Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do dnešního cyklu Pohádka pro pamětníky jsme pro vás vybrali jednu z Jižních Čech. Je sice poněkud strašidelná, ale bát se nemusíte, vždyť ani Kačenka (Z. Ondrouchová) není žádný strašpytel. U smutného hospodáře (Z. Martínek) nechtěl nikdo sloužit, jen kurážná Kačenka to na doporučení kmotřenky Apolenky (L. Havelková) zkusila a hned věděla, proč tu žádný pomocník dlouho nevydržel. A protože byla odvážná a měla ještě odvážnějšího milého Vincka (P. Štěpánek), postarali se společně o to, aby na statku přestalo strašit. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá krátká televizní pohádka z jihočeského prostředí o pracovité Kačence (Z. Ondrouchová, žel bohu to byla pro mladou krásnou herečku její poslední role před jejím předčasným skonem), která našla službu na statku, kde v noci straší. V maštali se tam o půlnoci bijí sukovicemi dva černí prokletí čeledínové a hádají se o ukradené peníze a smutný hospodář Z. Martínek neví, jak kletbu zrušit. Na tancovačce prozradí Kačenka tajemství svému milému Vinckovi (P. Štěpánek), který má pro strach uděláno a ihned se rozhodne hospodářství zbavit prokletí. Onen Vinckův vítězný souboj s přízraky v maštali trvá pouze několik vteřin a vypadá to, jakoby ani nemusel vyvinout nějaké úsilí a tento jeho hrdinský čin tak ani nestojí za řeč. Nesoulad mezi dlouhým úvodem a přípravou k tomuto příliš krátkému a navenek banálnímu osvobození statku vnímám jako velký nedostatek, neboť ono potřebné napětí a odvaha, kterou se prezentuje hlavní hrdina, se v tomto případě jaksi nemohla projevit. Celkově dostal P. Štěpánek málo prostoru, více než bojem o srdce své milé zaujal interpretací lidových písní na taneční zábavě. V dalších rolích se objevil L. Pešek jako bylinkář Jíra a kmotřička Apolenka v podání L. Havelkové. Režisérka V. Jordánová natočila spíše podprůměrnou pohádku, ve které se sice dali z počátku zaznamenat jisté strašidelné prvky, ale nezvládnutou hlavní dramatickou částí, vyšli vniveč. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl solidní horor kryjící se za označením pohádka. Přiznám se, že fakt jsem se u toho bál. Pustit to dětem, tak zkoprní strachy. Osobně bych nechtěl sloužit v hospodářství, kde se po večerech mydlí strašidelné stíny dvou rozhádaných čeledínů. Taková Kačenka to zkusila a fakt jí bylo ouzko. Vyhnat ze statku strašidla dá pěkně zabrat. Jeminkote, krindapáníčku, takové pěkné pohádky už se dneska netočí. 100% ()

Reklama

fleker 

všechny recenze uživatele

kingik: tak solidní horor jo? ty seš šašek :) jó kdyby se po večerech mydlili, tak to ti věřím že bys zkoprněl, ale takhle?.. strašidelná byla jen jedna věc, a to ta že pár měsíců na to byla ondrouchová v pánu...a co se týče pohádek podobnýho rázu, tak zajímavý je hlavně to, že sou ty prokletí vždycky takhle supermegachatrný, když na ně zabere jedna prachvobyčejná rýmovačka.... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Osobně nemám nic proti pohádkám, ale tahle je opravdu pro ty nejmenší. Příběh velmi nekomplikovaný a pokud čeká divák zápletku, nedočká se. Ve stavení straší a protože se najde statečný chasník, který rozežene strašidla, vše dobře dopadne. žádný komplikace, žádný zádrhel, konec a zvonec. Trochu málo na ten poplach v maštali. Aspoň že na dvorečku mezi kulisami běhaly opravdové slepice!!! 60% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pomalá, malebná pohádka pro nejmenší děti. Velmi jednoduchý příběh s rychlým vyřešením problému v závěru. Za krásu jazyka (s lokací do jižních Čech) a půvabnou zkratku kulis mírně nadsazuji 4 hvězdičky. Věra Jordánová patří spolu s Vlastou Janečkovou k nejlepším tvůrkyním krátkých televizních pohádek. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama