Reklama

Reklama

Oběť druidů

  • Česko Temná tajemství druidů (více)

Obsahy(1)

Druidové z keltského období britských dějin se zapsali do paměti lidstva jako mystičtí svatí muži, kteří znali tajemné síly přírody. Římské prameny je však také obviňují z rituálních lidských obětí, dokonce i z kanibalismu. Nové objevy dnes poodhrnují roušku tajemství, zahalující působení pohanských kněží, kteří v době invaze Římanů do Británie byli strážci keltské svébytnosti a strůjci národního odporu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument snažící se na základě archeologických nálezů z Francie a Anglie vysvětlit rituální vraždy které prováděli pravděpodobně keltští druidové. Obětní rituály vědci dávají do souvislostí s římskou invazí do Britanie, kdy místní kmeny nebyly schopny zadržet nápor postupujících legií. Císař, vědom si moci, úcty a snad i ze strachu z nadpřirozených schopností, kterou keltští kněží měli u svých a dokonce cizích (a to dokonce často mezi sebou válčících) kmenů, druidy jako kněžstva zakázal. Některé z rituálních vražd - často hromadných, měly jednak odstrašit postup legií a vzbudit u Římanů hrůzu což se jim zdá se alespoň u prvního Cézarova tažení podařilo. Druhou variantou byla filozofie, že když nejde skvěle vycvičenou a vyzbrojenou invazní armádu porazit silou, je třeba sáhnou k magii a o pomoc prosit bohy. Ti však dle představ druidů (a hlavně představ archeologů a vědců .-) ) měli nejraději čerstvou lidskou krev. Snad se u těchto rituálů mělo přistupovat i ke kanibalismu aby síla z mrtvého či poraženého přešla pozřením morku či masa do těla hodujícícho... Kanibalismus byl v pravěku celkem běžný, ale v době železné už šlo asi o ojedinělé případy. Baví mně velmi ze zápisků Cézara doložitelný odpor Římanů k barbarství Keltů. Římané jako šířiči civilizace byly obětinami Keltů zhnuseni a díky tomu je řadlili mezi skutečné divochy.... Na straně druhé bylo pro Římany zabíjení a brutalita stejně přirozená jako u Keltů a nikdo se nad ní nepozastavoval ani u poprav v Římě, her v cirku, mučení otroků atd... No a o civilizované římské invazní armádě si co do krvavosti při postupu legií Galií či Britanií asi nemusíme dělat iluze .-) V dokumentu promluví pár archeologů, podíváme se na posvátná místa Keltů, která jsou skutečně čarokrásná a na jednoduchých rekonstrukcích si ověříme, jak taková rituální vražda mohla probíhat... * * * ()

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Druidi, starovekí mágovia, liečitelia, starešinovia a historici žijúci na britských ostrovoch a na severe Gálie sú vyobrazení v tomto dokumente z jediného, do dnes zachovaného pohľadu, teda z rímskych dejín... Nakoľko sa v období pred našim letopočtom v keltských kmeňoch predávali vedomosti a historické poznatky z pokolenia na pokolenie slovne práve cez druidov, nezachoval sa žiaden iný pohľad na týchto hrdinov anglického národa... Dnešní archeológovia sa snažia druidov vyobraziť podľa rímskych písomností a archeologických nálezov... Za vzhliadnutie stojí tento dokument určite, ale tak ako každý dokument tohto typu je zahalený domnienkami dnešných historikov... ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama