Reklama

Reklama

Banksy: Exit Through the Gift Shop

  • USA Exit Through the Gift Shop (více)
Trailer

Obsahy(1)

Legendární streetartista a graffiti writer Banksy, který ani přes nominaci na Oscara neodhalil svoji identitu, vstupuje do českých kin se svým provokativním mystifikačním dokumentem o street artové scéně. Excentrický francouzský majitel obchodu Tonny Guetta, který má stovky hodin záznamů graffiti akcí, marně pátrá po tajemném Banksym a sám se po jeho vzoru rozhodne stát kultovním umělcem. Pod pseudonymem Mister Brainwash (MBW) začíná chrlit jeden artefakt za druhým... Zábavný a vzrušující dokument o kultu pouličního umění, který tento fenomén zároveň odhaluje, zároveň jej relativizuje a sebevzhlíživost některých umělců ironicky shazuje. Stejně jako ve svém umění, i ve filmu Banksy zpochybňuje současnou pouliční výtvarnou scénu, která se stala snobským pozlátkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Spíše než o Banksym je Exit Through the Gift Shop o vzniku Mr. BrainWashe z nenápadného a excentrického Thierryho Guetty. Samotný Thierry je komickou figurkou, která životem proplouvá bohémským stylem a osud tomu nejspíš chtěl, aby se čirou náhodou dostal do srdce street artu a následně v sobě objevil netušený talent. A nebo to byla jedna velká haluz? 3 a 1/2. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Bliz se k banksymu zkratka nikdo juinej nedostal... a v ten moment se da prezit i pritomnost jednoho ne moc chytryho francouzskyho Maria/Luigiho/whatever, kterej v podstate jen chtel zit druh zivota, na kterej nemel narok. Ja to beru, trebaze to je asi fakt mystifikace, cely to beru, a jestli jde navic vazne jen o Banksiho demonstraci, jak je snadny hejbat s lidma, navic se i klanim! A jestli nejde, prinejmensim se aspon potrvzuje fakt, jak moc dokaze masova a industralizovana kultura rovnat umeni do nehezky prefabrikovany late. Je to rebel:o) ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skutečně zábavný dokument, který nejenže ukáže spoustu originálních výtvorů, ale dovede diváka k zamyšlení, co je vlastně umění a kde je hranice mezi uměním a sračkou. Haněný Thierry Guetta mi byl sympatický. Dle mého názoru to opravdu není umělec, zato nesmírně šikovný podnikatel s těmi nejlepšímy úmysly. Pokud se tedy tomu filmu dá věřit. A samotnej Banksy je umělecký génius, ale taky trochu čurák. Dostala mě příhoda z Disneylandu, kde vystavil pobuřující figurínu a řekl dobrákovi - hloupýmu francouzovi ať tam stojí a čeká, čímž z něj udělal okatou návnadu a sám se převlíkl na hajzlech a zmizel po anglicku. A pak ještě nebohýho, nicnetušícího frantíka ohodnotil, jako že obstál a je hoden pobývat v jeho blízkosti. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Banksy je geniální, sám zrežíroval tento dokument a sám sobě dal tak málo prostoru, přesto si z tohoto dokumentu odnesete pouze dvě myšlenky... "miluju street art".... "Banksy je genius". Noční bandita, Zorro se sprejem, geniální myšlenkář, umělec. Banksy je jednička a jeho práce se mi neuvěřitelně líbí, udělal si reklamu a zároveň dokázala odvyprávět spoustu příběhů, které se jakkoliv váží k ulici. Dokonale působí i fakt, že tupé stádo je ochotno koupit cokoliv za miliony, i když to jsou naprosté sračky vyrobené v počítači, pouze vytištěné přes kvalitní tiskárnu. Bravo Banksy! Dokázal jsi pochcat člověka, kterému jsi zavázaný a přitom jsi nemusel říct jediné negativní slovo na jeho hlavu! 100% 23.12. 2010 ()

GrungeChild 

všechny recenze uživatele

Většinu času jsem byl nucen sledovat odporného umaštěného žabožrouta, který se svou téměř perfektní francouzskou angličtinou cedí dokola těch pár slov, které umí alespoň přibližně vyslovit, a neustále zainteresovaně podává svůj načechraný příběh o tom, jak se přes svou úchylku ze stavění si hradů z videokazet ve sklepě dostal až k tomu street artu, ze kterého si nakonec udělal svoji „bič“. Byl jsem z toho místy rozladěn, místy znechucen, a místy přímo pobouřen. Ale pak jsem pochopil. Banksy je prostě genius, o tom to celé je! Úžasná porce inspirace, a já beru sprej, a jdu malovat Madonnu s pinďourem na zeď činžáku. Ať žije strítart!! 4* ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Název odkazuje k jednomu z Banksyho děl, kdy na idylický obraz krajinky přimaloval upozornění na východ vedoucí skrze obchod se suvenýry. (Stegman)
  • Film obsahuje krátkou ukázku z filmu Life Remote Control, jehož autorem je právě Thierry Guetta, hlavní hrdina tohoto dokumentu. Banksy se rozhodl sestříhat z materiálů, které mu T. Guetta poskytl, vlastní dokument, protože byl nespokojen s provedením připravovaného Life Remote Control. (Rosana)
  • Po dlouhých spekulacích a fabulování i ze strany samotného Banksyho, který sváděl novináře na falešnou stopu, je údajně jeho pravé jméno Robin Gunningham. (Ukko)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama