Reklama

Reklama

Zánik vesmíru

  • Velká Británie End of the Universe
Velká Británie, 2009, 51 min

Obsahy(1)

Zánik vesmíru bere diváky na neuvěřitelnou cestu kosmem, při hledání odpovědí na otázku: Jak to všechno skončí? Tři teorie o osudu vesmíru ožívají, když program zkoumá souboj mezi temnou hmotou a temnou energií, silami, které určí, zda se vesmír zhroutí, zmrzne, nebo se rozpadne v zapomnění.
Nikdo nemůže přesně vymezit existenci temné energie nebo temné hmoty, ale věda v tom má jasno - musí tam být obě. Návštěva Keckových teleskopů nahoře na havajské sopce v téměř 14 000 odhaluje některá vodítka, stejně jako velkolepé obrazy z Hubbleova vesmírného teleskopu.
Program přichází do Goddardova centra pro vesmírné lety na obrázky z WMAP (wilkinsonova mikrovlnná anizotropní sonda), což je jeden ze zásadních objevů v kosmologiii. WMAP se noří hluboko do minulosti, odhaluje obrázek vesmíru, když byl ještě v plenkách, a objasňuje jeho propojení s vědou o pochopení našeho osudu.
Tajemné černé díry jsou detailně zkoumány jako fenomén, který nabízí klíč k osudu vesmíru. Nejsou vidět, ale vědci pozorovali důkaz jejich síly. Poslední teorie o dramatickém konci vesmíru je odhalena. Vědec stojící za teorií známou jako Velké rozervání (Big Rip) bere školní experiment ven do ulic. Demonstruje zde síly na Zemi, čímž pomáhá objasnit, jak pracují temná hmota a temná energie ve prospěch bezútěšné zkázy.
Velkolepá, dosud neviděná grafická znázornění jsou spolu s názornými příklady použity k vysvětlení vědy v pozadí každé teorie. Díky tomu jsou některé z nejsložitějších věd zpřístupněny divákovi. V závěru je divákům umožněno lépe pochopit, kde se nacházel náš vesmír a jaké důsledky by mohla mít zkáza všeho, co známe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nad tým sa človeku pozastavuje rozum, že nejakí ľudia venujú svoj život tomu, aby doslova hádali, ako zanikne vesmír niekedy o miliardy rokov :D To fakt zmení život im aj mnohým ľuďom. To si radšej dám loto a ešte za života sa dozviem, či som vyhral, a nie fantazírovať o ničom. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Trošku slabší dokument o vesmíre a hlavne o jeho možnom konci. Veľa nového som sa nedozvedel a ani animácie neboli najvydarenejšie. No aj tak je dobré, že vznikajú takéto dokumenty. Film zaujímavo približuje možnosti zániku nášho vesmíru a takisto aj príčiny, ktoré ho môžu spôsobiť. Rozoberá temnú energiu a temnú hmotu, ktoré najvýraznejším spôsobom prispievajú ku všetkým dejom vo vesmíre. V určitých momentoch mi však trochu vadili stále sa opakujúce veci. Medzi podobnými dokumentami priemer. ()

Scytale 

všechny recenze uživatele

Pořád stále stejné opakování již mnohokrát omletých teorií za pomocí dětinských "názorných" experimentů a ubohé počitačové grafiky. ()

Quipido 

všechny recenze uživatele

Dokument, který ukazuje, jak málo toho o vesmíru víme a jak moc si na základě toho mála dovedeme vymýšlet. Některé teorie, které jsou ve snímku, mi připadají sice možné, ale pořád ještě dost nepravděpodobné. Chci tím říct, že autoři si jsou jisti tím, co říkají, ale mě to přijde, že jsou na tom stejně, jako lidé v době, kdy se věřilo, že Země je plochá nebo že je středem vesmíru. Lidstvo nemá dostatečnou technologii a informace na to, aby byly možné tokovéto předpovědi. A k tomu všemu je i podání (viděno v českém dabingu) poněkud nepřehledné a i některé banality jsou vysvětleny tak, že jim chudák divák jen těžko porozumí (ale vypadá to "vědecky"). Pokud tomu všemu chcete věřit a být fascinováni, bude se vám to líbit. Pokud nad věcmi trochu přemýšlíte, raději si pusťte něco jiného. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Ač britský, v americkém stylu celkem solidně přidebilněný dokumentární film o tom, jak to asi dopadne s naším vesmírem, až se naplní jeho čas. Zajímavost námětu v myslích autorů zcela očividně převážila nad rozumem a znalostmi, proto nebyl nejmenší problém předhodit divákovi zmatené, nepřesné a až překroucené informace i o tom málu, které vědci zatím poznali. Ba co více, proč nevyplnit mezery ve vzdělání balancováním na hraně spekulací a výmyslů. Nepřesná a zavádějící srovnání spolu s velmi nesrozumitelnou agregací útržkovitých poznatků, zjednodušování a neodborná interpretace vědeckých názorů neznalému divákovi nejen že nic nedá, ale udělá mu ve všem akorát guláš. Znalejší divák se podiví, zasměje, rozhorčí a pak si raději pustí nějaké přednáškové povídání pana Grygara. Sice to nebude blejskavý jak z naleštěnýho prdu, ale bude to mít hlavu a patu. ()

piglit 

všechny recenze uživatele

Autoři dokolečka omílají známé teorie o konci vesmíru - navíc provedou neuvěřitelný pokus se zrychlujícím autem a airsoftovou pistolí, který potvrdí vzoreček vyučovaný na základní škole - padající těleso v gravitačním poli zrychluje exponenciálně. Buď jsou Britové už tak blbí, že jim to žerou nebo ten dokument dělali dokumentaristi. (Namísto někoho, kdo má průměrné středoškolské vzdělání). Jen barevnost snímku jej zachránila před hodnocením - "Odpad!"... ()

Reklama

Reklama