Reklama

Reklama

Svět přírody - Série 27 (2008) (série)


Velký bílý žralok (S27E06)

(epizoda)
  • Česko Žralok bílý: Živoucí legenda (více)
Velká Británie, 2009, 50 min

Hrají:

Peter Firth (vypravěč)

Obsahy(1)

„Žraločí muž" Michael Rutzen nám představí predátora, o němž tvrdí, že je nejméně pochopeným tvorem na planetě... Živočich, který odjakživa nahání lidem strach. Dokonalý predátor. A pro mnohé dokonalé ztělesnění zla. Podle jihoafrického přírodovědce Michaela Rutzena je žralok bílý nejvíc nepochopený tvor naší planety. Snaží se napravit jeho reputaci všemi možnými způsoby. I tím, že jezdí se svými filmy po světě a předává své zkušenosti dychtivým divákům a posluchačům poutavých přednášek. V roce 2011 byl tváří mezinárodního festivalu Voda, moře, oceány v Hluboké nad Vltavou. Velký bílý žralok je stejně slavným symbolem Jihoafrické republiky jako Mys Dobré naděje, u jehož břehů žije. Nabízíme vám příběh, který koriguje všelijaké pověsti a legendy. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Od zhlédnutí filmu Čelisti mám mylné představy o velkém bílém. Takže po zhlédnutí tohoto dokumentu pociťuji patřičné zklamání. On tak velký nebyl!!! ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Hmm, klobúk dole. Mike Rutzen je buď šialenec alebo skutočne odvážny odvážlivec. A možno zo všetkého trocha, pretože tie obrovské zubaté beštie, s tým bielim bruchom naháňajú fakt strach. Nechcel by som si len tak plávať a zbadať za sebou viac zubov ako mám ja. Šikovný dokument kde sa veľa dozvieme a pri ktorom veľa ľudí zistí, že žralok od Spielberga je iba vo filme. 90% - 5* ()

Reklama

nascendi

všechny recenze uživatele

Ďalší zaujímavý dokument, rúcajúci legendu vytvorenú okolo bielych žralokov. Bol na to nutný odvážny výskum správania, pri ktorom Mike Rutzen zistil, že aj tieto obávané paryby sa správajú prirodzene a kto spozná zákonitosti ich správania, môže sa v ich prítomnosti cítiť bezpečne. Tak bezpečne, ako sa nikdy nemôže cítiť v prítomnosti najnevypočítateľnejšieho tvora planéty -človeka. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Přírodu i dokumenty o ní, mám moc rád, ale z nějakého důvodu je žralok asi jediný tvor, ze kterého mám nekontrolovatelný strach. A určitě to není díky Čelistem, které jsem viděl jen jednou, před třiceti lety. Takže Michael Rutzen je pro mě hodně odvážný chlapík, protože málokteré uvedení teorie do praxe je tak riskantní, jako aplikovat ji na bílém žralokovi. Přestože jeho vysvětlení dává smysl a vychází z mnoha pozorování, je to stejné jako s lidmi. 1000 lidí vám slušně odpoví na pozdrav, ale s trochou smůly, vám ten tisící první vrazí pěstí do oka. V případě žraloků je možná ta nevyzpytatelnost oproti lidem menší, ale stejně... . Nicméně strachu se dá čelit díky pochopení a tento dokument k němu přispívá velkou měrou. Pohled člověka, který má za sebou asi nejvíc kontaktů se žralokem bílým, je minimálně stejně zajímavý, jako jiné, erudovanější filmy. K tomu velmi kvalitní záběry a rozumná stopáž...jsem spokojený. Co víc si od dokumentárního filmu přát? PS: Po shlédnutí tohoto kousku jsem si dost jistý, že to co si dovolil u jihoafrických břehů, by mu neprošlo u těch australských, nebo amerických. Že se chování žraloků podle lokality a jídelního lístku velmi liší. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama