Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá a plachá Sabinka žije se svou matkou a babičkou, které se jí snaží najít vhodného nápadníka. Po několika nezdařených a zoufalých pokusech se objeví zdánlivě ideální Bronislaw, charismatický a galantní mladý muž. Jeho temná minulost a záhadné povolání se však brzy ukážou být hrozbou pro „disidentsky“ založenou rodinu. Černohumorný příběh podle scénáře významného polského spisovatele Andrzeje Barta se vrací do padesátých let, doby tuhého budovatelského socialismu. Vynikající situační tragikomedie nadějného debutanta Boryse Lankosze, plná černého humoru, byla nečekaným překvapením pro diváky i porotu na festivalu v Gdyni v roce 2009, kde získala řadu ocenění a ukázala nové cesty a možnosti polské kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (40)

billyador 

všechny recenze uživatele

(videno na 45. IFFKV) Pekny polsky prirustek, se kterym jsem mel hned nekolik problemu, ale jak vidis z hodnoceni, tak jsem to ustal a ze salu odchzel nad miru spokojen. 1. film vlastne nevi co chce byt (viz zanrrovej crossover popis zde na csfd), takze 15 minut sledujeme drama, pak romantiku, pak thriller, pak komedii...strida se to nahodne i v kratsich intervalech, ale jednoznacne poznate, ze takhle by na sebe lidske pocity (ty ktere to ve vas vzbuzuje) navazovat nemely..... ale budiz. 2. nevim, co se tehda v polsku poslouchalo, lae soundtrack(ackoli byl zajimavy) mi k cernobilemu snimku trosku nestimoval 3. i aspirantka na vyucni list "kosmeticka/maskerka" by hadam predvedla lepsi praci, nez ten usmevny pokus vytvorit z mlade Agaty na konci filmu sedmdesatiletou babku. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět, kterému by slušelo lepší zpracování. Především ze začátku jsem si myslel, že si ze mě tvůrci dělají záměrně prdel, nějak ale své vlastní choutky třást skoprnělými postupy nedrží příliš pevně v otěžích. Že sice celé to úsporně protibolševické retro berou nečekaně lehkou notou a vyloženě frivolně, přesto se stále ohlíží zpět jako by se báli tvrdého nárazu. Postupem času bohužel jasně vyplývá, že je to celé nedorozumění mezi divákem a sledovaným dílem. Nedorozumění, za které nemůže divák, ale které je k naložení na bedra týmu spolupracovníků, v čele s režisérem a scénáristou, s hereckou svitou v závěsu (herci nejsou špatní, jen měli zlé zadání). Ona nejasnost v zařazení nakonec opravdu nepůsobí produktivně, drolí pozornost a v konečném součtu strhává jazýček vah na stranu žánrově inscenačního paskvilu. Hra na schovávanou s únavnou jednoznačností, která mohla být osvěživá a vířit ustálený prach, leč nestalo se. 40% ()

Reklama

raffspIn 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že jsem byl nečekaně silně vtáhnut do děje, nejspíš díky velmi přesvědčivé Agatě Buzek. Přestože je film servírován divákovi v nepatrné (místy velké) nadsázce, v několika detailech se odráží Polská duše a doba Stalinova temna. Jedinou vadou na kráse je podivný závěr, který se nehodí k zbylému ději. Filmová páska měla skončit o 10 minut dříve. MFF Karlovy vary 2010 ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Povedená černá komedie, v jejímž pozadí se tak mimochodem objevuje tajný agent, udávání, smrt, strach. Možná právě proto jsou tyhle náznaky mrazivější, než kdyby byl příběh o nich. K filmu mám jedinou výtku, podobně jako řada dalších, měl končit v černobílé minulosti. Závěr byl naprosto zbytečný a kazil dojem z celého filmu. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

45th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010 - VARIETY CRITICS´ CHOICE - Dny Kritiků Variety + 36. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA UHERSKÉ HRADIŠTĚ 2010 - VISEGRÁDSKÝ HORIZONT - Polský horizont (Rewers / THE REVERSE / Druhá strana mince) - Když jsem filmu dal druhou šanci čekal jsem, že mě třeba něčím novým nadchne, ale opak je pravdou. Ujistil mě jen o jeho úplné průměrnosti a tom, že by poláci neměli tolik experimentovat. Viz rok poté Ježek Jiří... - 4. 7. 2010 - kino Thermal - Malý sál - Karlovy Vary + 29. 7. 2010 - kino Hvězda - Uherské Hradiště - 50% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • Ceny: Festival polských filmů 2009: Zlatý lev (Lankosz), nejlepší herečka (Buzeková), kamera, masky, hudba, herec ve vedlejší roli (Dorociński), Cena kritiky, MFF Varšava 2009: Cena FIPRESCI. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Související novinky

Polští orli

Polští orli

11.05.2016

Do sekce Ocenění přibyli Polští orli. Ocenění našich severních sousedů má za sebou teprve krátkou historii. Uděluje se od roku 1999 a momentálně oceňuje filmy a seriály v devatenácti kategoriích.… (více)

Reklama

Reklama