Reklama

Reklama

JW je mladý, charismatický muž žijící ve Stockholmu. I když má hluboko do kapsy, vede dvojí život – nelegálně se živí jako řidič taxi a následně si dopřává komfort vyšší třídy. Poté, co potká krásnou, bohatou dívku, zaplétá se do světa organizovaného zločinu. Začíná prodávat kokain, aby si mohl i nadále dovolit svůj přepychový životní styl. Kam až bude schopný zajít? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Asi takhle: NEJpříjemnější překvapení a překonání vlastních očekávání za hooodně dlouhou dobu má jméno… Snabba Cash. Skandinávci jednoznačně dokazují, že tento žánr je jim vlastní a bodují (u mě) na všech frontách. Námětem, samotným zpracováním, hereckými výkony neokoukaných tváří, vizuálem, stylovým soundtrackem, až po VELMI jistou režii. Bonbonek a delikatesa pro fajnšmekry, kterou rád po čase rozbalím a ochutnám znovu. A hlavní deviza snímku?! Jednoznačně autenticita a propracování jednotlivých charakterů. Zatímco 90% snímků podobného ražení si “zkouší na něco podobného hrát”, (což jim ve výsledku láme vaz), Snabba Cash je od první do poslední minuty naprosto věrohodný. Teď pár řádků k snímku samotnému. JW je “mladej frajírek , kterej by rád víc přičichl ke zlaté smetánce” a žil si na vysoké noze. Bohužel mu k tomu chybí to nejdůležitější a to sice money. Co mu však schází na cash flow, to dohání měrou vrchovatou intelektem, (ikdyž…., ale o tom až o něco později). Šance (příležitost) se má chytnout za pačesy a tak, (když se JW naskytne) , dlouho neotálí. Problém je ten, že dostat se do mlýnku mezi Araby, Srby a Albánce nevěstí dlouhodobě nic dobrého a užívání si života “na výsluní” netrvá déle, než bys řekl IKEA. V momentě, kdy jim nemáte již co nabídnout, se pro ně stáváte bezcennou a zbytečně riskantní přítěží. Tento snímek Daniela Espinosy není rozhodně líbivým, nesnaží se divákovi podbízet, jít mu naproti, nepřidává své sympatie ani na jednu či druhou stranu, “pouze” věcně a syrově předkládá fakta a vypráví příběh. Tím bude (možná) pro mainstream hůře stravitelným, pro mě osobně je to trefa do černého a pěst přímo mezi oči. P.s. Bál jsem se závěru, ale (naštěstí) naprosto zbytečně. 90% ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Švédský kolega sice za skvělým dánským Pusherem zaostává, přesto si ode mě důstojné 4* vysloužil. Civilně laděné skandinávské gangsterky u mě sklízí vyšší sympatie než ty nadupaně akční americké. Proto dám rozhodně šanci i dalším dvěma dílům Snadných prachů. "Nikdo ti nepomůže. V tomhle byznyse jsme všichni zmrdi." ()

Reklama

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Návod, jak si totálně dojebat nadějný život. Těžce metro/homosexuálního norskýho studenta (ze skromných poměrů) ekonomky začne vábit snobský život švédský smetánky, a tak hledá nejsnažší cestičku k vatě. Neznalost nelegální branže (prolezlý Arabama, Jugošema, Srbama a Cikánama), naivita a chamtivost ale doženou každýho - navíc, když se paktujete s takovou chátrou. Ze Srbů nikdy nekoukalo nic dobrýho (sorry Djokoviči) - viz. SERBIAN FILM ;-D. Každopádně, Švédové jsou poslední dobou naprostá jistota na poli kriminálních thrillerů. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jó prachy jsou krásná věc, ale štěstí si za ně nekoupíš... JW je zjevně opačného názoru a usilovně na něm dělá, zvlášť poté, co se zahleděl do modrých očí dívky z "high society", nebo spíš do způsobu jejího života? Dříve, než bude mít šanci zjistit, že pro lásku, a nejen pro ni, už nezbude místo, provede nás balkánsko-arabskou gangsta komunitou v ikeácké domovině, kde vidina "snadných prachů" oslepuje stejně, jako ostré sluneční světlo, které nám kamera pere přímo do očí, snad abychom je přihmouřili v projevech svérázného smyslu pro rodinu... Realisticky pojatý, odstrašující příklad pro nedočkavce ve frontě na bohatství, kde se nevyplácí předbíhat, nikdy... ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Zatímco u starých mafiánských filmů platí pravidlo "nikomu nemůžeš věřit, kromě své (mafiánské) rodiny" zde se v etnicky zkrášleném Švédsku (v tom filmu se mluví bezmála šesti jazyky) razí naprosto protichůdná fráze. Poklidné budování charakterů, sem tam nějaké to násilí a nemnoho akčních scén pod taktovkou velmi zručného režiséra a kameramana, který se zrodil pro práci z detailem a světlem. Hlavní hrdina je mega nesympatický, ale tak nějak naschvál a to se cení. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (6)

  • Film je natočený podle úspěšného románu švédského autora Jense Lapiduse. (morgos)
  • Vo filme možno počuť okrem švédskeho aj španielsky, srbský, anglický či nemecký jazyk. (MikaelSVK)
  • Dragomir Mrsic, ktorý stvárnil Srba Mrada, nie je profesionálnym hercom, ale v skutočnosti je bývalým bankovým lupičom. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama