Reklama

Reklama

Banksy: Exit Through the Gift Shop

  • USA Exit Through the Gift Shop (více)
Trailer

Obsahy(1)

Legendární streetartista a graffiti writer Banksy, který ani přes nominaci na Oscara neodhalil svoji identitu, vstupuje do českých kin se svým provokativním mystifikačním dokumentem o street artové scéně. Excentrický francouzský majitel obchodu Tonny Guetta, který má stovky hodin záznamů graffiti akcí, marně pátrá po tajemném Banksym a sám se po jeho vzoru rozhodne stát kultovním umělcem. Pod pseudonymem Mister Brainwash (MBW) začíná chrlit jeden artefakt za druhým... Zábavný a vzrušující dokument o kultu pouličního umění, který tento fenomén zároveň odhaluje, zároveň jej relativizuje a sebevzhlíživost některých umělců ironicky shazuje. Stejně jako ve svém umění, i ve filmu Banksy zpochybňuje současnou pouliční výtvarnou scénu, která se stala snobským pozlátkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Thierry byl celkem sympatický blázen do natáčení s kamerou. Potom si polil auto růžovou barvou a stal se z něj nesympatický blbec s přezdívkou MBW. Nedá se mu však upřít jeho umění prodat cokoli a i ten obraz Batpapiho má něco do sebe. Přinejmenším zajímavý náhled do světa pouličního umění, kde obzvlášť vyniknou odvážné Banksyho instalace - mučený vězeň z Guantánama v Disneylandu, “zabitá“ telefonní budka v ulicích Londýna nebo kresby na izraelské blokádě. Pop art je mrtev. Ať žije pop art. Mrkněte na http://www.banksy.co.uk/ ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Mr. Brainwash aka Thierry ukazuje jak se dá zažít ''americký sen''....ten člověk buď vše tak bravurně nakoukal při trávení času s nejlepšími streetartisty a nebo byl ve skrytu genius, který prostě léta přirozeného vývoje a hledání vlastního stylu na tvrdo přeskočil. Každopádně od začátku Thierry ukazuje, že je schopný businessman, ať už jde o prodej ''hadrů'' až po prodeje děl. :-))) ... ()

Reklama

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Street-art přestavuje pro jednoho umění - pro druhého vandalismus, rozdělení v tomto případě mnohdy balancuje na hraně. Dokument zachycující umělce street artové scény je velice zajímavý, za mnohými "obrazy" stojí trnitá cesta a jejich bytí není nekonečné. Banksy nepochybně patří mezi celosvětově uznávané umělce moderní scény, jeho graffity jsou nadčasové a instalace nepostrádají vtip. Další výraznou figurkou snímku je Thierry Guetta - původně kameraman, který se (pro mě zázrakem) pod preudonymem Mister Brainwash dokázal vypracovat mezi elitu street-artu. Nelze mu upřít, že dokázal skvěle využít svého potenciálu, zkušeností a zúročit nabyté vědomosti. Pokud odhlédneme od faktu, že v podstatě vykrádá díla Andyho Warhola a Banksyho, je to geniální obchodník a podnikatel. Při sledování dokumentu jsem se celou dobu nemohla zbavit pocitu, že celé je to pouhé divadlo, bouda na diváka a skvělá mystifikace. Podle mého osobního názoru je Mister Brainwash pouze alter ego Banksyho, který si z diváka jen vystřelil a snažil se jej svést na špatnou cestu. Pravděpodobně se mýlim, ale kdo ví... Pokud dokument skutečně popisuje realitu, tak klobouk dolu před Thierry Guettou. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem se dlouho tak úžasně nebavil.. A navíc se mi dostalo všeho, co jsem mohl jen chtít... Film o lásce k filmovému záznamu. film o streetartu, film o umění, film o retardovi, film o nevkusu a pozérském obchodu s uměním... Banksy pokládá několik zcela zásadních otázek z oblasti umění... Nedovedu si představit, že by MBW byla skutečná postava.. Banksy ve filmu říká, že chtěl natočit dokument, aby ukázal, že streetart není o penězích.. Pravděpodobně udělal mnohem víc... Vytvořil geniální mystifikaci, které problematiku tematizuje a natočil falešný dokument, který se ani nesnaží být příliš uvěřitelný... Kdyby byl věrohodnější a události nebyly tak přehnané, to zrcadlo by asi tak nefungovalo... Každopádně vnímám tenhle film jako součást mnohem rozsáhlejšího uměleckého díla.... Zábavná je představa, že obrazy MBW vytvořil sám Banksy... Není nakonec za hlupáka uplně každý konče divákem? :) ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Pro tento dokument se jednoznačně hodí označení hříčka. Nejde o nic jiného než o film, který se sice nějak tváří, ale ti pozornější najdou za jeho maskou ještě jinou podobu. Střílí si z diváka a ten mu je za to ještě vděčný. Nominace na Oscara je pak jen jakousi třešinkou, která kdyby vyšla a Banksy dostal i zlatou sošku, proměnila by se v ironizování sebe sama (a tak zvítězil ekonomický dokument, po němž nikdo ani neštěkne). Kdo by to byl řekl, graffiti pisálek umí natočit i film. A sakra dobrý. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Po dlouhých spekulacích a fabulování i ze strany samotného Banksyho, který sváděl novináře na falešnou stopu, je údajně jeho pravé jméno Robin Gunningham. (Ukko)
  • Film obsahuje krátkou ukázku z filmu Life Remote Control, jehož autorem je právě Thierry Guetta, hlavní hrdina tohoto dokumentu. Banksy se rozhodl sestříhat z materiálů, které mu T. Guetta poskytl, vlastní dokument, protože byl nespokojen s provedením připravovaného Life Remote Control. (Rosana)
  • V deviatej minúte, počas rozhovoru so Space Invaderom, môžeme za ním vidieť plagát k filmu Osvietenie Stanleyho Kubricka, ktorý je zostavený z maličkých doštičiek. (TMNT)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama