Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo hledá, najde je klasickým normalizačním filmem své doby. Tento se konkrétně odehrává ve výrobním družstvu, které vyrábí pračky a klimatizační jednotky. Starý a poctivý ředitel Vyšín (Václav Švorc) jednoho dne zjistí, že závod neopouští výrobky v takové kvalitě, v jaké by měly být, a rozhodne se provést podrobnější kontrolu všech úseků výroby. Při tom zjistí, že se závod potýká s celou řadou problémů, ať už se to týká kvality dodávaných materiálů či pečlivosti dělníků při samotných montážích. Jeho náměstek Ing. Píchal (Miroslav Zounar) jej navíc od výroby problematických praček zrazuje a chce vyrábět jen nedostatkové klimatizační jednotky. Když ředitel zjistí, že výstupní kontrola horší pračky dává na domácí trh, zatímco ty dobré jdou na export, nařídí všechny vadné opravit. Je ale konec měsíce a tím pádem je ohroženo splnění plánu. A když nebude splněn plán, nedostane podnik prémie. A tak se v závodě rozhoří vnitřní boj vedení podniku i dělníků se starým ředitelem, který trvá na kvalitě, za niž družstvo dostalo nejeden řád.
Snímek se snaží kriticky poukazovat na šlendriánství ve výrobě, nepoctivost a korupci, což má nejen celorepublikový dopad, ale především dopad na obyčejné lidi. Třeba právě v podobě netěsnící či poskakující pračky. Nejedna kritická věta je říkána přímo do objektivu kamery jakoby to bylo sdělení k zamyšlení i pro ty před televizní obrazovkou. (Big Bear)

(více)

Recenze (32)

PatoP 

všechny recenze uživatele

Vôbec sa mi nezdá, že by to bol ideologický film. Práveže veľmi presne poukazuje na nešváry v socialistickom hospodárení a vo výrobe. Ako príklad si scenárista vybral závod na výrobu pračiek. Myslím, že mnohí sa v tejto inscenácii mohli vidieť v živých farbách. A že bol riaditeľ kladná postava? V amerických filmoch a seriáloch ich je koľko? A nezachraňujú iba jeden závod, ale celú našu planétu. Mimochodom takú istú pračku sme mali doma. Nebol to žiaden zázrak, ale prala niekoľko rokov bez závady. Žmýkať prádlo už bolo treba ručne, keďže nemala žmýkačku. Dnes je už pokrok samozrejme úplne inde. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

To je geniální! I já jsem třídil zamlada jako technický kontrolor výrobky tak, že co jenom trochu jelo, šlo na export a šmejdy na doma. Co bylo naprosto odepsané, jsme natřeli hezky na žluto a poslali na Slovensko. Aby to tam mohlo sloužit aspoň jako dekorace. Mě na těchto filmech fascinuje ta pravdivost. Komouši se vždy náramně napráskali sami, jak jim to nefunguje. Důchodce vzpomíná na starého kapitalistu s obdivem, jak vyhazoval lidi z práce. Jo a potom kvalita nebyla problém, brousila se i hřídel! ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Stala jsem se blondýnou, tuto inscenaci jsem chtěla vidět kvůli Otomarovi Korbelářovi. A tak nějak mi nedošlo, že v 75 letech už to rozhodně nebude ten štramák, na kterého se vždy ráda podívám. Doufám, že se z té blondýny vyspím a také zapomenu na tu neuvěřitelnou kreaci, kterou měl na hlavě Švorc, jenž musel něčím neskutečně naštvat parukáře. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Myslím, že obdobně to funguje dodnes v nejedné firmě a fabrice: Takže bych zas až tolik zápletku tohoto příběhu nehanil. Myslím tím ten bordel a odrbáváni zakázek, kvality materiálu a úplatkářství (ne to, že každý ředitel je tak svědomitý). Stará garda ale ještě uznávala i čest a dobré jméno, no a samozřejmě i poctivost opravdu dobrých pracovníků…to už je dnes vzácnost. Co se hereckých výkonů týče, tak s nimi jsem taky neměl větší problém. Průměr tomu dám bez problému. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Uvědomělý ředitel zjistí, že v jeho továrně (družstvu) se vyrábí šunty, tak udělá vítr. Samozřejmě viníci jsou proti, dělníci se bouří, že nebudou po sobě nic opravovat. Po plamenné rozmluvě o řádech, ocenění a rudém praporu a následně rozhovoru dělníků s prduchem, který byl hrdý na kvalitu, se vše v dobré obrátí a všichni spokojeně vyrábí kvalitu. Soudruzi, odbory, dělníci, havíři, schůze, dodavatelé, a to pořád dokola. Krásná ukázka toho, jak v socialismu průmyslová výroba nefungovala. Otomara Korbeláře jsem málem nepoznal, ale mohutný hlas mu zůstal. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Hlavní bojovník proti šlendriánství ve výrobě ředitel Vyšín (Václav Švorc) má doma ve své domácnosti sám šmejdově udělanou elektroinstalaci, konkrétně v jednom záběru je patrné, jak elektrická zástrčka je tyčinkou uzemnění směrem dolů místo nahoru. (Jirka85)

Reklama

Reklama