Reklama

Reklama

Dřevorubec

všechny plakáty
Krátkometrážní
2000, 8 min

Obsahy(1)

Loutkové podobenství o vztahu člověka a přírody. Dřevorubec pokácí strom, vytesá z něj figurku ženy a tu pak prodá. Uvědomí si, že udělal chybu, vydá se do sídla kupce a zjistí, co kupec s dřevěnými soškami žen praktikuje. Dřevorubec se rozhodne sošku zachránit a kupce ztrestat. (wampilenka)

Recenze (3)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dřevorubec Karla Maříka je spíš zkušeným řezbářem, akční bowlingová sekvence je dotažená ad absurdum, ale příběh je jen lehce načrtnutý podle známých vzorců. Ani to brnkání na kytaru mě nějak nebralo. ()

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky protože film pěkně vypadá a evokuje loutkovou pohádkovost, která je typická pro české loutkové filmy (tedy to málo, co jsem viděla). Jenom tři hvězdičky protože jsem moc nepochopila, o co tam vlastně jde (a troufám si říct, že chyba není u mě;). Tipuji to na nějaký "konflikt" mezi kulturním a přírodním. Ale je to konflikt podivný, protože to, co je jedním způsobem kulturní si s přírodou notuje, kdežto druhý způsob ji ničí. Dřevorubec vytvoří figurku a je to dobře. Boháč používá figurky jako kuželky a to dobře není. Mám tomu rozumět, že tvorba je správná a hra špatná? Nebo se tu jedná o nějaký vztah k ženství nebo ženskému principu přírody? Nebo to prostě moc řeším a ani tvůrce se nezamyslel nad tím, co z toho vyplyne, a sestavil nahodile pohádkové a new age prvky? Ať se na to dívám z jakékoli strany, vychází mi z toho demagogicky mravoučná pohádka. Ale udělaný to je hezky. To jo. ()

Reklama

Reklama