Reklama

Reklama

Na cestě - Série 8 (2009) (série)


Na cestě po jižní Arménii (S08E20)

(epizoda)
Česko, 2010, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

První doložená zmínka o arménském národu je z pera Hérodotova, kdy jejich příchod do údolí Araratu a okolí jezera Van datuje mezi 9. a 7. století před Kristem. I když byli pod stálým tlakem okolních říší, stala se Arménie díky působení svatého Řehoře v roce 301 první zemí na světě, kde bylo státním náboženstvím křesťanství. Do dnešních dnů se k Arménské ortodoxní apoštolské církvi hlásí více než 90 procent obyvatel. K této nezvyklé formě křesťanství se hlásili i věrozvěsti Cyril a Metoděj. V hornaté zemi je ohromné množství klášterů a náboženských staveb všeho druhu. Řecký vliv dokazuje překvapivě dobře zachovaný antický chrám v Garni, který jako jediný přežil křesťanskou očistu od pohanských svatyň. Mezi nejzajímavější křesťanská místa patří klášter v Tatevu. Tam je také pohřben svatý Řehoř Iluminátor, první hlava arménské církve. Již od dávných dob je Arménie proslulá pěstováním vína, které se v šikovných rukách umí proměnit ve světově proslulý koňak. Jeden z nich nese název Ararat. Ararat ovšem není jen nápoj, ale také více než pět tisíc metrů vysoká hora na dohled od hlavního města Jerevanu. Kolébka Arménů je sice doslova za rohem, ale není na arménském území. Každý Armén sice doufá v její navrácení, ale vzhledem k těžce zatíženým vztahům s Turky, je zřejmě jakákoli dohoda nemožná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

jorgus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tragicke..tenhle "cestopis" neukazal Armenii tak abych ji chtel navstvivit..natoceno v zime, takze vsude sedivo, obligatni prodlouzena navsteva vsemoznych zavodů, kdyz uz nejaka pamatka tak v tahlych petiminutoych naletech kamerou..trochu vice dynamiky a highlitu zeme, nez podrobneho zkoumani armenske duse..nebavilo me to, ale vubec..cestomanie jsou cim dal horsi, vetsinou kdybych na ne dal, tak me vubec nenalakaji spis odradi. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kto si myslel, že Arménsko bude natočené podobne zle ako Azerbajdžan, tak ten sa trafil. Opäť zaujímavá krajina podaná veľmi nudne a veľmi amatérsky, málo informácií, skrátka okrem takých, že Osmani vyvraždili okolo 1,5 milióna obyvateľov počas 1. svetovej vojny, že tam stojí najstarší kresťanský chrám, že sú dobrí vo financiách, že patria k najstarším národom a kresťanským tiež, ale hľadať tu veľa zaujímavostí je zbytočné, ani ako cestopis ani ako encyklopédia, skrátka slabé. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obyvatelé 7/10 Děj 8/10 Hudba 6/10 Prostředí 9/10/// +opět spousta zajímavých informací, tentokrát i něco z historie, krásné prostředí -monotónní hudba, někdy zbytečně dlouhé záběry/// Myslím, že opět zajímavá část. Někdy mě to ale přijde zbytečně utahané a někdy by si ta daná oblast zasloužila více prostoru, třebas památky. Takže někdy těžko hodnotil, rozhodně už to ale nemá takové kouzlo jako na začátku, když jsem viděl první části. Tentokrát to ještě příroda a obraz zachraňují./// Celkem 76%/// ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama