Reklama

Reklama

Requiem za 116 vesnic

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 1996, 38 min

Režie:

Milan Maryška

Scénář:

Jiří Reichl

Hudba:

Josef Spitzer

Hrají:

Miloš Hlavica (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Dokument o zmizelých obcích severních Čech.  Dokument Jiřího Reichla a Milana Maryšky z roku 1996 o zmizelých obcích severních Čech. Libkovice, výstavné královské město, Ahnikov, Albrechtice, Vtelno, to je jen malý výčet obcí, které navždy zmizely z mapy severních Čech. Některé se staly obětí těžby hnědého (mnohdy velice nekvalitního) uhlí, některé přestaly existovat úplně zbytečně, uhlí se tam stejně těžit nedalo. Budeme chytřejší než naši dědové? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

mysak.pitlik 

všechny recenze uživatele

Tento týden byly prolomeny limity těžby. V souvislosti s tím jsem se dívala na tenhle dokument a větší úzkost jsem dlouho necítila. Tolik zmaru. Že se tak chovali komunisti, to překvapí málokoho. Ale proč se v tom pokračuje pořád dál? ()

Fredericus

všechny recenze uživatele

Viděl jsem o něco málo více než polovinu (druhou). K obsahu: leccos nelze hodnotit jednoznačně, ne tak ovšem úroveň (některých? většiny?) lidí, kteří to území obhospodařují po létě 1945, zvláště té spodiny roztomile nazývané "zlatokopy" - Přišli s ničím a ničit. Nikdo je nevyháněl, utíkali sami pro svoji neschopnost. Teď (1996) se domáhají "svého" majetku. Hnus. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Depresivní pohled na realitu při ničení obcí na mostecku a chomutovsku. Obce zanikaly díky své poloze v hraničním pásmu, ve vojenském prostoru nebo nad místem, kde se nacházelo uhlí. Tento dokument ze zabývá poslední variantou. Smutné je, že ne vždy bylo vystěhování obyvatel a zničení obcí vyloženě nutné. Není to hezký pohled na zničenou krajinu těsně pod Krušnými horami. ()

Reklama

Reklama