Reklama

Reklama

California Dreamin'

  • USA California Dreamin'

Obsahy(1)

The Mamas & the Papas byla americká vokální skupina z šedesátých let minulého století. S malou přestávkou hráli až do roku 1972 a vydali pět alb a deset singlů.
Tato skupina vznikla v New Yorku. Jejich aktivity jsou v letech 1965-68 a v letech 1971-72.
Mamas and Papas v roce 1965 vznikli z inspirace několika - v oblasti amerického folku - respektovaných skupin: Journeymen, Big Three a Mugwumps, kde působila Cass Elliotová společně se třetím členem Mamas and Papas Dennym Dohertym a Zalem Yanovským, pozdější oporou další slavné rock-folkové kapely Lovin' Spoonful. Druhou "mámou" byla půvabná Michelle Gilliamová. Sláva této kalifornské čtveřice byla založena nejen na podmanivých vokálních harmoniích, ale také na efektní "hippies" prezentaci a autorských nápadech Johna Phillipse. Za všechny výrazné a dodnes svěží hity Mamas and Papas jmenujme California Dreamin', Monday, Monday nebo Creeque Alley, což je originální písničková znělka kapely, jejíž vrchol nastal v roce 1967. Tehdy se Mamas and Papas stali velkou atrakcí památného festivalu v Monterey. V závěru šedesátých let však uvízli ve víru osobních sporů, drogových závislostí a neujasněných hudebních záměrů. V sólových projektech se pak krátkodobě nejlépe dařilo "Mama" Cass Elliotové, jejíž kariéru přetrhla předčasná smrt. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Arequipa 

všechny recenze uživatele

Tu melodii, kterou jsem poprvé uslyšel v jinak průměrném filmu Chungking express, jsem si hned zamiloval a trvalo dalších asi 7 let, než jsem náhodou zjistil, jaká píseň to je - od jednoho z uživatelů na ČSFD, který ji má mezi nejoblíběnějšími. Takhle trnitá byla cesta k poznání superhitu California Dreamin' od The Mamas & the Papas. V dokumentu zazní zaslouženě hned několikrát, ale i ostatní pro mě neznámé skladby jsou pohlazením pro uši. Vyvážený mix vystoupení a rozhovorů, délka tak akorát. Dokonalý prožitek. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný hudební medailon o skvělé skupině Mamas & the Papas. Vzhledem k tomu, že v období sixties resp. seventies jsem "vokální" (vícehlasé) skupiny hodně preferoval, tak se mi pochopitelně musel líbit i tento souhrnný medailon. Ale možná by se mi stejně líbil i dokument o Beach Boys, Seekers, Peter, Paul and Mary, Hollies, Tremeloes, CSNY a mnoho dalších samozřejmě včetně Beatles :-) ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu je to spíš hudební medailon, který se vzdaluje mé představě dokumentu jako nosiče informací. Představoval bych si, že film bude obsahovat spoustu informací ze zákulisí od přátel, producentů, konkurentů a rodinných příslušníků. Ve skutečnosti je plný písniček ve studiovém aranžmá, které jsou odzpívané v plném rozsahu. Fandové skupiny si ale mohou klidně přičíst dvě hvězdičky. Každopádně nálada 60. let je ze snímku cítit. Celkový dojem: 60 %. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Vlastne som hľadal film California a naďabil som na tento dokument, ktorý, a to súhlasím s gudaulinom, nie je dokumentom, ale skôr medailónom skupiny Mamas and Papas. Pretože som hudobne ukotvený v sixties a túto skupinu som na rozdiel od väčšiny užívateľov ČSFD sledoval "v priamom prenose" rád som si oživil spomienky na ňu. Ich skladby sú pohodové, melodické, ich vokály krásne znejú a poslucháč má pri ich počúvaní dobrý pocit. Možno niektorí dodnes. Rád som si tento hodinový filmík pozrel, pretože v ich slávnom období k nám prenikala iba ich hudba, nie hudobné klipy. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Po zkouknutí lahodné hudby Mamas & the Papas jsem dostal opět neskutečnou chuť nechat rozvibrovat svoje domácí repráky touhle kapelou a poslechnout si opět přenádherné vokály, které ve své době žádná jiná kapela dvou kluků a dvou holek prostě neměla a jejich přirozeně krásně melodické hlasy dovedly dát písničce neuvěřitelný odpich. Slastné písně Monday, Monday, nebo California Dreamin' se nezapomínají a řadily se k podobnému stylu, jako zpívali třeba Beach Boys. Ach jo, to byla doba úžasně krásné muziky a opravdových hlasů jako měla třeba i jedna z mnoha Cass Elliotová. A to ani nemluvě třeba jen namátkou o Jefferson Airplane, The Who, The Animals, Creedence Clearwater Revival a dalších, ale to už sem jaksi nepatří. Když se trochu ohlédnu zpátky, prostě se to musí poslouchat srdcem a nejde o žádné televizní odrhovačky, ale vymakanou muziku. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama