Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po smrti hospodáře přechází statek s ponurým jménem „Normandská díra“ do rukou mentálně retardovaného Hippolita (Bourvil). Jeho sestra zuří a přemýšlí, jak získat statek pro sebe. Záhy jí dochází zásadní skutečnost. Vždyť Hippolitus již léta miluje její dceru! Stačí je sezdat a statek bude její. (Snorlax)

Recenze (3)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Normandská díra je i přes starší rok vzniku překvapivě již celá barevná. Překvapit může i obsazením Briggite Bardot, pro kterou to je snad první filmová příležitost, má ještě zrzavé vlasy a spíše než femne fatale připomíná normámlní drzou holku od vedle. Jinak jde o klasickou patmětnickou záležitost se vším všudy, která má hodně old schoolový charakter. Ve Francii by se mohlo jednat o stejnou klasiku jako jsou u nás třeba komedie s Vlastou Buranem. Českým divákům znamá není, ale já mám objevování podobných starších francouzských pamětnických kousků rád, jde o takové mé mé malé guity pleasure, takže mi Normandská díra přišla docela fajn i přes rovnou několik nudnějších momentů, zjevou zastaralost a to, že to je celé takové trochu moc vesnické. Ale minimálně gagy s poháněním benzínového zařízení pomoci páky a malou lavicí mě upřímně pobavily. Také mě potěšila rytmická písnička s dětmi, kterou Bourvil ve filmu zazpíval a že i přes svůj na první pohled nepříliš přelomový výkon, dokázal pěkně vystihnout dětského ducha a nevinnost svého prosťáčka Hippolta. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Zda jsem šťastný? Cítím se jako v pohádce.“ On se člověk u těch filmových veseloher pro pamětníky někdy taky cítí jako pomalu v pohádce... pro dospělé. Optimistické příběhy s nejedním naivním vyústěním bývají důvodem, proč lze považovat tyto filmy za zestárlé, ale rovněž jedním z důvodů, proč i dnes k nim zasedává nejeden divák a těší se podobně roztomilým záležitostem. Ve Francii dodnes populární Normandská díra se nese ve znamení tradiční komedie 50. let s Bourvilem, netradičně vedle mladičké Brigitte Bardot (v její první roli na plátně) a barevným obrazem. Bourvil tentokrát v roli analfabetického dědice hospody zažívá rozervná dobrodružství svého prosťáčka i ve školní lavici, čelí vedle toho senzací novinářů stejně jako zuřivé sestře a ve společnosti dětí si v přírodě užije i malé muzikálové číslo s vtipnou písničkou. Scény před jízdou na pohřeb, během vyučování ve škole a hlavně písnička patří určitě k těm nejzábavnějším. Na předchozí režisérův kousek Muž, který prochází zdí se to jako celek úplně nechytá, ale pokud jsou pro vás tyhle zapomenuté (či z našeho pohledu leckdy spíše neobjevené) komedie tzv. „guilty pleasure“ tak jako pro mě, určitě lze jednou vidět a pobavit se. 60% ()

Reklama

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu se ve své první filmové roli objevuje Brigitte Bardot. (argenson)
  • Natáčelo se ve vesnicích La Vieille-Lyre a La Neuve-Lyre v Normandii, což bylo předurčeno lokalizací děje. (argenson)

Reklama

Reklama