Reklama

Reklama

Mistr

(TV film)
Česko, 2009, 52 min

Režie:

Petr Hajn

Obsahy(1)

Tanečník a choreograf Ivo Váňa Psota ovlivnil vývoj moderního českého tanečního umění 20. století víc než kdokoli jiný. Mimo jiné stál za světovou premiérou baletu Romeo a Julie v roce 1938 v Brně.

Tanečníci a žáci na něj v Brně vzpomínají jako na noblesního, profesionálního a usměvavého šéfa, ale hlavně jako na Mistra.

Ivo Váňa Psota (1908-1952) zažil za svůj krátký život oslnivou kariéru snad nejmladšího šéfa baletu vůbec, zakladatele dodnes fungující baletní školy, sólisty a choreografa Les Ballets Russes de Monte-Carlo a Original Ballet Russe, tvůrce národního brazilského baletu Yara (1946), ale hlavně člověka, který uvedl ve světové premiéře v Brně v roce 1938 snad nejslavnější balet 20. století - Prokofjevova Romea a Julii. Jeho přání vrátit se po válce do Československa se mu nakonec stalo osudným. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Dokumenty o lidech zachycených jen na fotografiích nelze asi dělat strhujícím způsobem. Myslím, že tvůrci dosáhli téměř maxima. Neznalý divák jistě ocení, že je další z Čechů natolik zapsán do světové kultury. Známe ho my sami? ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama