Reklama

Reklama

Na cestě - Série 8 (2009) (série)


Na cestě po Vojvodině (S08E21)

(epizoda)
Česko, 2010, 26 min

Režie:

Martin Kopp

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

Severo-srbská autonomní oblast Vojvodina byla jako nejúrodnější část Srbska od dávných dob příslovečným jablkem sváru. Značný význam jí přikládali již Římané, kteří zde založili slavné město Sirmium (dnes Sremska Mitrovica), které se stalo rodištěm hned desítky římských císařů. S příchodem Slovanů se začíná vařit mnohonárodnostní guláš, který okořenila i nadvláda Osmanské říše. Islámské obyvatelstvo ale bylo odsunuto a jeho místo postupně zaplňovali kolonisté ze všech koutů habsburské monarchie, včetně Čech. A právě do života české (ale i slovenské menšiny) nahlédneme v době pravoslavných Vánoc, které díky posunu v juliánském kalendáři připadají v současné době až na náš tříkrálový svátek. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obyvatelé 6/10 Děj 6/10 Hudba 5/10 Prostředí 7/10/// +aspoň máme možnost poznat jak žijí místní obyvatelé, čím si na sebe vydělávají, co jedí a jak skromně to u nich vypadá -to je ale asi tak všechno, slabá hudební kulisa, žádné výrazně krásné záběry na přírodu, prostě zhlédnout a zapomenout/// Zdá se mi to, nebo si tvůrci berou stále menší sousta a ty větší a zajímavější si už prošli a natočili? Řekl bych jako dílčí doplnění celku dobrý, ale jako samostatná část už docela slaboučké./// Celkem 60%/// ()

majo25

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z tých slabších dielov seriálu Na ceste. Nie že by Vojvodina nebola zaujímavá krajina, ale autori sa venujú ludom a rodinám miesto mestám, mestečkám či zaujímavým oblastiam. Navyše, natáčalo sa v zime, a aj celé to pôsobí akosi chladne. Aj povestného vtipu je tu poskromne. 55% ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Balkánom sa za tisícročia toho veľa prehnalo a preto je veľmi multikultúrny a zaujímavý, no predovšetkým národná nôta tam je silná a keď sa nejedná o agresiu, tak to vytvára nádherný živý svet plný farieb a zaujímavostí. Kultúra je tam bohatá, no Vojvodina pre mňa bude vždy Srbsko. To, že ako tu povedali tretina obyvateľov je inej národnosti by nemalo hrať rolu, veď koľko takých oblastí vo svete je štáty si ich držia. To len Srbsko bolo dosť skúšané a trpelo a tak sa dá chápať, že sú tam šialenci, ktorí by to od neho chceli oddeliť a že je to autonómna oblasť, no dúfam že to nedopadne ako s Kosovom, predsa napríklad Maďari, Rumuni, či my sme mierumilovnejší a svoje štáty máme a vytvoriť nejaký nový s takouto zmesou by bol nezmysel. Tu v tomto dokumente ukázali niečo z histórie, niečo z remesiel a života ľudí, prišlo mi to skôr ako naša vidiecka krajina, no bolo to tým, že sa vyhli napríklad mestám výrazne. Táto oblasť sa však rýchlo mení a dnes už u mňa takýto jednoduchý dokument o danej oblasti, ktorý veľa vecí nepoňal, u mňa veľmi neobstojí. Ale beriem, svojho času jednoduché a príjemné. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je nutné říct, že oblast okolo Vojvodiny se za posledních deset let hodně změnila. A kdo tam třeba i byl, když tam hrál jeden nejmenovaný český klub, tak mi musí dát za pravdu. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama