Reklama

Reklama

Si Versailles m'était conté

  • USA Royal Affairs in Versailles
Francie / Itálie, 1954, 152 min

Režie:

Sacha Guitry

Scénář:

Sacha Guitry, Sacha Guitry (divadelní hra)

Kamera:

Pierre Montazel

Hrají:

Michel Auclair, Jean-Pierre Aumont, Jean-Louis Barrault, Jeanne Boitel, Bourvil, Gino Cervi, Aimé Clariond, Lana Marconi, Claudette Colbert, Jean Chevrier (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Významný francouzský divadelník Sacha Guitry se jako autor her věnoval především problematice vztahů, v oblasti filmu se ale prosadil hlavně historickými tématy. Již ve 30. letech prosluly jeho velkofilmy přesahující několik století vázané na jedno místo (Historky Elysejských polí, 1938) nebo jeden předmět (Perly z koruny, 1937). V poválečném období se s podobnou koncepcí vrátil s dvěma filmy z padesátých let, první z nich byl Kdyby mi Versailles vyprávěly, který vypráví příběh slavného královského paláce od jeho založení za pomoci několika epizod. Film byl natočen v létě 1953, exteriéry byly samozřejmě pořízeny ve Versailles, premiéru měl ve Francii 12. února 1954 a se sedmi milióny diváků v kinech byl v tomto roce nejúspěšnějším titulem. Velkolepá historická podívaná je v první řadě obdivuhodnou přehlídkou desítek hvězd francouzského filmu, s čímž souvisí i jedna zajímavost ohledně filmových plakátů. Francouzští herci byli vždy velmi citliví na uvádění svých jmen na plakátech a jejich umístění, v tomto případě byl zvolen nestandardní postup, kdy na plakátech figuruje bezmála čtyřicet jmen v abecedním pořadí, protože s ohledem na děj filmu i slávu řady zúčastněných nebylo možné jednoznačně určit, kdo z nich by měl mít prioritní pozici. Sám Guitry hrál krále Ludvíka XIV., další role hráli oblíbení romantičtí hrdinové té doby (Jean Marais, Gérard Philipe) i ti, kteří již měli slávu milovníků za sebou (Fernand Gravey, Tino Rossi), ženskému obsazení dominuje tehdy slavná představitelka historických postav Martine Carol, objevila se tu ale i řada dalších krásek té doby (Nicole Courcel, Nicole Maurey, Brigitte Bardot, Giselle Pascal), stejně tak osvědčených hereček meziválečného období (Gaby Morlay, Jeanne Boitel). (argenson)

(více)

Recenze (2)

Flego 

všechny recenze uživatele

Exkurzia do francúzskej histórie, poťažmo histórie kráľovského zámku Versailles je príjemnou prechádzkou. Sledujeme so šarmom a nadhľadom plejádu osobností z dejepisu a ich mikropríbehy dokážu pobaviť aj dnešného diváka. Sacha Guitry je v tomto ohľade overená značka. Druhá recenzia. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prakticky neznamy film, ktory bol roku 1954 obrovským hitom vo Francii. Exteriery sa natáčali v skutočnom zámku Versailles, preto pár slov o tomto zámku. Len stručne, nebude to diplomova praca ne, ne. Mne sa nechce a kto chce, info si najde. Versailles lezi 24 km od Pariza, roku 1624 tento pozemok kupil francuzsky kral Ludvik XIII 1601 - 1643, roku 1624 si tu nechal postavit male polovnicke sidlo - zapacili sa mu polovacky v okolitych lesoch. Az dalsi francuzsky kral Ludvik XIV 1643 - 1715 mal s Versailles rozsiahle zámery, kral chcel opustit Pariz, proto si nechal Versailles prestavat tak, aby sa tam vosiel kralovsky dvor. Roky 1668 - 1 710 sa vo velkom stavalo. Roky plynuli, desatrocia plynuli, pocas Velkej Francuzskej Revolucie zahrady boli spustnute, budovy sluzili na rozne ucely. Az francuzsky cisar Napoleon Bonaparte v rokoch 1806 - 10 nechal budovy komplet zrekonstruovat a pristavat nove, potom zas desatrocia plynuli jedno za druhym. Boli tu podpisane slavne Versaillske zmluvy aj s tym mierovym systemom po I. Svetovej. Po Druhej svetovej vojne uz budovy dostali sucasny raz, neustale sa nieco rekonstruuje. Palac a komplex patri francuzskemu statu, uz len system fontan je nadherny. Nestihol som palace le Petit Trianon a le Grand Trianon. Oplati sa tam ist, ja tam uz bol, a ak budu sluzit fyzicko -psychicke sily a dostatok penazi, vydam sa tam este raz. Stoji to za to. 100 % ()

Reklama

Reklama