Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 2 (1990) (série)


Cornwallská záhada (S02E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Cornish Mystery (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1990, 50 min

Obsahy(1)

Hercula Poirota navštíví rozrušená starší dáma paní Pengelleyová a svěří se mu se svými obavami, že ji chce manžel, jinak ctihodný maloměstský zubař, otrávit. Za motiv považuje jeho lásku k mladé asistentce. Poirot s Hastingsem vyrazí za paní Pengelleyovou do městečka Polgarwithu v Cornwallu hned druhý den, přicházejí však pozdě, paní právě zemřela. Přestože služka i celé městečko podezírají z vraždy manžela oběti, její lékař možnou otravu vylučuje. Poirot s Hastingsem navštíví jak půvabnou asistentku doktora Pengelleyho, tak neteř nebožky Fredu Stantonovou, která nijak nezastírá, že s tetičkou nevycházela dobře. Ta se totiž překvapivě zamilovala do Fredina snoubence Jacoba Radnora. Detektivové z městečka odjíždějí, zanedlouho se tam však vracejí. Na základě podezření z vraždy byla provedena exhumace těla paní Pengelleyové a pitva potvrdila smrtelnou otravu. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

PavelZava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na začátku příběhu Miss Lemon upozorňuje Poirota na klientku stojící v dešti na ulici Venku je dáma … přechází tam a zase zpátky, pak se dívá nahoru, jsem si jistá, že chce jít dál. Běžte a zadržte ji. Můžete jí sdělit, že Hercule Poirot v tomto období cizí dámy nepožírá … Paane Poirrote ! Mezi další dobré průpovídky jistě patří hodnocení ošetřujícího lékaře zavražděné paní Pengelley z Polgarwith. Je tvrdohlavý jako mezek ten člověk. (o Dr. Adamsovi) Doktor, který nepochybuje není doktor, ale spíš popravčí ! Skromné vysvětlení, jak poznal, že je Freda Stanton zasnoubená : Člověk nemusí být nejlepší detektiv na světě, aby to poznal. Největší poučení plyne ovšem z vysvětlení jazykové libůstky : Co je to ta coura, Hastingsi ? Eei taková dívka, která jaksi není z těch nejlepších, řekl bych. Opravdu protkané dropnými vtípky doslova přehršle a poučením, byly tam dokonce i malé šedé buňky třikrát. O jednu méně než mých hvězdiček :-) ()

vecnaAmbra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dve hviezdy za upršanú atmosféru a motív ale ten koniec to snáď nie! (SPOILER: ako sám Poirot povedal voči páchateľovi nemal jediný dôkaz a tak chcel získať priznanie výmenou za 24 hodinový náskok? Ktorý páchateľ by priznanie za takých nevýhodných okolností dobrovoľne podpísal, keď sa k ničomu priznať nemusel, mohol jednoducho trvať na tom, že nič nespáchal a nič by sa mu nestalo? A ďalej, tým, že voči páchateľovi nemáme dôkaz, nemáme ani vysvetlenie na základe čoho Poirot svoje podozrenia vydedukoval a potvrdil, nehovoriac o tom, že ešte na konci tá žena v súdnej sieni tiež stále hovorila, že videla ako manžel zavraždenej dáva jed do jedla- zostalo nevysvetlené. Stále som čakala na nejaké hlbšie objasnenie a tu kde nič-tu nič - koniec). ()

Reklama

Filomena.I. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Pane Poirote, venku na ulici je dáma. Přechází tam a zase zpět. Pak se dívá nahoru… Jsem si jistá, že chce jít dál.“ „Běžte a zadržte ji, slečno Lemonová. Můžete jí sdělit, že Hercule Poirot v tomto období cizí dámy nepožírá.“ Tímto konstatováním labužnickým velký detektiv inkognito vplouvá vstříc záhadě cornwallské kuchyně, kde ovšem - jak se ukáže - „nepotřebují nějaké cizáky trousící svoje moudra“! Hercule vře jak papiňák chystavše se páry vypustit, zvítězí však gentleman. Navíc jeho hexagram je SKROMNOST - mimořádná osobnost prosta vší marnivosti - přejde tedy poznámku nejapnou pouhým konstatováním: „Doktor, který nepochybuje, není doktor, ale spíše popravčí!“ a odmítá za vraha své klientky označit gastritídu. No není divu, že je mrtvá, když „ve svém věku běhala za mužskými“! A co ta „blonďatá coura“ hltající manžela zavražděné?! Při srážce s ní Hastingsovi naprosto změkne mozeček a vyloudí pouze nesrozumitelné klokotání. Jeho mišmaš žádného receptu kloudného do varu pátrání nevnese. Nastupuje inspektor Japp - „Ale né, to nemůžu mít jednu vraždu jenom pro sebe?“ - a Poirotovi malé šedé buňky naplno vařící se, musí s ingrediencí vox populi zachránit nevinného, by vězeňská strava nebyla soustem jeho posledním… P. S. Jako expert na zdravou výživu Hercule Poirot radí nepožívati herbicidů ve stravě a indické kuchyně. Obé býti může smrtelným! ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze začátku jasná zápletka se změní v méně čekaný lov na pravého vraha. Musím podotknout, že se najde pár režisérů, kteří umí natočit i ty krátké Poiroty a dodat jim tu správnou atmosféru, které zde rozhodně bylo dosaženo. Problém je ale pořád stejný, divák nedostane příležitost případ řešit sám, příběh je mu pouze nastíněn a ve finále řečeno, kdo to vlastně byl a proč. ... Jed. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ta krátká metráž je vražedná! Obtížně vykalkulovaný poměr zápletka:resumé jednoznačně vyplývá pro zápletku. Hercule má bezesporu dar vidět to, co mi Les Misérables vidět nemůžeme, ale natolik invazivní vyžbleptnutí řešení je pro diváka vážně šokem (trefné přirovnání k pocitu, kdy vás kantor neočekávaně pozve k tabuli)! Interesantní heterogenita Poirot:Japp se zase vyskytla a divák si začíná klást nepatřičné otázky. 79% ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama