Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 1 (1989) (série)


Sen (S01E10)

(epizoda)

Obsahy(1)

Majitel mocného pekařského koncernu Benedict Farley je nepříjemný, arogantní stařec, který nenávidí všechno kolem sebe. Na jeho pozvání jej navštíví Hercule Poirot a pan Farley se mu svěří s noční můrou, která jej pronásleduje noc co noc. Pravidelně se mu zdá o vlastní sebevraždě, sen popisuje přesně její čas i průběh. Stařec chce od Poirota vědět, zda ho pomocí hypnózy nemůže někdo k tomuto činu dohnat. Druhý den po jejich rozhovoru je pan Farley nalezen mrtev ve své pracovně. Poirot se přesvědčí, že vše, včetně doby smrti, odpovídá popsanému snu. Je tu však jeden podstatný rozdíl, nešlo o sebevraždu. Během vyšetřování se geniální detektiv ve slabší chvilce svěří kapitánu Hastingsovi, že v mládí vedl poněkud bouřlivější život, aby pak v závěru projevil velké pochopení pro potřeby své věrné zaměstnankyně slečny Lemonové. (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

PavelZava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ve srovnání s povídkou The Dream, která byla nejdříve vydána v USA v Saturday Evening Post 23. Října 1937, a poté v The Strand v únoru 1938, kde sen pana Benedicta Farley je popisován takto : ‘At twenty-eight minutes past three I open the second drawer on the right of my desk, take out the revolver that I keep there, load it, and walk over to the window. And then – then I shoot myself.‘ , jste si určitě všimli, že čas je jiný, ale i celková zápletka je lepší, než sama A.Christie vymyslela. Kromě případu i tento díl vypovídá o panu H.Poirotovi v jeho osobním životě v souvislosti s vtípkem s psacím strojem a hodinami. Samozřejmě si neodpustím úryvek. HP a inspektor Japp scházejí ze schodů od Farleyovy pracovny : Když říkám sebevraždu, mám na mysli, že byl ve své pracovně sám a tam ho našli s pistolí v ruce. Nikdo tam nevešel ani odtamtud nevyšel v době, kdy se zastřelil. Co to znamená, inspektore ? Že není jiná možnost – byla to sebevražda. Au contraire ! To znamená, že to byla velmi nezvyklá a velmi chytře plánovaná vražda ! Myslíte ? A Kdo ji naplánoval ? To by nebylo ono, inspektore, kdybych vám to hned pověděl. Dobře. No, teď musíme nechat malé šedé buňky mozkové pracovat . Takměř dokonalé. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi dobrý diel síce s prehľadnou zápletkou, ale veľmi príjemne natočený a s neočakávaným rozuzlením. Keď Poirota sklamú šedé bunky, je to vždy zábava, ale slečna Lemonová nevedomky príde na pomoc. Za to sa jej dostane odmeny v podobe darčeka, len trochu odlišného, ako očakávala. –––– P.S. Prosím vemte tento dopis sebou. –––– Příliš respektuji potřeby svých zaměstnanců. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Někteří lidé si možná zaslouží nějaký trest za to, jak se chovají, ale přece jen, smrt je trestem, kteří ne všichni považují za přijatelný. Hercule Poirot vraždu nikdy nepřijme, což jasně dává najevo, a tak vyšetřuje vraždu továrníka, který se ke svým zaměstnancům choval jako hovado. Skvělé variování se záměnou a tím, jak je zločin skvěle rekonstruován. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z první série je Sen rozhodně tím nejpovedenějším, nejhravějším a nejlépe vykonstruovaným případem, který těží zejména z dobře promyšlené zápletky, a je opravdu škoda, že je to jeden z těch padesátiminutových dílů, jelikož tento díl by dokázal únest i dlouhometrážní stopáž. Vedle toho mě navíc pobavila dějová linie s psacím strojem. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak by mě zajímalo kolikrát vlastně Agatha ve svých detektivkách použila podobné zápletky. Ale vždycky ji buď ona nebo tvůrci seriálu dokáží něčím „ozvláštnit“, takže vlastně nikdy není přesně tatáž. :-)) Z těch 50 minutových, které jsem zatím viděla, tedy z první série, je to podle mě (a jak vidím, tak nejen podle mě) ten nejpovednější Poirot. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Slečna Felicity Lemonová (Pauline Moran) používá ve filmu psací stroj Underwood typ 5, vyráběný od roku 1901. (tomas.sulc.7)
  • Při útěku vraha v závěru filmu dojde ke shození velké vázy z podstavce na schody. Záběr pádu vázy je však omylem prodloužený a je tudíž vidět, jak se váza-rekvizita (vyrobena z nějakého plastu) odrazí na schodech. Až v následujícím záběru znovu padá na schody a rozbíjí se. (poz3n)

Reklama

Reklama