Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spencer Tracy v hlavní roli adaptace slavného románu Kennetha Robertse z počátků dobývání amerického západu. Děj se odehrává v roce 1759 a popisuje odvážnou akci proti nepřátelským abenakijským indiánům. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (17)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Rangers Forever!!! Maličko zpopularizovaná pověst o dobývání krajiny Velkých Jezer, drobný historický exkurz a spousta legendárních historek o správných chlapech spojená v jeden celek, tak aby lid myslel na světlé okamžiky historie a ne na válku. Tomu všemu ale vévodí opravdu skvělý Spencer Tracy, který se podle slov jedné hlavní postavy stal legendou... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

No čpí z toho agitka na americkou armádu, americké nezdolné vojáky a vůbec Ameriku, ale to je vzhledem k válce pochopitelné. Když ale odhlédnu od patetického konce a příběhu jak se dva hrdinové dostanou k Rangerům, je to parádní dobrodružný survival. Jednotka Rangerů pod vedením drsného majora Rogerse (fantastický Tracy) se vydává na ultradrsnou misi zničit zákeřné indiány a pokud cesta tam je brutál (přenášení člunů přes hory, pochod bažinou, lidský řetěz u řeky), pak cesta zpět je doslova peklem. Hlad, špína, nedostatek odpočinku, lesy plné nepřátel a po návratu k vytouženému cíli naprostý psychický šok. V kontrastu s peklem cesty je čistka vesnice "jen" slušnou akcí, ale celkově film stojí za to. Western roku 1940 (ač se moc o klasický western nejedná). ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Po závere zostane silná pachuť pátosu. Tracy v postave majora jednajúceho so silným ľudským prístupom k vojakom pôsobí nevieryhodne. Ale vzhľadom na rok vzniku a zaiste aj pohnútkam tvorcov asi toto malo vytŕčať nad všetkým ostatným. Zábery v exteriéroch odohrávajúce sa hlavne pri jazerách a riekach sú veľmi fajn, skvelý a tentoraz aj hláškujúci Tracy nesklamal. Škoda, že akcie bolo málo, vlastne len jedna poriadna, ktorá pôsobila vzhľadom na rok vzniku naturálne, a tá sa celkom vydarila. Bohužiaľ bola iba jedna a aj v súvislosti s prehannou stopážou je to dosť málo a viackrát som sa pristihol, že sa nudím. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Asi před půl rokem jsem četl monografii profesora Opatrného - Válka mohykánů, pojednávající o sedmileté válce v Americe, která obsahuje i docela podrobné zmínky o majoru Rogersovi a jeho harcovnících, jak Opatrný rangery nazývá. Díky tomu, že mě Rogers a jeho partička zaujali jsem se dostal i k tomuto filmu. Celou dobu sledujeme, jak rangeři pochodují a pochodují a pochodují (pak efektivně přebrodí jednu divokou řeku) a pak zase pochodují a pochodují a pochodují a první a vlastně jediná, ale za to skvěle natočená a napínavá akce přichází, když přepadnou indiánskou vesnici. A pak zase pochodují a pochodují a pochodují . . . No a tolik k příběhu. Ten mě tedy moc nezaujal. Za to mě zaujala postava majora Rogerse v podání Spencera Tracyho (jakoby z oka vypadl Kirku Douglasovi). Major je drsnej, přísnej ale férovej chlap. Taky si myslím, že filmu slušela barva. Černobílý by vynikl ještě méně. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Navzdory minutáži a v podstate jednej akčnej scéne príbeh dosť dobre odsýpa. Ono tu ide predovšetkým o vlastnú odvahu prekonávať prekážky, nenechať sa zlomiť a poraziť. Spencer Tracy je v postave majora Rogersa skutočne dobrý motivátor, ktorý dokáže strhnúť okolie a takisto strhol aj svojim hereckým výkonom. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (8)

  • Podle historických údajů odešlo do St. Francis 204 Rogersových rangerů. Živých se vrátilo 100. (Mol)
  • Úryvek z bible, který na konci filmu major Rogers (Spencer Tracy) cituje rangerům je z Izajáše 40: 3. (Mol)
  • Na film mal pôvodne nadväzovať ďalší, ktorý mal ukázať hľadanie cesty na severozápad, avšak pre vysoké výrobné náklady tohto štúdio MGM od nakrúcania pokračovania ustúpilo. (Michal74)

Reklama

Reklama