Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gladys Aylward (Ingrid Bergman) má jen jeden sen – jet jako misionářka do Číny. Protože nemá kvalifikaci, je odmítnuta. Živí se jako služebná a střádá na cestu vlakem přes Rusko. Její sen se stane realitou a ona odjede na doporučení svého zaměstnavatele do městečka Yangchen ke staré paní Lawson. Znovu otevřou hostinec U šestého štěstí, kde vyprávějí Číňanům biblické příběhy. Místní mandarín ji jmenuje Kontrolorem nohou. Tak objíždí horské vesnice a přesvědčuje rodiče, aby svým dcerám nedeformovali nohy. Přes těžké začátky si časem si získá úctu a lásku místních. Její silná osobnost zaujme i plukovníka Lina (Curd Jürgens), který zpočátku jejím příjezdem nebyl vůbec nadšený. Vše změní útok Japonců na Mandžusko. Město je bombardováno a musí být vyklizeno. Gladys alias Jen-Ai se ujímá sirotků. Jak válka postupuje, dětí přibývá, a aby se mohly zachránit musí se dostat rychle do jiné provincie, než ji tamější misionáři opustí...
Scénář k filmu byl napsán podle knihy Alan Burgesse The Small Woman, který se nechal inspirovat skutečným příběhem Gladys Aylward. (Jezinka)

(více)

Recenze (6)

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Film je sice dost dlouhý, ale rozhodně jsem se nenudila. Nekteré romantické scény byly možná až moc sladké, ale vzhledem k době, kdy film vznikl, se to dá vydržet. Vedle dramatických momentů jsou zde i nějaké humorné scény, a prostředí Číny je také dost zajímavé. Hlavní hrdinka mi svou paličatostí sice chvílemi lezla na nervy, ale na druhou stranu se ukázalo, že to nakonec vedlo k záchraně mnoha životů. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Melodramatický epos o Angličance působící v Číně před a během války. Za Ingrid Bergman navyšuji hodnocení. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

16. Zlatý Glóbus za rok 1958 - cena (1) - *Nejlepší film (podporující porozumění) - Mark Robson + nominace (2) - Nejlepší herečka (drama) - Ingrid Bergman, Nejlepší herec (drama) - Robert Donat ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • Film se točil ve Walesu a jako komparsisté, kteří měli vytvořit iluzi čínského prostředí, byli angažováni všichni Asiaté žijící v okolí národního parku Snowdonie. (Zdroj: Kniha Charlotte Chandler: Ingrid - biografie Ingrid Bergman). (Pavlínka9)
  • Režisér Mark Robson chtěl Ingrid Bergman obsadit do tohoto filmu. Odletěl kvůli tomu do Paříže, kde zjistil, že Bergman již knihu Malá žena (Small Woman), podle které byl napsán scénář, četla a role se jí líbila. (Zdroj: Kniha Charlotte Chandler: Ingrid - biografie Ingrid Bergman). (Pavlínka9)
  • Herec Robert Donat před závěrečnými postsynchrony těžce onemocněl, z posledních sil film dokončil a několik dnů nato zemřel. Ač to ve filmu není znát, trpěl silným astmatem. (Zdroj: Kniha Charlotte Chandler: Ingrid - biografie Ingrid Bergman). (Pavlínka9)

Reklama

Reklama