Reklama

Reklama

Žlutý dům

(TV film)
  • Velká Británie The Yellow House

Obsahy(1)

Dojemný příběh o dvou nejvlivnějších a nejvýbušnějších spolubydlících v dějinách umění Vincenta Van Gogha a Paula Gauguina.  Během listopadu a prosince 1888 sdíleli společný domov. Žlutý dům v Arles na jihu Francie. Oba muži v začátcích středních let a stále na mizině, opouštějí rodinu a přátele, aby se plně věnovali malbě obrazů. Sobě navzájem byli poslední nadějí, ovšem kdyby spolu dokázali vyjít: Gauguin se právem obává, že Van Gogh je na pokraji nervového zhroucení, zatímco Van Gogh tvrdí, že Gaugin se drží příliš zkrátka. Pili, hádali se, vedli prostopášný život, ale především spolu malovali a sdíleli tuto divokou posedlost. Během dvou měsíců vytvořili řadu obrazů, dnes uznávaných mistrovských děl, ovšem za jakou cenu? Pro oba bylo jejich přátelství poslední možností na jakýkoliv vztah, mohlo ale přežít takovou intenzitu? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Aky 

všechny recenze uživatele

Opravdu výjimečná podívaná. Spíše drama než pouhý dokument o dvou nespoutatelných osobnostech, které jsou neschopné přetvářky a pokrytectví, protože umění takové musí být, má-li to být opravdu vrcholné umění. Umělecká genialita a upřímnost, jíž se nedokážou bránit, je však neustále vhání do vzájemných konfliktů, které v nich probouzejí nenávist někdy až vražednou, a současně přátelství, které i přes svou mocnou sílu nemůže být dost silné na to, aby jim umožnilo zůstávat spolu. Přesto za několik měsíců tohoto bizarního soužití vytvořili, také díky němu, čtyřicet geniálních pláten - které tehdy nikdo nechtěl koupit, ale dnes... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Opět jeden střípek ze života dvou velmi známých malířů a já si takových střípků nesmírně vážím. O obou bylo zpracováno už pár filmů, napsáno mnoho knih, ale mě nikdy neomrzí o takových lidech číst a nebo sledovat filmy, protože pak při pohledu na ty dnes tolik vzácné obrazy vidím daleko víc než pouhé barvy, židli, postel a nebo stůl. Vidím bolest duše, srdce, ale i lásku, vášeň a mnoho jiných vjemů, které souvisely s životy těchto velikánů. ()

Reklama

Jaňo 

všechny recenze uživatele

Dojemný príbeh o dvoch najväčších, najvýbušnejších a najslávnejsších spolubývajúcich v dejinách výtvarného umenia - Vincenta van Gogha (JOHN SIMM) a Paula Gaugina (JOHN LYNCH). Títo dvaja umelci spolu zdieľali v roku 1888 spoločný domov, slávny Vincentov "Žltý dom". Obaja spolu tvorili bok po boku v Arles na juhu Francúzska, kde vytvorili spolu skoro 40 diel, ktoré dnes majú hodnotu asi 1,5 bilióna dolárov. Tento krásny, hraný dokument, nám približuje dni, ktoré títo nadaní umelci strávili spolu a ponúkajú pohľad na legendu, pri ktorej si Vincent odrezal časť svojho ľavého ucha. Naozaj odporúčam milovníkom výtvarného umenia. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Široko daleko nejblběji uchopený Van Gogh na jakého můžete ve filmových vodách narazit a nejde zdaleka jen o to, že oba herci jsou typově velmi nešťastně obsazení. Pokud pořád bereme Stoneovo "Lust For Life..." jako doposud nejpodrobnější a nejvěrnější studii Goghova tvůrčího života -a tím pádem jakýsi kánon- musíme suše dojít k tomu, že charaktery Žlutého Domu jsou nesmyslně hnuté do velmi nepravděpodobných rovin. Film nemá dynamiku, gradaci ani pnutí, které v tomhle příběhu být musí. Veškerým slovním přestřelkám schází jasnější motivace. Schází epileptoidní napětí vycházející z nesmírného tvůrčího vypětí, chudé stravy, nadmíry alkoholu a spalujícího Arlesského slunce. Postavy nejsou osobnosti s životním postojem, ale jen trochu dezorientovaní herci, které někdo postrčil před kameru a nutil je odříkávat dialogy náhodně vytržené z nějáké jevištní inscenace..... Jak na to tak koukám, mám pocit, že britové pařížskému impresionismu obecně něják fatálně nerozumí, ale z nějákého důvodu jsou přesvědčeni o opaku a mají nutkání točit takovéhle ploché nepodarky.(čest vyjímkám. No-spíše vyjímce"Vincent and The Doctor" :) ) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Okolo 26. minuty filmu spolu sedí u večeře Paul Gauguin (John Lynch) a Vincent van Gogh (John Simm). Gauguin nutí van Gogha, aby snědl připravenou večeři. Po chvíli se rozčílí, vezme van Goghův talíř a hodí s ním před malíře. Mrsknutí je tak silné, až z něj vyskočí kus pečiva. V dalším záběru je opět vidět talíř s jídlem a kus pečiva na stejném místě na talíři. (Jimmy15)

Reklama

Reklama