Reklama

Reklama

Černá smrt

(TV film)
Velká Británie, 2004, 49 min

Obsahy(1)

Morová pandemie ve 14. století byla pro lidstvo nebývalou pohromou šokujících rozměrů. Během tří strašlivých let vyhladila více než třetinu evropské populace. Všichni se domnívali, že je předzvěstí konce světa. Podle padovských kronikářů byla považována za ještě horší zkázu než Noemova potopa. Mor otřásl základy movité a sebevědomé společnosti v poměrně zalidněné Evropě poloviny 14. století. Dokument sleduje šíření moru a jeho dopady na středověkou Evropu. Skrze otázky medicíny, náboženství, pověr a společnosti, s využitím odborných analýz předních historiků, snímek nabízí fascinující pohled na jednu z nejneutěšenějších a nejhrozivějších období lidské existence. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tento dokument mohl být rozhodně ještě propracovanější, zaměřit se na více oblastí v Evropě a nejen na Itálii, Francii a Anglii. Spousta informací, která jsou zajímavá, nebyla vyřčena, což je velká škoda. Největším kladem tohoto počinu tedy zůstávají citovaná dobová svědectví. Dabingovou záměnu obilí za kukuřici (ve 14. století asi těžko) lze prominout, ale stávat by se to nemělo. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pomerne jednoduché rozobranie situácie, ktorá panovala približne 3 roky v 14. storočí a neskôr sa ešte párkrát vrátila. Pomerne aj zaujímavé, nenudí, no myslím, že keď človek chce niečo o tom vedieť, tak nech si radšej niečo nájde na internete a nepozerá toto dielo. ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o černé smrti v Evropě není nikdy dost a protože mě toto historické období velmi zajímá, vždy se rád na kterýkoliv podívám. Vcelku poutavý film podaný formou hraného dokumentu. I když se tu autoři primárně zaměřují na průběh moru v Anglii, okrajově je zde několikrát zmíněno i šíření moru v italských a francouzských městech. Zejména dobová svědectví a výňatky z kronik nejvíce zaujmou. Zřejmě překladovou chybnou zmínku o sklizení kukuřice taktně přehlédnu, na celkovém dojmu a podaných informacích to má zanedbatelný vliv. 75% ()

infernet 

všechny recenze uživatele

Jako středoevropana mě hodně mrzí, že dokument pojednávající o celoevropské epidemii tvůrci stáhli jen na onu ostrovní zemi, která bohužel nemůže chybět v žádném dokumentu anglicky mluvících tvůrců a ve středověku nejrozvinutější evropskou zemi, Itálii. Liboval jsem si, že uvidím dokument se širokým záběrem, popísující poměry středověku od oceánu až po Ukrajinu(stejně jako byl záběr morové nákazy) a dostal jsem úzkoprofilovou záležitost. Škoda, téma je to nadmíru zajímavé. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Na první zdokumentované morové epidemii ve 14. století v Itálii je popsán následný úpadek morálky a bujení anarchie, které ovládly zemi. Vznik náboženské i etnické nenávisti i posílení moci církevních autorit, protože apokalypsa byla přisuzována hříchu. Začalo hledání a hon na potenciální viníky, následovaly pogromy. V důsledku drastického úbytku nevolníků se ale otřásl celý feudální systém. Dokument se soustřeďuje nejen na negativní, ale hlavně na (kupodivu) pozitivní prvky katastrofy, která zdecimovala celou Evropu. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama