Reklama

Reklama

Věčný romantik režisér Jiří Hanibal

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2009, 33 min

Režie:

Martin Kabát

Hrají:

Jiří Hanibal

Obsahy(1)

Filmový režisér Jiří Hanibal (narozen 1929) patří k prvním absolventům pražské FAMU, zkušenosti získával jako scénárista i jako pomocný režisér, k samostatné práci se dostává až na počátku 60. let. V jeho tvorbě převažuje zájem o problémy dětí a dospívající mládeže (Život bez kytary, Malé letní blues, Dědeček, Kyliján a já), avšak jeho filmy nikdy nedosáhly působivosti ani dosahu například obdobně zacílených snímků Formanových. Výrazněji neuspěl ani v tvorbě zacílené na kriminální příběhy (Dům ztracených duší, Čas pracuje pro vraha). Můžeme sice jeho celoživotní odkaz označit za průměrný, někdy dokonce přehlížený, ale přesto zůstává dokladem poctivého hledání, jak diváka co nejsilněji oslovit. Tento dokument je cenný zejména Hanibalovými vzpomínkami na uplynulá desetiletí, na šance, které dostal, i na překážky, které musel překonávat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

PatoP 

všechny recenze uživatele

Filmy Jiřího Hanibala mám veľmi rád, sú to pohodové a ľudské snímky, na ktorých je poznať, že ich točil človek s veľkým srdcom. Po tom, čo som zhliadol tento krátky dokument, tak mi je tento pán režisér ešte sympatickejší a je na ňom vidieť, že má rád prírodu, čo je zreteľné i v jeho filmoch, z ktorých väčšinu z nich točil v krásnych prírodných scenériách. Jediné, čo mi na tomto dokumente vadí je jeho krátka minutáž a to, že sa tam nespomenuli všetky jeho filmy. Napriek tomu som rád, že si niekto na tohto významného, no skromného človeka spomenul. ()

Čtec 

všechny recenze uživatele

Pan režisér - a spisovatel - Jiří Hanibal je mi velice sympatický. A má krásnou chalupu, zvlášť ten interiér vypadá úplně úžasně. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Režiséra Jiřího Hanibala jsem do tohoto dokumentu skoro vůbec neznal. Teď už znám alespoň jeho jméno a fakt, že takový režisér skutečně existuje. Není divu. Ve skutečnosti jsem od něj viděl jen Čas pracuje pro vraha a Neohlížej se, jde za námi kůň! Scénář pak napsal k filmu Dívka a kouzelník. Dokument sice z větší části protínají vzpomínky režiséra, ale za tu krátkou dobu se tomu moc divit nelze. A tak škoda, že jsme neslyšeli více herců a zajímavých zážitků. ()

Reklama

Reklama