Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento přelomový dokument přistupuje k odkazu Brucea Leeho zcela novým způsobem. Nejedná se pouze o životopis, ale o snímek, který zkoumá Leeho celosvětový dopad, aby zjistil, jak ovlivnil veškeré oblasti populární kultury, včetně fitness, kinematografie, hudby, sportu, tance, videoher a filosofie. Tato filmová cesta natočená ve vysokém rozlišení vedoucí přes Spojené státy do Asie a Evropy bere Shannon Leeovou zpět ke kořenům jejího otce do Hongkongu a Číny. Tvůrci získali unikátní přístup k rodinnému archivu fotografií, domácím videím a veškerým materiálům vlastněným Nadací Brucea Leeho. Hvězdné obsazení přispěvatelů zahrnuje taková jména jako Jackie Chan, LL Cool J, hudebníci Damon Albarn a Lalo Schifrin, režiséři John Woo a Brett Ratner a mnoho dalších. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Přehnaná ikonizace ... ale to mně až tak zásadně nevadí, neboť Bruce Lee je legenda, která tyhle obvyklé výstřelky dokumentaristů ustojí. Nicméně použitá - poněkud dryáčnická forma trochu sráží obsah. Kromě toho je mi silně proti mysli, jestliže je JEHO život bez špetky studu účelově rozpitván, aby mohlo být následně použito jen to, co se zrovna komu hodí do krámu. Vliv Bruceho Lee v mnoha směrech nelze popřít, leč přesto kupodivu není - a nikdy nebyl středem světa, neboť zmiňovaný svět tady existoval už pěknou řádku let před jeho narozením - a vystačil si sám, v dobrém i ve zlém ovlivňován armádou jiných, z nichž naprostá většina těch méně významných dodnes zůstává v anonymitě. Tohle není dokument o tom, jak Bruce Lee změnil svět, ale spíš názorná ukázka toho, jak svět umí naložit s jeho odkazem - což může v některých ohledech představovat podstatný rozdíl. Mám sice velice slabý, přesto jednoznačně odtažitý a nepříjemný pocit. Něco podobného jsem v DALEKO intenzivnější míře zažívala u akčních snímků "Hra smrti" (1978) a "Hra smrti 2" (1981), které vznikly po jeho smrti a nanejvýš nechutným způsobem parazitovaly na jeho jménu, když bez špetky invence neváhaly použít nejenom autentické scény z jeho rozpracovaného projektu, ale i z předchozích filmů - v případě vzpomínané první "Hry smrti" dokonce i z jeho pohřbu ! A tak se zrodily dosti ostudné hybridy, které s původním záměrem mají jen pramálo společného, zato leccos vypovídají o svých autorech. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Pěknej dokument o tom, jak Bruce Lee dramaticky změnil svět. Ať už šlo o akční filmy, bojové umění, bojové sporty, kulturistiku - zkrátka sport všeobecně, nebo o hudbu, vnímání světa a inovativní pohled na spoustu tehdy tabuizovaných věcí. Nadšené výpovědi všech těch sportovců, herců, režisérů nebo i samotné rodiny jsou prostě neuvěřitelné a každý z nich jen dokazuje, jaký to byl vyjímečný člověk a jak spoustu lidí a věcí ovlivnil. Škoda, že tento talentovaný velilán zemřel tak maldý a nemohl toho zde zanechat více, byly by to jistě monumentální věci! ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prva tretina dokumentu v ktorej si zopar známych ksichtov spomína na to, kedy videli prvykrat film s Brucom a ako ich ovplyvnil ma vôbec nebavila. Rovnako ma nenadchla ani posledná tretina, v ktorej sledujeme rôzne videohry a reklamy, ktore sa prizivuju na Brucovej slave. To najslepsie sa odohrava v prostrednej tretine, ktora konecne trochu podrobnejsie rozobera, preco prave Bruce Lee ovplyvnil tolkych ludi. Neda sa povedat, ze by zavery ku ktorym dospeju boli niecim prevratne, ale su dostatocne zaujimave na to, aby som tento dokument odporucil ostatným. A to aj napriek niekolkym nie uplne pravdivym faktom typu, ze Bruce nikdy nepouzival kaskadera. Ale ano mile deti. Pouzival. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Brúsa Lí hľadajte všade! Nájdete ho v šuplíku na ponožky, rýchlovarnej konvici a jeho nenapodobiteľný štýl navždy ovplyvnil nahadzovanie brizolitu. Dajme tomu ešte storočie, možno dva a BrúsListi budú vyklopávať po barákoch a hlásať pravdu. Za ďalších pár storočí sa všetky fóry, ktorými sa pýšil Čak Noris, mimochodom Brúsom Lím bez problémov zmastený, pripíšu na konto Bruce-aAlmighty. Ironický podtón však ostane u pôvodného majiteľa. Svätý rod Lee-ov sa v počtoch charakteristickým skôr pre hlodavce množí a zaplavuje Zem tou správnou filozofiou. Los Angeles sa premenuje na Los AngelLees a svetom sa nesie nový hit s chytľavým textom: Wuaaahaaa!!! Tu prítomným priekopníckym BrúsListom očividne k orgazmu stačí sedemdesiat krát za sebou vyrieknuť "Bruce Lee", vymenovať všetky kladné vlastnosti zo synonymického slovníku a v nekonečnej slučke prehrávať päť 8 sekundových sekvencií z nejakých filmov, aby túto dvojdielnu zlátaninu začali považovať za TOPdokument o niekom. Chápem, že o mŕtvom len v dobrom, ale toto už bolo kus prehnané. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Kapitoly dokumentu: Filosofie. Vyvrácení stereotypu. Bojové umění. Fyzická kondice. Akční filmy. Hudba. Branding. I kdyby pro tento dokument platil Sturgeonův zákon, hlásící, že 90% vyprodukovaného je měkce řečeno navíc, pořád platí, že zbývajících 10% v tomto případě tvoří zlatou cihlu ve zdi chrámu moderní kultury.___ Bruce Lee. Hrdina pro celou kulturu, která žádné hrdiny neměla. Ikona sebe sama. Mírumilovný bojovník a praktikující filosof. Tvůrce eklektického Jeet Kune Do - přímého a netradičního bojového umění. Bruce Lee je jen jeden - včera, dnes a navždy. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama