Reklama

Reklama

Submarino

Trailer

Obsahy(1)

Nick a jeho mladší bratr se protloukají životem poznamenaní nešťastnou událostí v dětství. Nick se právě vrátil z vězení a zdá se, že kromě pití piva a občasné návštěvy posilovny, není nic, co by ho zvlášť zajímalo. Jeho mladší bratr pečuje po smrti své ženy o malého syna, před nímž však skrývá tajemství, které dítě odhalí až smutně snadno. Oba bratři se sejdou na matčině pohřbu, kde se životy všech zúčastněných náhle propojí... Vinterberg působivě vypráví příběh dvou outsiderů z kodaňského předměstí, kteří žijí ze dne na den a snaží se v bezútěšném prostředí přežít; stačí jim „udržet hlavu nad vodou“, k čemuž metaforicky odkazuje název filmu Submarino. Seversky syrové drama se strhujícími hereckými výkony je natočeno s citem pro formu a autentičnost situací, které jen posilují emotivnost snímku.

Ve svém šestém filmu Submarino se Thomas Vinterberg navrátil k tématu dysfunkčních rodinných vztahů obdobně jako ve své předchozí tvorbě: ve snímku Rodinná oslava z roku 1998, vůbec prvním filmu manifestu Dogma 95, který získal ocenění na mnoha mezinárodních festivalech či později v odlehčené podobě v komedii Když se muž vrací domů (2007). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (185)

emma53 

všechny recenze uživatele

Jestliže někoho film Submarino emocinálně minul, tak mě rozhodně ne. Příběh dvou bratrů, kteří měli vnitřně zmučené srdce tím, co stalo v jejich dětství a to do velké míry ovlivnilo jejich další způsob života. Měli k sobě tak blízko a přitom si byli tak vzdálení. Z celého jejich života na mě čišela jejich samota a zoufalá beznaděj. Velmi smutné a depresivní drama, které se Dánům jako ostatně vždy povedlo. Velmi dobře bylo vypracované prolínání osudů obou bratrů a studená barva filtru, která ještě víc umocnila drsnost příběhu. Osobně mě zaujal výkon Jakoba Cedrgrena, kterého jsem měla možnost vidět už ve filmu Ukrutně šťastni. A dík alespoň za pár pozitvních momentů. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Výnimočne som si prečítal pred spustením filmu oficiálny text distribútora, aby som vedel, do čoho idem. Po prvej polhodine som mal chuť film vypnúť, ale potom som naň začal pozeral nezaujate, tak, ako si výskumník obzerá nový druh hmyzu. Je nepochybné, že z filmárskeho hľadiska a hereckých výkonov sa nedá filmu nič vytknúť. Problém mám iba s tým, že ma životné osudy outsiderov v bohatej krajine Európy nechávajú chladným a nezaujatým. Takže naďalej ostávam fanúšikom Thomasa Vinterberga, ale ďalší film s podobnou tematikou by som už neustál. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Potom ti poviem prečo sa voláš Martin..." Popravde mám radšej filmy z minulosti a budúcnosti ako tie zo súčastnosti, ale občas príde silný film, ktorému nemám čo vytknúť a max. ma zaujme. Dánsky režisér to dokázal 2x po sebe. Submarinom a neskôr veľmi úspešným Honom, aj keď som ich videl v opačnom poradí. Príbeh dvoch bratov je drsný, špinavý, chladný a ich detstvo by za to svoje asi nikto nemenil. Napriek neľahkým podmienkam z nich vyrastajú rozumní ľudia, ktorých šťastie stále obchádza a v živote to nemajú ľahké. Zaujal ma hlavne starší brat , kľudne by mohol byť ďalším Dánom, ktorý skúsi hollywood, pretože jeho tvár by som si vedel predstaviť aj v iných filmoch. Úvod i záver s ich malým bratom, ktorého krstia je magický, v závere silne dojímavý. Vo filme sú trocha prehádzané časové roviny, ale nijako násilne, takže celistvosť nie je narušená. Filmy o vzťahoch zo súčastnosti sú stále v móde, ale nie každý to vie robiť. Submarino je max. reálny a silný film z ktorého si všetci režiséri môžu brať príklad. Takto sa to robí! 100%. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Tmavé, syrové a depresivní. První půlka mi přišla možná až zbytečně pomalá a natahovaná stejně tak i několik dalších scén později ve filmu. Celkově by to podle mě chtělo trochu prostříhat a některé postranní děje a situace možná úplně vynechat. Čím víc se ale film blíží k závěru tím víc všechno graduje, tmavne a nabírá obrátky. Až to vrcholí bezkonkurenčním závěrem. Je pravda, že nebýt posledních 20-30 minut, tak by mě film (od kterého jsem čekala tu typickou severskou záležitost) celkem zklamal, ale ten závěr to zachraňuje. Myslím, že ta první část a vůbec i celý snímek zasáhne více lidi, kteří mají sami děti - a protože je nemám - nemohu tvrdit, že by mě tenhle film nějak emocionálně postihl. To co bylo fajn byla atmosféra, hudba a herci- ti byli pro mě milým překvapením. Co se týče hodnocení tak rozpačitě váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Nakonec dám tedy hodně silné tři s tím, že mám v úmyslu se k tomuhle filmu vrátit za pár let, pak budu možná hodnotit úplně jinak. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Hnusné kodaňské předměstí, kde zevlové a narkomani společně s liškami dávají dobrou noc. Perfektně reálně a přirozeně natočený snímek, který Vás nechá zamyslet se nad životem svým i životem ostatních. V ponuré,šedé a depresivní atmosféře Vám dojde,že život je někdy fakt na "vyliž řiť a že se nakonec máte ( i když si to do téhle chvíle třeba vůbec nemyslíte) vlastně dobře! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen na motivy stejnojmenného románu dánského autora Jonase T. Bengtssona z roku 2007. (skudiblik)
  • Film Submarino sa natáčal na viacerých miestach v dánskom hlavnom meste Kodaň. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama