Reklama

Reklama

Sanctum

Trailer 1

Frank miluje potápění a jeskyně. Stojí před velkým úkolem, chce najít chodby, které propojí jeskyni Esa  Ala v Jižním Pacifiku s oceánem. Jsou už velmi hluboko a zbývá prohledat pár dalších kilometrů chodeb. Frank cítí, že je blízko, že další jeskyně jsou ještě před ním a ty ho dovedou až k moři. Financování mise zajistil Carl, Frankův přítel, který na místo přilétá se svou přítelkyní Victorií, aby se dobrodružství zúčastnili společně s Frankem a jeho mladým synem, který prožívá krizi ve vztahu k otci. Když se všichni společně podívají až na konec jeskynních cest, dojde k tragédii, při které zemře jedna z členů mise. Frank proto uzavírá projekt a chce se dočasně vrátit na povrch. Do oblasti bohužel dorazí obrovská bouře, která začíná nabírat na síle. Tým v jeskyni rychle pochopí, že se musí dostat co nejdříve ven, než je zatopí rychle stoupající voda. Proudy jsou ale příliš silné a zatopené oblasti si vyžádají první oběti. Frank organizuje zbývající členy týmu a společně pod vodou hledají cestu jeskyní směrem k oceánu. To je jediná možnost, jak vyváznout živý. Protože jsou členy týmů také nezkušení potápěči, je nutné dávat velký pozor. Jeden ze zkušených horolezců a potápěčů dostává embolii a začne kašlat krev. Stane se tak další obětí náročné cesty. Další chybu udělá Carlova přítelkyně Victorie, která také umírá v hlubinách zatopených jeskynních chodeb. Zbývají poslední tři členové, Frank, syn Josh a Carl... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (348)

kaylin 

všechny recenze uživatele

James Cameron má rád podvodní natáčení, což se mu hodilo při filmování "Titanicu", ale hlavně u snímků "Tajemství Titaniku 3D" a "Tajemné hlubiny 3D". "Sanctum" není dokumentární film a není to ani epický romantický příběh. "Sanctum" by měl být asi thriller, ale myslím si, že označení "dobrodružný film" tomu bude slušet více. Camerona k produkci přemluvili asi jenom tím, že se bude natáčet na skutečně unikátních místech. Tohle by podle všeho mělo stačit i divákovi, protože jinak je snímek naprosto prázdný. Kdyby zde nebyly nějaké pěkné podzemní záběry, "Sanctum" by nemohlo nabídnout vůbec nic. Příběh je o tom, že je nalezena unikátní jeskyně, v které je skupina badatelů uvězněna. Trochu to připomíná snímek "Pád do tmy", jen bez těch potvor a samozřejmě bez jakékoli atmosféry. "Sanctum" pak místo toho přináší celou řadu neskutečných klišé stejně jako poslední Cameronův autorský projekt "Avatar". Mám pocit, že Cameron začal sázet na filmy, které mají diváky odrovnat svou formou, na scénář už naprosto rezignoval. Bojím se, že to potvrdí i svým dalším filmem, kde už bude uveden jako režisér. Pokud to nakonec skutečně bude "Avatar 2", nejspíš se bojím oprávněně. Ion Gruffudd podává opět hodně špatný výkon, a tak se "Sanctum" propadá ještě o něco hlouběji. Vážně hodně špatný pokus, u kterého nakonec vlastně nevyšla ani ta forma. V takovém případě bych pak raději doporučil snímek "A Lonely Place to Die", který jsem si sám nezamiloval, ale řeší podobné téma, řeší ho napínavěji a navíc dokázal využít prostředí a dokonale zaujmout přírodou, kterou jsou v tomto případě kopce a skály. Podzemní jeskyně v "Sanctum" také naskýtala zajímavé prostředí, ale zůstalo trestuhodně nevyužito. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/08/jane-eyre-ekologicka-afrika-cislo.html ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Žádný prvoplánový filmový doják mě nikdy nedojme (spíš přiměje ke zvracení), žádný horror mi zpravidla nikdy nepocuchá nervovou soustavu (bohužel), ale adrenalinové "realistické" filmy jako je tenhle, na mě často fungují. Ve vypjatých okamžicích spolu s aktéry lapám po vzduchu, klepám kosu z podchlazení ve studené vodě, mžourám očima v černočerné tmě a hledám aspoň malou stopu světla, zatínám zuby při bolestivých úderech o ostré skalní stěny, napínám svaly, abych se vyhoupl na nějakou zásadní a životně důležitou římsu apod. A naštěstí taky před filmem nečtu žádné zdejší komentáře, zvlášť ne zdejších VIPáků, jen zběžně okem přelétnu moje oblíbence. Ale i tak mi film ležel na exteráku trestuhodně dlouho. A o to víc mě teď ovšem překvapil a potěšil. Nejsilnější okamžiky: utonutí Judes face to face, utopení kamaráda coby akt milosrdenství, poklidný a nenápadný odchod George (připomněl mi Oatese ze Scottovy výpravy), Victoria a její vlasy, naražení na stalagmit... Promíjím nějaký ten patos, občas špatné světlo a ruční kameru (ehm, je to totiž film z podzemí) a samozřejmě zaokrouhluju nahoru, kam jinam. ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Sanctum je podľa očakávania podpriemerný film čo v kine skrátka nemal čo obchendovať. Speleológia je pre film isto iste zaujímavý námet. Na jednej strane tu máme The Descent no na druhej i The Cave a bohužiaľ Sanctum inklinuje k nepodarku viac ako by bolo pekné. Napriek spomenutým filmom v Sanctum žiadna príšerka nevyskočí (čo je dobre), o bodycount sa postará skrátka samotná jaskyňa (zachytené vlasy nemali chybu). Sympatickejší herci by pomohli určite. Prehľadnosť v prvej polovici počas akčných scén je zlá, klaustrofóbia nehrozí (šlofík to istil), všetko sa však o niečo vylepší v polovici druhej kde zriedené postavy ukážu svoj pravý charakter a snažia sa prežiť na úkor druhého. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Malinko mi dojem kazily takové 3 ukázkové klišé - dojemné scény, hloupé chování typu "ne ja si ten neopren po mrtvole na sebe nedám i když mě to bude stát život" a nakonec "jsem v ohrožení života - nutně se z toho musím zbláznit". Kdyby tam tohle nebylo, tak nemám nejmenších připomínek. Tento typ dobrodružných thrillerů miluju a klaustrofobické vodní prostředí mě celkem děsí. Takže paráda. Technicky to bylo zvládnuto dobře, jen občas pan režisér neuhlídal některé herecké výkony. Spokojenost. 75% ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nemůžu říct, že je to kravina, nebo filmařský omyl, protože jsem se nenudil, ale na druhou stranu se nejedná o žádné veledílo. Napětí funguje, herci v pohodě, předvídatelné a laciné smrti + nějaké to debilní chování postav standard, ovšem prostředí výborné a šlo by z toho vycucat víc. Když poohlédnu na fakt, že v tom má prsty Cameron, tak je to slabší. Neurazí, nenadchne, bez nudy dívatelné, ale na druhou stranu prázdné a nenápadné s lehce naivním koncem a bez silnější scény, kterou si divák zapamatuje. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Film stál 30 miliónov dolárov. [Zdroj: FilmMax] (ash99)
  • Natáčení probíhalo na Zlatém pobřeží v Queenslandu a v jeskyních v jižní Austrálii, z části pak i v obrovské umělé nádrži. (dex2man)
  • Příběh snímku je založen na skutečném zážitku spoluautora Andrewa Wighta, který během potápění spolu s dalšími čtrnácti potápěči uvízl na dva dny v jeskyni poté, co se zhroutil vchod. (oje)

Související novinky

Umučení Krista – The Prequel?

Umučení Krista – The Prequel?

01.10.2012

Je libo další biblický příběh od scenáristy Benedicta Fitzgeralda, který se podílel i na Gibsonově veleúspěšném torture pornu? Ne? Nevadí, stejně vám ho studio Lionsgate naservíruje, zřejmě v naději,… (více)

Reklama

Reklama