Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Vražda v Orient expresu (S12E03)

(epizoda)
  • Velká Británie Murder on the Orient Express (více)

Orient expres, luxusní vlak, projíždějící celou Evropou, se jedné mrazivé noci stává dějištěm případu, k jehož vyřešení musí Hercule Poirot, který se čirou náhodou ocitl mezi jeho pasažéry, zapojit veškerý svůj důvtip a genialitu. Má k tomu dostatek času, protože vlaku, uvězněnému sněhovou kalamitou kdesi v srbském vnitrozemí, nezbývá než trpělivě čekat na vysvobození ze závějí. A zatím se tedy slavný belgický detektiv pokouší vypátrat, kdo je pachatelem neobvyklé vraždy amerického obchodníka a jaký byl její motiv. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (207)

Werichowka 

všechny recenze uživatele

Ke shlédnutí na Youtube. No, od plného počtu mě odradila náhlá změna detektivova charakteru... k horšímu. Postupem času se začal Agátě její výtvor natolik protivit, že z něj udělala arogantního moralizujícího pedanta, který se povahou jejímu ranému detektivovi silně vzdaluje. Proč jen se Suchet musel tak striktně držet předlohy? ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tomuto poviem Poirotovská dokonalosť, formálne ešte o kus lepšie ako Lumetova verzia z r. 1974. Dokonalé skĺbenie formálnej stránky (tu vyčnievala predovšetkým úžasná hudba) a zaujímavej detektívnej zápletky. Dosiahla sa tak jedinečná ponurá atmosféra sústavného upodozrievania a neistoty, ktorá bola na záver podtrhnutá famózne zahranou morálnou dilemou. David Suchet je kráľ! ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moje druhý setkání s tímhle knírkatým dědkem. Už po tom prvním sem si slíbil, že nechci vidět další díly, ale nějak se mi tenhle dostal pod ruku. No, ten název je opravdu hodně známej, tak sem tomu prostě chtěl dát ještě jednu šanci. Aaaa, opět nic, opět mě tenhle dědek nikterak nepřekvapil. Celý příběh se odehrává ve vlaku (dost překvapivý, co? :o) ), takže žádná hezká krajinka nebo něco takovýho. Teď už si můžu s klidnou duší říct, že sem dal Poarótovi šanci, kterou ani na druhej pokus nevyužil. Je to divnej vyšetřovatel, kterej mi nemá co nabídnout. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Špičkový Poirot. Skvělá atmosféra. Celý tenhle díl je jiný než ostatní, smutnější, vážnější, temnější psychologický, nezasmějete se tu jako u ostatních dílů. Ale mě se to moc líbilo i tak. Navíc hodně napínavý, člověk se nenudí ani chvilku. A konec opravdu působivý. Celé rozuzlení případu je překvapivé a šokující, pokud jste nečetly knihu nebo neviděly předchozí film ze sedmdesátých let. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bezmála geniální adaptace románu a navíc skvostná aktualizace už trochu okoukaného seriálu. Poirot dovedený eticky ad absurdum, od "whodunit" detektivky do svíravého a místy až nesnesitelně intenzivního dramatu o spravedlnosti. Nebýt pár odporných digitálních kašírek je to mistrovská stavba, kterou podpírá Suchetova temná strana síly a dost netradiční instance boha, který tentokrát zvítězí nad silou detektivovy racionality. Ještě nikdy nebyl Poirot tak zranitelný tím, co vyšetřuje - a ještě nikdy nebyl tak důsledně bezmocný a poražený. Philip Martin odvedl brilantní práci a pro mě zcela bez pochyb natočil nejvyjímečnější a nejodlišnější poirotovku, která mě osobně svou syrovostí, temnotou a rozbitím pevného rámce tradiční detektivky naprosto dostala. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Zápletku příběhu autorce poskytla autentická kriminální událost té doby, a to únos a vražda ani ne dvouletého syna amerického pilota Ch. Lidbergha, hrdiny prvního sólového přeletu přes Atlantik. (annes)
  • Pro natáčení exteriérů scén, odehrávajích se v Istanbulu, posloužila Valletta, hlavní město Malty. (a.kopecka)
  • Ve filmu říká v 51. minutě pan Bouc (Serge Hazanavicius), že kněžna Dragomiroff (Eileen Atkins) se pohybuje uličkou vlaku jako bitevní loď Bismarck. To je ale nesmysl, protože román vyšel poprvé 1. 1. 1934, zatímco loď Bismarck byla objednána až 16. 11. 1935 a uvedena do služby 24. 8. 1945. Není tedy možné, aby se Poirot (David Suchet) bavil v Orient expresu o Bismarcku, který ještě nebyl ani objednán. (pjotri)

Reklama

Reklama