Reklama

Reklama

Svět přírody - Série 27 (2008) (série)


Kukačka (S27E07)

(epizoda)
  • Velká Británie Cuckoo
Velká Británie, 2009, 49 min

Hrají:

David Attenborough (vypravěč)

Obsahy(1)

Zabiják s něžným hlasem. Příroda je plná úžasných zvířat a neuvěřitelných příběhů. Každý živočich - i ten zdánlivě nejobyčejnější - má svůj jedinečný život, plný každodenních bojů, starostí i radostí. Podívejte se zblízka na tento pestrý svět, odhalený tímto výjimečným dokumentem. Kukačka Nechvalně proslulé chování kukačky - kladení vajec do hnízd jiných ptáků - je unikátním způsobem rodičovství, které nemá v přírodě obdoby. Každá kukačka má vypracovanou speciální taktiku, jak umístit své vajíčko mezi vejce hostitele, aby zůstalo neodhaleno. Tento dokument ukazuje, proč je dále tolerováno cizí mládě, mnohdy několikanásobně větší než jeho nepraví rodiče. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každý z nás zná pojem kukaččí vejce i metody - jakými si tento pták zajišťuje další generace kukaček. Dokument BBC byl natočen v anglických mokřadech, kde se kukačky specializují na snášení vajec do hnízd rákosníků. Sám úkon není vůbec jednoduchý, kukačka si musí vyčíhat moment, kdy rákosníci jsou z hnízda. Během té chvilky kukačka skočí do hnízda a snese vejce. Jenže... Každý druh rákosníků snáší jiný druh vajec s jinou barvou a jinak kropenatá. Během několikasekundové snůšky kukačka (nechápu jak) v sobě namíchá přibližný odstín a vejce snese. Jeden druh kukačky tak zvládne v několika různých hnízdech snést různé barvy vajec!!! Ani pak ale nemá vyhráno. Rákosník, pokud kukačku zahlédne v hnízdě, či se mu některé z vajec nezdá, hnízdo opouští. To je jediná obrana jeho druhu. Pár, který toto neodhalí se dočká toho, že kukaččí holátko ještě slepé vyhází ostatní ptáčata či vejce z hnízda a nechá se od nových pěstounů vydržovat do dospělosti... Dokument mapuje i zajímavé a průkopnické snahy prvních ornitologů zachytit v průběhu dvacátých let na film snášející kukačky v hnízdech rákosníků... I když si někdo může myslet, že je toto velmi specializovaný dokument pro ulítlé ptakology, bude se sám divit úžasnostem přírody.... * * * * ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Dokument o jednom z najzaujímavejších vtákov vôbec, vhodný najmä pre absolútneho laika. Dĺžka je možno na pohľad príjemná, no trochu rozhľadenejšiemu divákovi nebude to, čo tento dokument poskytuje, stačiť na vytvorenie lepšieho obrazu tohoto pozoruhodného tvora. 80% ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama