Reklama

Reklama

Poslední mobilizace: Němečtí kamikaze

(TV film)
  • Německo Das Letzte Aufgebot (více)
Německo, 2005, 52 min

Obsahy(1)

Nasazení sebevražedných pilotů podle japonského vzoru bylo posledním zoufalým činem nacistického režimu, pro nějž životy vlastních vojáků už neměly žádnou cenu. 16. dubna 1945 - tři týdny před koncem války - provedli němečtí "kamikaze" sebevražedný útok na mosty přes Odru. Většina z nich zahynula - ale ne všichni. Tento dokument vypravuje příběh šesti pilotů, kteří byli do této akce nasazeni - a přežili. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Podle českého názvu jsem myslel, že to bude o (neuskutečněné) akci Reichenberg, ne o "Ramme", což je přece jen něco jiného. Tento plán totiž předpokládal, že pilot před nárazem vyskočí (v reálu to samozřejmě často podmínky vůbec neumožňovaly). Trochu klamání tělem, ale budiž. Pořad jinak trpí nešvarem mnoha současných dokumentů, tedy soustředění se jen na osobní zážitky, zatímco věcné aspekty jsou potlačeny. Ne že by ty zážitky nebyly zajímavé, vyprávění pilota bez ruky bylo dost sugestivní. Ale pokud dělám o takové věci dokument, měl by trochu víc zohlednit věcnou stránku (strategická situace, historie leteckého taranu apod.). Ale nakonec jsem smířlivý, poslední dobou jsou v tv programu dokumenty to nejlepší. ()

Reklama

Zazie 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a pro mě neznámé téma. Autentických záběrů v tomto případě asi moc není, takže se dokument omezuje hlavně na výpovědi účastníků. A to je pro diváka zmlsaného dokumenty BBC trochu málo. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Němečtí kamikaze. Originální a neprofláknuté téma, říkal jsem si. Až po shlédnutí mi došlo, proč se o této kapitole války tak málo ví. Ono není skoro co vědět. Na samém konci války byli již nacisté zcela zoufalí, a tak se uchýlili k několika marným a v podstatě neúspěšným pokusům o kamikaze útoky na spojenecké bombardéry. Toť vše... Dokument s minimem autentických záběrů, zato spoustou záběrů krajiny a pánů nad hrobem, kterak vyprávějí své zážitky z války. Není o co stát... 50% ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Určitě další zajímavé téma z války. Pro mě něco nového... ja si doposud myslel, že kamikaze byli jen japončíci. Jinak chtělo to možná trochu více dobových záběrů a faktů než osobní zážitky veteránů... ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama