Reklama

Reklama

Poslední autobusová zastávka

  • Maďarsko Hosszú utazás (více)

Obsahy(1)

Hranice mezi Schengenským prostorem na Slovensku a neschengenskou Ukrajinou přinášejí na dříve pospolitém venkově hodně tragikomické chvilky.

Na konci druhé světové války se sovětští političtí aktivisté snažili přesvědčit lidi z vesnice Veĺké Slemence (slovenská verze názvu vesnice, kde se mluví převážně maďarsky), aby podepsali dokument s prohlášením, že chtějí být součástí Sovětského svazu. Sovětské úřady pak rozdělily Szelmenc (madarská verze) s 1100 obyvateli na Malý Szelmenc a Velký Szelmenc. Jedna část připadla Československu a druhá Sovětskému svazu. Ta dnes patří ovšem neshengenské Ukrajině a ještě před dvěma lety byla dědina rozdělena přísným hraničním ponižujicím plotem, ozbrojenými pohraničníky (jak dobře pamatujeme i u nás v Čechách) a neměla ani oficiální přechod. Jeho otevření byla velká událost... Maďarští filmaři se za pomoci dalších evropských televizí rozhodli tuhle frašku zachytit ve filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

bari68 

všechny recenze uživatele

Je až smutné, aký postoj má k tejto záležitosti EU a pán Juščenko...Obsah už veľa napovie samotný obsah dokumentu,takže nie až tak zábavné,ale je to 50 minút v ktorých si sami spravíte názor na samotnú vec. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film, který zaujme spíše svým posláním, než nějakým famózním zpracováním. Příběh plný tragikomedie. Politická situace už před 60 lety rozdělila jednu vesnici hraničním plotem vedví. Dnes jedna polovina leží v EU, na Slovensku a druhá na Ukrajině. V dokumentu sledujeme osudy lidí, kteří ne vlastní vinou nesou celý život dopady tohoto rozhodnutí. Tyto osudy malého berlína, jak se této vesnici přezdívá, jsou nám podávány jak úsměvnou tak i méně zábavnou formou. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama