Reklama

Reklama

VOD (1)

Doktor Jack Kevorkian chtěl vždy pomáhat lidem odejít z tohoto světa. Smrt ho fascinovala a vždycky ji viděl jako součást přirozeného řádu věcí. Často také mluvil o právu na důstojnou smrt. Při svých pravidelných nočních pochůzkách po nemocnici vždy pozoroval oči umírajících, zdali mu neprozradí něco víc. Právě tyto pochůzky mu vynesly nelichotivou přezdívku doktor Smrt. Kevorkian se po setkání s jedním ochrnutým pacientem, jehož kvalita života se prakticky rovnala nule, rozhodl přejít od slov k činům a sám začal pracovat na stroji, který nazval Mercitron. Měl pouhým stisknutím tlačítka pacientovi umožnit jednoduše a důstojně ukončit svůj život, pokud si to bude přát. Dal tak vzniknout zcela novému oboru medicíny - euthanázii. Sám poskytoval v této oblasti poradenství. Začalo to obyčejným inzerátem v novinách, pak přišla první pacientka a zanedlouho o tom měl slyšet celý svět... Detroitského patologa ztvárnil Al Pacino a za svůj strhující herecký výkon byl oceněn Zlatým glóbem. Biografické drama s hvězdným obsazením portrétuje i několik lidí, kteří Jacku Kevorkianovi pomáhali. Nejbližší okruh příznivců vzdělaného patologa tvořili jeho sestra Margo (Brenda Vaccarová), jeho dlouholetý přítel, technik Neal Nicol (John Goodman), aktivistka Janet Goodová (Susan Sarandonová) a právník Geoffery Fieger (Danny Huston). Film, realizovaný v produkci HBO, ověnčený dvěma Cenami Emmy, natočil režisér Barry Levinson. (HBO GO)

(více)

Recenze (352)

Kryton 

všechny recenze uživatele

Perfektní Al Pacino v rolik Jacka Kevorkiana, který chtěl jen pomáhat lidem od bolesti a nesnesitelného života. Skvěle natočený film, který se pochlubí i dobrým obsazením v dalších rolí (Susan Sarandon hraje také skvěle). Během filmu a po jeho konci si budete přemílet otázky a to je účelem tohoto filmu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Každý Galileo svojej doby je upálený. Našťastie tu iba obrazne, ale ďaleko od toho nebolo. Film má v záujme ukázať, že Jack mal v záujme ľuďom iba pomáhať a že si bol vedomý svojej pravdy. A darí sa mu to skvele, aj keď je tu cítiť istá šialenosť týchto činov, čo je myslím úplne v poriadku a dokonca to dostáva celú tému ešte na vyššiu úroveň. Tá skutočná prvotná motivácia tohto lekára je nám prezradená niekedy v druhej polovici a možno viacerých prekvapí, následne je ale zrejmé, že celoživotný pohľad lekára na v bolestiach umierajúcich ľudí v spojitosti so skúsenosťou z rodiny musí smerovať v podstate len k jednej reakcii. Rozpisujem sa skôr o téme ako o filme, ale taký Doktor smrť aj mal byť. No a mimochodom ide aj o jednu zo životných úloh Ala Pacina. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jack Kevorkian na sklonku lékařské kariéry své jméno nerozlučně spojil s eutanázií. Právě o této kapitole je tento film. Nebýt navíc tak paličatý, evidentně nemusel skončit ve vězení. Al Pacino předvádí jeden ze svých vrcholných hereckých výkonů. Je tu pár dalších dobrých herců (John Goodman, Susan Sarandon a Danny Huston), škoda že se nikdo neodvážil stanout na straně odpůrců konečného řešení. Jeden fanatický prokurátor a komparsní tlupa náboženských fanatiků. To není zrovna vyrovnané. Stejně doporučuji! ()

iamek 

všechny recenze uživatele

HBO nám opět nachystalo skvělý film s parádním a ožehavým námětem. Tahle role je pro Al Pacina jako stvořená a hrál jako ve svých nejlepších letech. Film i přes delší stopáž uběhl strašně rychle a ani jste se nemuseli dívat na hodinky zda už bude konec nebo ne. Výborné bylo také obsazení vedlejších rolí. ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

75%. Případ Kevorkiana je velmi zajímavým lidským osudem, o kterém by měl asi každý vědět, už jen proto, že tento muž v zásadě modeloval dnešní krajní proudy názorového spektra nejen na eutanázii, ale i s výrazným přesahem na obecnou lékařskou etiku. Dynamika jeho charakteru, skutečného charakteru, napomáhá ke kvalitativnímu zařazení filmu, stejně jako mu napomáhá skvělý, ale zde víceméně rutinní Al Pacino i dobře odvedené řemeslo. Jack Kevorkian je důkazem, že i na stará kolena lze dokázat velké věci, Barry Levinson zase, že i TV film se může chlubit velmi citlivým a netuctovým zpracováním závažného sociálního tématu. To druhé ale mohlo být zřejmé prakticky už předem, protože Levinson je natolik zkušeným tvůrcem, že pod jeho vedením by ani You Don't Know Jack nemuselo (a asi ani nemělo) zapadnout mezi ostatními hvězdnými filmy tohoto autora (Rain Main, Dobré ráno Vietname, Spáči) do propadliště dějin, přestože ho spousta diváků ani nezná. Skvělá práce. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (7)

  • Když mluví Neal (John Goodman) s doktorem Kevorkianem (Al Pacino) o tom, jak mu vpravil do krevního oběhu krev z mrtvého člověka, jedná se o událost, která se opravdu stala. Kevorkian chtěl využít poznatky z tohoto experimentu v případné válce, kde by krev padlých posloužila jako transfuze raněným přímo na bojišti. (syphonn)
  • Al Pacino získal za ztvárnění doktora Kevorkiana ceny Emmy a Zlatý Glóbus za nejlepší herecký výkon v hlavní roli v minisérii nebo TV filmu. (Bibr)
  • Doktor Jack Kevorkian „pomohl" dle dostupných materiálů ke smrti 130 pacientům, 14 z nich je jmenovitě zmíněno ve filmu. (syphonn)

Související novinky

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

06.01.2012

Akční hrdina minulého a podle traileru na G.I. Joe: Retaliation i tohoto roku Dwayne Johnson pokračuje v linii filmů, ve kterých spíš někdo dostane nakládačku, než objetí od šťastné rodiny.… (více)

Reklama

Reklama