Reklama

Reklama

Čekání na Supermana

  • USA Waiting for Superman (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dokument mapující krizi veřejného vzdělávání v USA prostřednictvím několika prolínajících se příběhů - studentů a jejich rodin i učitelů a reformátorů, kteří se pokoušejí najít dlouhodobá řešení v nepříliš funkčním systému.  Pro národ, který hrdě hlásil, že nezanevře na žádné dítě, má ne příliš funkční vzdělávací systém v Americe stále namále. Přes zvýšené výdaje a nekonečné sliby politiků opouští americký veřejný vzdělávací systém – údajně jeden nejlepší na světě – milióny dětí. Filmař Davis Guggenheim připomíná svým spoluobčanům, že čísla ve statistikách mají ve skutečnosti jména: Anthony, Francisco, Bianca, Daisy a Emily, jejichž příběhy se staly strhujícím tématem tohoto dokumentu. Guggenheim sleduje hrstku slibných dětí, jejichž akademický růst systém spíše utlačuje než aby ho podporoval. Filmař zároveň předkládá vyčerpávající přehled veřejného vzdělávání, metodicky ho rozebírá a poukazuje na zdánlivě neřešitelné problémy.
Nicméně, prostřednictvím víry, že dobří učitelé tvoří dobré školy i zpochybnění role odborů, jenž udržují momentální situaci, nabízí Guggenheim naději. Zkoumá inovační přístupy, jenž přijali reformátoři a charterové školy, které v rámci utváření kultury odmítly zanevřít na jakékoli studenty. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (22)

teutates 

všechny recenze uživatele

Abych sedel se žrebem v ruce a čekal na slosováni, kam pude moje dítě do školy... no to jo. Tak zvracení mají amíci svůj školsky systém a mi? rozmazlenci rozmazlení. No pozor, Američani hledají chybu v systému a ne v deckách. To, že každé druhé US.kiddo váží 105kg a je hloupé jak tágo je nesere, ale systém školství vyloženě jó, tak to má byt. 5/10 za jiný pohled na věc, třeba. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Dokument ukazující pravdu v nahnutém školském systému USA. Nejdříve jsem děkoval, že jsem chodil do českých škol, ale pak jsem si uvědomil, že kdyby podobný dokument vzniknul tady, nedopadlo by to lépe. Proč ? protože většina učitelů odříká naučenou látku a jde domů. Nedělají nic na víc a my je o to ani nežádáme. Takže ve výsledku musím souhlasit s komentáři v závěru filmu....dobré školy dělají dobrý učitelé. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dokument jsem zhlédnul na doporučení svého kolegy, který byl Čekáním na Supermana šokovaný a chtěl znát můj názor na problematiku. Což o to, problém je to reálný a palčivý, jenže to zpracování je tak nějak americké a hodí se spíš do vysílání komerční televizní stanice. Vůbec není náhodou, že se objevil v programu Novy. Tenhle typ dokumentaristiky pracuje spíš s emocemi a snaží se všude protlačit vyprávění příběhů na úkor hlubší analýzy. Rozhodně nemůžu označit tenhle snímek za dryáčnický, ale způsob jeho prezentace je pro mě rušivý. To, co mi Čekání na Supermana sděluje, se dalo vyjádřit podstatně sevřenějším způsobem tak v hodinové stopáži. Možná víc než krize amerického základního školství, která je už dávno známá, mě zaujaly rozdíly v mentalitě Američanů. Určité zbytnělé sebevědomí až velkohubost je pro jejich způsob výchovy docela typická a tady mě párkrát zarazila. Celkový dojem: za téma 60 %. ()

MkSallam 

všechny recenze uživatele

Úvodních 15 minut je těžká nuda, samý děti a zbytečný nijaký informace, pak ale vše nabere spád odhalováním jakej ten školný systém v Americe je a jak s ním nešlo dlouhý léta nic dělat. Důvod proč ale tenhle film vidět je jinej. A tím je emocionálně neskutečně silná finální dvacetiminutovka s loterií. ()

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a překvapivý snímek o stavu amerického školství. Věděla jsem, že v USA je vzdělávání trochu jiné, že je kladen menší důraz na znalosti, ale že je situace až tak špatná a alarmující jsem nevěděla. Díky tedy za naše široce dostupné vzdělání a pedagogy. Myslím, že po shlédnutí tohoto snímku by si rodiče českcvh dětí mohli vážit našich škol a pedagogů. Film vypadá hodně průlomově a je znát, že mnozí Američané si uvědomují, że na systému vzdělávání závisí budoucnost Spojenýh Států. Opět jednp z mnoha rozčarování z amerického kontinentu a USA jako země neomezených možností. Je to v současnosi jen iluze a mezi lidmi zejí propasti hlavně finančního rázu. Ale hezké a úsměvné bylo zjištění ze studií srovnávajících studenty různých států v matematice, kdy studenti z USA jsou na tom velice špatně, ale vynikají v sebevědomí ohledně svých znalostí... ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama