Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Existovalo několik velkých studií, jen jedno z nich ale bylo rodinou. Bratři Warnerovi – Harry, Albert, Sam a Jack – proměnili kočovné kino v továrnu na sny, jejímž základem bylo krédo "vzdělávat, bavit, vychovávat". Režisérka (a Harryho vnučka) Cass Warner Sperlingová v tomto fascinujícím dokumentu vypráví příběh sourozenecké rivality, sociálního svědomí a stříbrného plátna. Je to příběh průkopnictví (na nástup zvuku vsadili všechno) a politiky filmů (studio se jako jediné v Hollywoodu postavilo nacistům - Veřejný nepřítel, Casablanca a další) a sporů (včetně šokující rodinné zrady). Je to příběh vyprávěný zevnitř (s použitím jedinečných rodinných archivů) lidmi, kteří to zažili (včetně hvězd jako Dennis Hopper, Debbie Reynoldsová, Tab Hunter a další), i zvenčí filmovými historiky. Lidé, záběry, příběhy, které se před kamerou dosud neobjevily. (Magic Box)

(více)

Recenze (8)

Matty 

všechny recenze uživatele

Jestli vás zajímá historie studia Warner Bros. a nechce se vám číst, vyhraďte si víkend na pětihodinový Schickelův dokument You Must Remember This: The Warner Bros. Story, tohle je totiž příběh čtyř bratrů. Pojatý velmi osobně (natočila, napsala a vypráví vnučka Harryho Warnera) a vystavěný jako drama (zrada, smrt, zklamání). Filmům není věnováno mnoho prostoru, dokument se více věnuje pouze dvěma událostem přímo nesouvisejícím s osobními životy bratrů (nástup zvuku – Jazz Singer, bojkot filmového trhu nacistického Německa - Confessions of a Nazi Spy). Osudy vzpomínaných byly naštěstí dostatečně zajímavé a chování Jacka dostatečně výstřední, takže nejde o povídání, které by nudilo. 75% ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Cass Warnerová natočila dokumentární film o svém kouzelném dědečkovi a jeho bratrech, Warnerech. Kdo se zajímá o filmovou historii, tak bude zřejmě mnoho věcí z dokumentu již znát. Bratři Warnerové začali coby provozovatelé Nickelodeonů a již v té době položili základ svého budoucího impéria, člena takzvaných Majors, velké trojky a později velké pětky. Dozví se ale divák i tyto informace? Dozví se, že v éře nickelodeonů vznikla i další velká studia jako Fox, MGM, nebo Paramount? Jak mezi sebou tato studia soupeřila? Že třeba MGM bylo určitou dobu mnohem úspěšnější, než Warneři? Že se Warneři dlouho nemohli prosadit a jejich prvním výraznějším úspěchem byli až zvukové filmy Jazz Singer a především Singing Fool? Vůbec. Bohužel tento dokument vznikl "zevnitř", jakožto oslava warnerovského impéria, takže na nějakou objektivitu můžete rovnou zapomenout. Působí to tak, jako kdyby žádná další studia neexistovala. Když už dojde na fakta (například vznik jejich půjčovny v roce 1904), není uveden rok, kdy se to stalo. Když se mluví o nástupu zvukové éry, působí to tak, jako kdyby celý přechod ke zvuku byla zásluha Warnerů. Historik Birdwell (ne Bordwell:)) zde mluví o tom, jak bratři v roce 1925 koupili firmu Vitaphone (to je pravda). O minutu později samotná Cass Warnerová v mimoobrazovém komentáři tvrdí, že firmu pojmenoval sám Sam Warner : "He named it Vitaphone, the living voice." (což není pravda, firmu koupili již pojmenovanou). Tenhle dokument, který zobrazuje rodinu, tedy spíše dnešní firmu, v tom nejlepším možném světě, totiž vytváří nebo alespoň potvrzuje mýtus "výjimečných osob", což je v dnešní době velmi zastaralý přístup k dějinám. Jen výjimečně je zmíněno, že se studiu nedařilo, například Lina Basquette, žena Sama Warnera, říká, že v těžkých dobách museli prodat Rin Tin Tina, aby měli na výplaty, nebo že svého manžela, Sama Warnera, marně lákala do úspěšnějšího Paramountu. To jsou ale naprosto ojedinělé výjimky. ___ Přesto je to docela zajímavých 90 minut, jsou zde rozhovory s některými umělci a ukázky z několika desítek (!) slavných filmů studia, takže to není rozhodně ztracený čas. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je nesporne nesmierne zaujímavou nostalgickou sondou do zlatých období kinematografie (čiže vlastne akákoľvek minulosť) a jednej firmy na trhu. No vlastne, keďže ide o bratov, sa viac venuje práve im zložitým vzťahom a nás poteší mnoho dobových záznamov, vrátane vypovedania pred komisiou pre neamerickú činnosť. O kinematografii ako takej sa ale príliš nedozvieme a hlbšie sa nedostaneme ani do princípov fungovania firmy. Navyše tvorcovia po zásadnej informácii o Jackovom nepochopiteľnom predaji firmy ho v podstate pred divákom zdiskreditujú a potom sa to snažia zachrániť jeho textom na pohľadnici. No tento dokument skôr vo mne vyvolal zvedavosť po pátraní po podrobnostiach spomínaných udalostí, ako keby obstál sám o sebe. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Stateční bratři, pro které čest a morálka znamenali více než zisk. Vývoj filmového průmyslu vidíme ale jen náznaky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument. Vtipný, plný málo známých informací, svižný, využívající výborně archivních záběrů zvukových i video. A dokonce s vnitřní dramatickou linkou. http://www.dvdextra.cz/dvd-kratke-recenze/bratri-warnerove.html ----- Použiji větu z filmu: Kdo myslíte byli bratři Warnerovi? Byli skutečně bratři, nebo šlo jen o značku? A jak se jmenovali?   Nuže, odpovědi zní - skutečně to byli bratři a jmenovali se Albert, Harry, Jack a Sam. Harryho vnučka Cass Warner Sperlingová natočila velice svižný dokument, který jede po nejjednodušší chronologické linii, do níž vstupují archivní záznamy video i audio, archivní fotografie, ale i krátké vzpomínky jejich dětí, herců, spolupracovníků. Žádný dialog není zbytečně dlouhý, aby nenudil. Samotné fotografie jsou ozvláštněny 3D zobrazením, kdy postavy na fotkách vidíme jako v panoramatu či leporelu. Dozvíme se, jak rodina přišla z tehdejšího Ruska, nyní Polska, jak na ně americká intelektuálská vrstva židů v USA pohlížela svrchu, jak začínali jako čističi bot, než začali provozovat síť šestákových kin. A i když měli úspěch se svými filmy, neměli občas na výplaty a museli prodat třeba filmy s Tin Tinem, nebo se zadlužili, aby uvedli zvukový film.  Jsou ale rozebrány i rodinné vazby či problémy toho kterého období, zvláště manželské a milostné problémy. Díky filmu Jazzový zpěvák se zcela vyčerpal bratr Sam, který brzy po premiéře a úspěchu filmu umírá. Nešlo o jedinou tragédii v rodině - 23letý Jack zemřel na otravu krve. Projdeme i obdobím hospodářské krize, vznikem Merrie Melodies a králíka Bugse a zjistíme, po kom zdědil ten cynicky humorný nadhled. Také objevíme, kdo první zavedl charitu v Hollywoodu. A kdo v roce 1933 opustil kvůli Hitlerovi předvídavě německý kino trh, který tehdy činil skoro 50 % z celkových výnosů. (Mimochodem, to pro mne byla zajímavá a doposud neznámá novinka, že IBM pro nacistické Německo vyvinulo kartotéky lidí, kteří byli deportováni do koncentračních táborů.) Hodně se mi také líbila myšlenka, že ve 30. letech vznikaly filmy produkované židy, cenzurované katolíky a určené protestanským divákům. Další zajímavá myšlenka: "Kdyby v Německu popravili 500 - 600 tisíc psů, bylo by slyšet protesty z celého světa. Takto se mluví jen o izolacionismu."  Padesátá léta přinášejí Americe nový extrém - hon na komunisty. A opět se dotknul i studií bratří Warnerů. Dozvíme se o nepřátelství s Waltem Disneym, i okamžiku, kdy se studia začala prodávat a jaký další, tentokrát ohromný, podraz na bratry udělal Jack. Závěr dokumentu by nevymyslel žádný scenárista a nechci vám jej prozradit, i když jde o nečekané drama. A o jeden skutečně dobrý vtip, když se dokumentaristce podaří objevit skutečné polské příjmení bratrů Warnerových... Skutečně, takto povedený dokument jsem dlouho neviděl. Škoda, že na disku se jinak nic dalšího nenachází.     Publikováno: 02.03.2010 ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Hodně obsažný a poučný dokument o zabývající se životem bratrů Warnerových, kteří založili dodnes fungující filmové studio. Spousta informací byla pro mě nových. Film je prodávaný samostatně na DVD, dále součástí luxusní třídiskové DVD edice filmu Casablanca anebo je v Německu DVD přiložené jako bonus k Blu-ray Casablanca. ()

Reklama

Reklama