Reklama

Reklama

13. komnata - Série 5 (2009) (série)


13. komnata Vladimíra Mlynáře (S05E18)

(epizoda)

Obsahy(1)

Známý novinář a později úspěšný politik byl nespravedlivě obviněn a odsouzen. Více než pět let trvalo, než byl zbaven obvinění a očištěn. Vladimír Mlynář je jednou z nejdéle fungujících veřejných osobností v Česku. Do roku 1989 byl součástí disidentského okruhu lidí bojujících proti komunistickému režimu. Oba jeho rodiče (Zdeněk Mlynář i Rita Klímová) byli politicky perzekuováni a jeho život tak byl od dětství spojený s politikou.
Po sametové revoluci byl novinářem a vedl týdeník Respekt. Díky němu se stal i veřejně známým, když coby jeho šéfredaktor moderoval pořad v České televizi Respektování.
Náhlý pád vlády v roce 1997 ho vynesl do politiky, když se stal nejmladším ministrem v historii ČR a zároveň mluvčím úřednické vlády premiéra Josefa Tošovského. Na několik let se stal jedním z nejpopulárnějších politiků v zemi a zhruba desáté místo na příčce politické oblíbenosti si udržel i jako ministr informatiky a člen nově vzniklé strany Unie svobody. V politice strávil pět let.
Na post ministra rezignoval poté, co se jeho vláda v důsledku skandálů tehdejšího premiéra Stanislava Grosse udržela při životě jen díky podpoře komunistů. Pro někdejšího disidenta a syna perzekuovaných rodičů to byla nepřijatelná okolnost.
Když odešel z politiky, čekal, že bude konečně žít klidný život. Opak byl pravdou. V té chvíli čekalo Vladimíra Mlynáře bezesporu nejtěžší období v jeho životě. Na základě udání dvou bývalých podřízených z ministerstva byl obviněn z několika trestných činů, která se postupně smrskla na jedno: že na úkor státu obohatil soukromou společnost Testcom, kterou ale zároveň stát vlastnil.
Pět let popotahování po soudech, obvinění z několika trestných činů a odsouzení na 5,5 roku nepodmíněně znamenalo také ztrátu společenské i profesní pozice a existenční problémy.
Obvinění vůči Mlynářovi vznesená se ukázala jako vykonstruovaná a Mlynář byl Vrchním soudem očištěn, když konstatoval, že k žádnému trestnému činu nedošlo, což později potvrdil i Nejvyšší soud. V srpnu 2009 se mu Český stát za trestní stíhání a nepravomocné odsouzení veřejně omluvil.
Příběh Vladimíra Mlynáře je příběhem člověka, který byl bezdůvodně obviněn a odsouzen a pět let vláčen po soudech a policii. Byl mu narušen soukromý život, profesní život a jen díky vnitřní síle a podpoře nejbližšího okolí ho událost lidsky nezlomila. V této republice je ale mnoho těch, kteří si zažili podobné, ne-li horší obvinění, nikdo o nich neví, veřejné omluvy a očištění jména se nedočkali a o jejichž dalších osudech nevíme.
„Zkušenost člověka, který sice nic špatného neudělal, ale musí to neustále někomu prokazovat, opakovat a vysvětlovat, každopádně patřila k těm nejhorším v mém životě," říká Mlynář zpětně a pojmenovává tím svou třináctou komnatu. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

René 

všechny recenze uživatele

Drama, jak z Kafkova románu. Vím, že reforma a hodnocení justice není náplní těchto stránek, přesto si neodpustím názor, že tento pořad by měl být výraznou inspirací ve snaze s českým soudnictvím něco udělat, pokud to vůbec jde. (nejsem samozřejmě právník) Myslím, že chabá informovanost o této kauze vypovídá též hodně o nepříliš dobrém stavu české žurnalistiky. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama