Reklama

Reklama

Stanley Milgram - Obedience

všechny plakáty

Obsahy(1)

Snímek zachycuje experiment amerického sociálního psychologa Stanleyho Milgrama, který v něm zkoumal poslušnost lidí vůči autoritě. Vybraní dobrovolníci byli rozděleni do dvou skupin - učitel a žák. Učitel pod dohledem autority - experimentátora kladl svým žákům v oddělených místnostech otázky a při chybných odpovědích jim dával elektrické šoky, které postupně nabývaly na síle. I přes odpor žáků pokračovat, šedesát pět procent učitelů dovedlo díky přítomné autoritě experiment do úplného konce. (bangee)

(více)

Recenze (2)

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Znepokojujúci dokument o experimente, ktorý dáva slovu ľudskosť nový, trpký význam. Väčšina obsahu sa venuje sledovaniu reakcií skúšaných ľudí a musím povedať, že som bol prekvapený, čo všetko dokáže človek urobiť z poslušnosti pred autoritou. A to autorita nepresviedčala vyhrážaním, či zbraňou, ale obyčajným "Prosím, pokračujte." ()

bangee 

všechny recenze uživatele

Dokument zachycuje jeden kontroverzní experiment ze 62-63 roku. Milgram byl inspirován knihou od Solomon Asch, která se zabývala procesem s Eichmannem v Jeruzalémě. Zajímalo ho, nakolik je jedinec (a nakolik se sám jedinec cítí být ) zodpovědný za zločiny, které spáchal, proč sou lidé ochotni dělat určité činy, proč odpovídají na otázky tohoto typu, byl jsem jenom součástí mašinérie, poslouchal jsem rozkazy - byla to moje poslušnost vůči autoritě. Ve své době byl experiment zatracován, nicméně výsledky experimentů, i když nejsou pro lidi jako takové moc lichotivé, platí dodnes. Možná, že experiment otvírá naší lidskou povahu i zjiné stránky, z té horší, kterou by jsme radší neznali. Více o experimentu samotném na http://www.probyznys.cz/osobnostni-rust/sebevdomi/role-a-poslunost-milgramuv-experiment-a-zimbarduv-experiment. ()

Reklama

Reklama