Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nevlastných súrodencov Axela a Yanne si v mladom veku adoptujú a odvezú do Nórska. Po príchode ich rozdelia; Axel sa dostane do bohatej rodiny v lepšej štvrti Osla, Yanne sa ocitne v rodine žijúcej v chudobnej štvrti. Z Axela vychovajú dobromyseľní, ale príliš benevolentní adoptívni rodičia rozmaznaného fagana, ktorý pod maskou ľahostajnosti skrýva neistotu spôsobenú pohnutou minulosťou. Yanne si na rozdiel od mladšieho brata spomína na cestu do Nórska, no vôbec netuší, kde sa Axel nachádza. (clementinka)

(více)

Recenze (7)

dank011 

všechny recenze uživatele

Severská filmová zima, Minikino Ostrava, 16.2.2013. Ve srovnání s ostatními filmy festivalu není možné za více než 3*, nicméně i bez srovnání to tak sedí. Žánrová rozkročenost nevadí, civilní výraz už vůbec ne, ta Osudovost nad hlavami všech postav ale již ano a tempo vyprávění než k onomu osvícení a rozsvícení dojde je příliš pomalé. Celé motto o "neseném pocitu viny" je taky spíše přáním tvůrců či píár než tím, co se odehrává na plátně. Postavou dodávající vyšší level je pak gastarbeiterka Anna v podání Agnieszky Grochowske - živé slunce zářící z plátna ( ovšem co jí táhne k tomu hňupovi Axelovi, to mi babo raď...). Přesto velmi příjemné pokoukání pro ty, kterým nějaké to déja vu nevadí. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Filmy kombinující několik zdánlivě propletených, ve skutečnosti však nezávislých dějových linií vstoupily již před časem do vod emařských výpovědí, které reálnou závažnost svých témat kombinují s přecitlivělým melancholickým klavírním doprovodem a vypjatě konstruovanými dojemnými okamžiky. IMHO lehce přilhaná, či lépe řečeno přibájená osudovost a (mírně, naštěstí,) předstíraná citlivost přístupu se schovávají za civilní pojetí, v němž nechybí vaření jídla v neokázalých kulisách, luxování, vytírání, kteréžto činnosti jsou snímány nevyumělkovaně. Diváka to zbytečně mate. Melodrámo má být melo. Nebo snad jsou poznatky o postavách "ten má ošklivé trauma z Afghánistánu, tomu vzali sestřičku, téhle bratříčka, tuhle trápí chlap, ale má ráda syna, ten se spálil se ženskou" znakem jejich opravdového ožití? Slabé ***. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

V žilách jim koluje stejná krev a přesto jsou si naprosto cizí. Pohledný mladík z bohaté rodiny, mladá žena pracující v čínském bistru - osud je rozdělil a nyní je chce znovu sloučit dohromady. Příjemný norský film, s ještě příjemnějším norsko-polských obsazením čerpá z (ve Skandinávii oblíbeného) hořko-sladkého, komediálně-tragického žánru. Překvapila skvělá Agnieszka Grochowska v roli polské služky a Hermann Sabado v roli mladíka s čínskými kořeny. ()

tlkounev 

všechny recenze uživatele

**Obsahuje spoiler** Komedií bych to jako nOwAsToRm opravdu nenazval, ale k filmu se vyjádřím hlouběji, než on dvěma slovy. FIlm se točí kolem dvojice dívek, které spolu bydlí a pracují a zároveň kolem mladého z armády propuštěného veterána z Iráku a mladého manažera v reklamní firmě. Čtveřici na první pohled spojuje pouze pocit viny, který je z nějakého důvodu provází. Maria je Polka pracující v Norsku, která opustila syna a o něho se nyní starají její rodiče a ona mu denně volá. Yanne je pro změnu uzavřenou dívkou, která se občas schoulí do svého já a schovává se u matky v práci v šatně. Axel je frajírkem, který neváhal zaplatit muži aby otestoval věrnost své přítelkyně, což na jednu stranu nedopadne dobře a on zatrpkne k něžnému pohlaví. No a pak je tu mladý voják, který byl na základě článku propuštěn z armády a provází ho nešťastná akce, kterou provedl na kontrolním stanovišti. V celku nesourodá čtveřice do doby, než Maria nalezne u Axela doma fotografii, která je podobná Yannii fotografii. Zjistí, že jsou nevlastními sourozenci, které adoptovali norští rodiče. Maria se zamiluje do Axela, Axel pozná Yanne, Yanne se zamiluje do vojáka-souseda. Vojáček tak nějak je mimo a nemá to v hlavně srovnaný, takže mu to s Yanne nevychází. Axel trápí Marii dokud si neuvědomí, že jí miluje a že mu je oporou. Konec je v restauraci, kde si rodiče sednou s dětmi. No není to špatné, film funguje jako celek, ale ten scénář nic moc. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama