů a společně s Hearts of Darkness zároveň neveselé objasnění toho, proč je v Hollywoodu větší míra autorské svobody dlouhodobě neudržitelná. Škoda nevýrazného výkladového formátu, kdy jsou mluvící hlavy jen prokládány záběry z natáčení a celé to zastřešuje autoritativní komentář vypravěče. 80% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

V podstatě brilantní shrnutí všeho okolo Nebeské brány. Všichni zúčastnění mluví k věci a nebojí se říct věcí jaké byly. O to více zamrzí, že Cimino samotný odmítl se v toto dokumentu objevit jinak, než z archivních záběrů. Někteří lidé dokonce velmi trefně vystihují (samozřejmě s pořádným odstupem) nejen své chyby, ale celkové vnímání Cimina jako režiséra. Jeden fenomén, který si podobně kvalitní dokument rozhodně zasloužil. Krom toho, pokud film sledujete znovu po dokumentu, váš pohled se možná trochu změní... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších natáčecích dokumentů, který jsem doposud viděl. Labutí píseň o autorském Hollywoodu a mlýnských kolech filmové branže na pozadí největšího propadáku její historie. K vidění ZDE ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Opravdu komplexní a co nejvíce to jde objektivní shrnutí celého vzniku toho legendárního velkého filmového obra. Oproti třeba Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse vidíte mnohem víc mluvících hlav, které se ale povětšinou natáčení zúčastnili a ze svých různých filmových pozic mají mnohé co říct. 8/10 ()

Reklama

Reklama