Reklama

Reklama

Čchi - po stopách čínského léčitelského umění

  • Česko Čchi - umění tradiční čínské medicíny (více)
Německo / Čína / Finsko, 2008, 51 min (Special Edition: 28 min)

Obsahy(1)

Evropa je stále zvědavější na alternativní přístupy k medicíně, na práci s energiemi uvnitř či vně lidského těla, které mají v Asii tisíciletou historii. V některých oborech už oba dříve antagonistické přístupy nacházejí společné uplatnění.

Čínská medicína má kořeny v dávné minulosti,ale doba s výdobytky někdejších léčitelů trocha zametla. Autoři filmu se proto vydali na cestu do provincie Jünan s cílem zjistit, co znamená čchi (Qi) a zda jde o kouzla nebo jen nepoznanou životní energii. Rádi by totiž zjistili, co se z tohoto starobylého poznání dochovalo? Doktoru Juenovi je šedesát osm let a stále jezdí každé ráno přes celé město do práce. Pochází ze sedmé generace rodiny léčitelů používajících tradiční postupy. Za vlády Mao Ce-tunga musel doktor Juen, tak jako ostatní rodinní lékaři, pracovat ve státní nemocnici. Až po ekonomické reformě si mohl opět otevřít svou soukromou praxi. Také v Čechách prožívají alternativní přístupy svoji obrodu a to nejen v medicíně, ale i k existenci a fungování světa obecně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

V rámci speciální edice z cyklu Dobrodružství vědy... jsem se na tento dokument podíval a snažil jsem se u toho být nezaujatý. Nicméně po zhlédnutí na to hledím stejně hodně skepticky, jelikož mi přijde, že jde jenom o šarlatánský placebo efekt s kombinací různých bylin, které určitě mají i halucinogenní anebo alespoň uklidňující účinky a různé neduhy to může snadno přehlušit. Sem tam nějaký ten vpich jehlou (asi pro ucelenější efekt), doprovázený pečlivou meditací, ale reálně spíš dechovým cvičením, a to je asi tak celý reálný Čchi. To že se tahle medicína používá nějakých cca 3000 let, není důkazem. Svého času se například egyptská medicína také používala tisíce let a je známo, že léčili i mmj. lidskými výkaly. Ani není potřeba, abych dával příklad až z dalekého Egypta. Podobný placebo efekt funguje také tisíce let v asijských zemích požíváním například rohu z nosorožce. Přičemž existují nezvratné důkazy, že roh má zázračnou uzdravovací schopnost prostě 0%.     Na tomto dokumentu se mi také nelíbilo, že se v něm neobjevilo nic z opozičního pohledu. Nějaký vědecký rozklad bylin, by byl určitě zajímavý, ale takto podané je to víceméně o ničem. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě se i mezi zdejší inteligentní sortou uživatelů najdou retardi, kteří se téměř rozpláčou z toho, že nedokážou naservírované informace zařadit nikam do svého myšlenkového systému, a tak je zkrátka zahodí a cítí se tvůrci podvedeni. I kdybych připustil, že jsou metody čínského léčitelství čirým šarlatánstvím a lidé se vlastně léčí sami díky placebo efektu, tak nebylo by zjištění, že jsme od přírody obdaření samoléčebným systémem ještě více úžasné, než věřit v léčebné účinky kořínků? Tohle přeci není důvod k veřejným projevům retardace, nýbrž k užívání si toho, že naše tělo je něco více než šukací mašina, kterou je třeba krmit. S čínskou medicínou jako takovou, jsem prozatím do styku přijít nemusel. Nicméně mezi mé volnočasové aktivity patří každodenní popíjení nejrozmanitějších čajů, které obsahují dokonce i v tomto dokumentu vyjmenované byliny a možná taky proto není v mém životě potřeba přicházet do styku ani s žádnou jinou medicínou, protože se cítím zdravý a v dokonalé kondici asi 350 dní v roce, a pokud už mě nějaký bacil překvapí, tak do druhého dne samovolně mizí. Tím chci říct, že mám bohaté zkušenosti s účinky bylin, které rozhodně nekončí u účinků uklidňujících, jak se zde někteří retardi mylně domnívají. S meditací a transy si také občas zpestřuji dny, takže mi nedělá nejmenší problém uvěřit, že se při pravidelném trénování lze v této oblasti posunout mnohem dál. Rozhodně jsem člověk pragmatický a nevěřím v mýtická vysvětlení, která mi byla v dokumentu předkládána. Bohužel naše věda není zatím tak daleko, aby dokázala najít pro některé hodně staré praktiky racionální vysvětlení, ale to je pouhou otázkou času, tudíž jsou tyto věci prozatím učeny iracionálně a opředeny hustou mlhou tajemství. Co se ovšem měřit dá, jsou výsledky, a ty čínská medicína rozhodně prokazuje. Rozhodně ji považuji za zajímavé odvětví a tento dokument byl pro mě nesmírně přínosný. Evropskou medicínu rozhodně nezatracuji, někdy je naprosto postačující potlačit nějakou nemoc nebo bolest rychlým, pohodlným a účinným způsobem za pomoci malé pilulky. Jen je třeba brát v potaz, že problém pouze potlačujeme, což může a nemusí být vždy našim cílem. Bohužel se z našeho zdravotního systému stal nechutný byznys, který celý zdravotní systém brutálně brzdí. Léčí se tedy pouze prostředky, které jsou ekonomicky výhodné, proto není určitě na škodu nezavírat oči před alternativními způsoby. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama