Reklama

Reklama

Bolavá místa jižního Kavkazu

(TV film)
Česko, 2009, 3x26 min

Režie:

Martin Mahdal

Obsahy(1)

Cyklus Bolavá místa jižního Kavkazu vznikl z podnětu známé novinářky a publicistky Petrušky Šustrové. Je jednou z mála žurnalistů, kteří v této oblasti v posledních letech pobývali několikrát, a tak může vývoj a směřování zemí regionu nejen popsat, ale hlavně, což je její velké plus, také analyzovat. V tomto případě se rozhodla zmapovat důsledky válečného konfliktu, nazývaného "válka o Náhorní Karabach". Válka, která po více než 17 letech není dořešena. Vznikl zcela ojedinělý materiál, mapující dnešní situaci v této oblasti. V současné době co do rozsahu a hloubky poznání je tento cyklus objevný i v evropském měřítku. S Petruškou Šustrovou spolupracoval na všech dílech cyklu režisér Martin Mahdal. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

mira007 

všechny recenze uživatele

Český dokument o problematice Náhorního Karabachu o který se třou ( a v devadesátých letech válčily ) Arménie a Azerbajdžán. Jedná se o tři filmy, kdy každý je točený z pohledu každé strany konfliktu včetně neuznaného státního útvaru Náhorní Karabach. Všichni mají svou pravdu a já to nerozsoudil. Jako mírně vzdělávací poučné, ale dokument je sestaven pouze jen z rozhovorů analytiků, novinářů, místních nebo politiků a mně chyběly nějaké záběry z války nebo historie. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Exkurs do toho co si lidi myslí. Narodit se v Náhorním Karabachu je docela smůla. S tímto pasem nevycestujete nikam, dokonce ne ani do Ruska na studium. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Martin Mahdal stojí za velmi problematickým cyklem Výprava za českými čerty, a tak jsem měl skutečně nízké očekávání. Výsledek nicméně příjemně překvapil. Kvalita zpracování materiálu je jen průměrná, nicméně sám materiál je zajímavý a mapuje poměrně systematicky málo známý konflikt na jižním Kavkaze. Tím, že nabízí prostor všem zúčastněným stranám konfliktu, dává pochopit mechanismus vzniku podobných válek a bezvýchodnost mírových řešení mezinárodním společenstvím. Střetávají se tam dva nacionalismy a situace je velmi podobná konfliktu mezi Izraelem a Palestinci - snad s tím rozdílem, že v tom druhém konfliktu má jedna strana výrazně navrch. Celkový dojem: 60 %. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama