Reklama

Reklama

Příští rok na Balatonu

  • Východní Německo Und nächstes Jahr am Balaton (více)

Obsahy(1)

Ines Moldenschütt (Odette Bereska) a její přítel Jonas, zvaný Jonny (René Rudolph), žijí v Berlíně a chystají se na prázdniny pod stanem. Chtěli spolu na Balt k moři, ale Inesina matka Irene (Gudrun Ritter) jakkoli souhlasí s jejich dovolenou jen pod podmínkou, že se pojede společně do Bulharska, do Nesebaru. Když jsou všichni ve vlaku směřujícím na jihovýchod, Irene překvapí mladé milence v jídelním voze zásnubními prsteny, aby se oba oficiálně zasnoubili ještě před příjezdem „kvůli lidem“. To Jonny už nevydýchá a z vlaku uteče a dál jede stopem. Poté se Ines pohádá s Irene a jde si sednout jinam do vlaku. Matka Irene se zasekne na nádraží, když si jde pro noviny, takže v kupé zůstane jen otec Heinz. Na československých hranicích ho ovšem podezírají z pašování, protože jeden člověk s mnoha kufry se jim nezdá a z vlaku ho vyvedou. Pokračuje už tedy jenom Ines a ostatní shánějí autostop.
Sledujeme náhodná, krátkodobá setkání. Jonny jede s kamioňákem přes Prahu, chvíli s Holanďankou Shireen do hippie komunity,  jindy přenocuje u záhadného hodináře, setká se s kolegy z práce a sbalí tři stopující dívky, Fränze, Grille a Evelyn. Přes Budapešť pak pokračují dále k cíli do Nesebaru. Je tu nalezená želva, tantrický sex, vzkazy křídou na dohodnutých místech, bulharský svůdce turistek, symbolické hození hodinek do moře, krádež kufrů ve vlaku, boj dívek o muže a zásah policie. Nakonec se všichni sejdou, i když lecčím změnění, a dohodnou se, že za rok se pojede na Balaton. Milá letní komedie s hlubšími podtexty ukazující absurditu doby s nemožností cestovat mimo vymezené země a fenomén autostopu, který v té době nabízel určitou svobodu. (Peabody)

(více)

Recenze (3)

Kunderion 

všechny recenze uživatele

Když jsem kdysi vo vremja studií na gymplu viděl v chomutovským kině Oko tuhle východně bloklou road movie, šel jsem pak na ni ještě nejmíň šestkrát - tak mě zasáhla: autostop přes ČSSR k Černýmu moři do Bulharska, krásný ženy, magickej sex s hippísandou v kruhu mezi šutrama… najde se někdo, kdo tento unikátní film má na nějakým nosiči? Rád bych zkonfrontoval dnešek s tehdejškem... ()

Satinfiltr 

všechny recenze uživatele

Ten film je vyjímečný, téměř čakerní. Dívat se na kolejích, v cupé, sám a v noci na prostředí' kde budu zítra sbírat odpadky, tomu já říkám zázrak. A aby to nebylo málo, tak ve formě Step back in Time. Danke Herr Zschoche, hörön sie mich in Zug ? ()

Reklama

chamonix 

všechny recenze uživatele

Jak já rozumím oněm otráveným holkám v Maďarsku - to je na stop ještě horší země než Rakousko, což je teda co říct! Jinak Německo milionový, u nás taky bezva. Ani na Itálii, Francii, či Rusko si stopař nemůže (nebo aspoň před dvaceti, třiceti lety nemohl) stěžovat, ale ti Honvédi ... 🙁 ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama