Reklama

Reklama

Knihovnice Jitka (V. Zawadská) dostává ze základní školu nabídku, aby dočasně nahradila zraněnou třídní učitelku sedmé třídy. Už jednou předtím učitelskou dráhou vzdala, nyní je však odhodlána hrozící překážky překonat. U svého muže (M. Stropnický) však oporu nenachází, spíše jí její překotné rozhodnutí rozmlouvá. Společně s rostoucím manželským napětím se musí Jitka vyrovnávat také s neporozuměním se svou lajdáckou třídou, které nachází nepříznivou odezvu i u nespokojených rodičů. Když na první pohled banální zanedbání povinnosti málem skončí tragédií, má Jitka chuť vše vzdát. Narazí v této situaci alespoň na jednu vstřícně podanou ruku? (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Královna českých pohádek, paní Jordánová, si odskočila tématem i do školy. Začínající soudružka učitelka udělá obrovský průšvih, soudruh ředitel se zlobí, manžel ji nepodporuje, protože má každou ponožku jinou, děti i rodiče za ní chodí domů. No byla to tehdy jiná doba. Protože režisérka ale točí hlavně pohádky, tusíte asi, jaký je konec této patálie. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Tuctovému příběhu přidávají na zajímavosti pěkní herci. Jsou to 26letý Martin Stropnický v pro něj typických velmi přiléhavých džínách (učitelčin partner), 29letý zde až asexuálně vyhlížející Ivan Luťanský (učitelčina bývalá známost) a 22letý Tomáš Juřička (spolupracovník Jitčina muže). ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Věčné téma soužití učitele se svými žáky   ve škole. Příběh je námětem hodně podobný   dnes již filmové klasice Škola otců, která je sice hodně ideologická, ale v   jádru věci školní problematiky totožná.   Přísný učitel vs. lajdáctví a nepozornost   žáků a k tomu liknavost rodičů. Televizní   zpracování v podstatě stejného námětu je   samozřejmě upraveno do doby osmdesátých let a   pro zjednodušení i dějově. Zde s nepřízní   osudu tentokrát bojuje soudružka učitelka.   Problematika tedy tkví v tom, že si s lajdáckou   třídou neví rady, nenajde zastání u rodičů,   z nichž někteří jí chodí navíc nadávat a   vyhrožovat až do jejího bytu, nepomůže ani   učitelský sbor a navíc jí doma kvůli tomu   vzniká manželský problém. Boj proti   nepoctivosti a pokrytectví tak vezme za své. Z   příběhu samozřejmě ční jistá moralizace,   která má však velice naivní průběh a ještě   naivnější konec. Těžko posoudit, jestli to   dokázalo na někoho zapůsobit. Dnes už víme,   že tato problematika stále po generace   přetrvává a námětově i nadále filmaře   láká. V české kinematografii se objevil   snímek Bastardi ()

sator 

všechny recenze uživatele

Překrásná Zawadská, jsem čubrněl... Relativně slušný příběh z přihlédnutím k roku vzniku...(Napsala Eva Ledecká-nikde o ní není ani zmínka) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama