Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (289)

helianto 

všechny recenze uživatele

„Stáří je smutné, ne proto, že přestávají všechny radosti, ale proto, že přestává naděje.“ (Jean Paul) Velmi komorní příběh o snech mladých i starých a o ztrátách iluzí. A o nalezení sebe sama, o nalezení pravých hodnot a nového smyslu života. Většinou máme dojem, že jen mladí mají sny a falešné iluze o životě. Ale sny a iluze, i ty falešné, nás provází v každém věku a jejich ztráta není ve stáří o nic méně bolestná, než když o ně přijdeme v mládí. Jen, když dospějeme do určitého věku, uvědomujeme si, že deziluze je jaksi konečnější. A že jen těžko hledáme nové sny a nové touhy. A dokázat je znovu nalézt, to je velké umění. Vynikající výkon Miroslava Krobota, který se ve zralém věku přetransformoval z renomovaného divadelního režiséra ve výborného charakterního herce. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

MFF KV 2011. Pro mě překvapení, film se mi líbil. Herecké výkony pana Krobota i hlavní představitelky, Slovenské Maďarky Judit Bárdos výstižně vystihly jejich charaktery. Člověk přesně chápal jejich pohnutky (ačkoli v případě Evy a jejího vztahu s učitelem posléze už ani ne, ale ze zkušenosti - zamilované dívky jednají nelogicky, s tím nikdo nic neudělá). Je to uvěřitelný příběh o dívce, která chce pryč, ven z toho zapadákova, ze světa "kostela, nudy, styrých lidí a neuplatnění" do světa "tam venku", do ciziny - typický sen dnešní mladé generace, a otce, který sveřepě stojí za svojí ideou, že on sám ví nejlíp, co je pro jeho děti dobré. Člověk (alespoň já ano) se dokáže s postavami ztotožnit, i s těmi vedlejšími v podobě učitele, sestry a jejího manžela, "syna nepřítele", a to filmu rozhodně pomáhá. Scénář je slušný a i režie mladé a sympatické režisérky je zvládnuta na jedničku. Snad se nám tu rýsuje tvůrce, na jehož příští filmy se budeme moct těšit. Já osobně jsem zvědavý. Ale jestli příprava tohoto filmu trvala od roku 2003 (jak autorka tvrdila při besedě po filmu na MFF KV), možná si nějakou chvilku bohužel počkáme... ()

Reklama

Payushka 

všechny recenze uživatele

Snímek vznikal ve spolupráci Česka a Slovenska. A oproti všemožným domácím filmům, které se snaží diváka přesvědčit, že nevěra je správná nebo že smyslem života šedesátníka je sex s dvacítkou, je Dům více než ucházející. Při srovnání herecký výkon – scénář ale působí natolik nesourodě asi jako všudypřítomné slovenské nápisy ve filmu a český dabing. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkná krajina, kde se nám odehrává už né tak úžasný příběh. Příběh je ve své podstatě hrozně jednoduchý. Stejně se mi ale na Miroslava Krobota velmi dobře koukalo. Z toho člověka vyzařuje jakási zvláštní aura. Bohužel to byl světlý moment pouze ojedinělý. Většinu stopáže se omílá pořád to stejné dokolečka kolem. A věřte mi, že v tak krátké stopáži se to prostě okouká. Dům není film vyloženě špatný, ale odnesl jsem si z něj holé nic. 2* ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Nejsou to úplně čisté čtyři, ale dám je. Dům je na naše poměry unikátní v tom, že nemá moc dialogů a hraje se tu hlavně mimikou a gesty. Proto je velmi šťastná Krobotova volba, protože ten roli protivného staříka zvládl s naprostým přehledem. Každý záblesk jeho citu je radost sledovat, protože se nám odkrývá i to nejhlubší nitro jeho postavy. Ona celá herecká sestava je velmi dobrá - Medevecká je třída, tudíž není pochyb o zvládnutí role, Bárdos je příjemné překvapení, stejně tak Lucia Jašková. Jediný problém je Marián Mitaš v roli učitele, je strašně necharismatický a nevýrazný, mám ale dojem, že to byl režisérčin záměr, takže asi vše v pořádku. Na druhou stranu je to hodně epizodické a řeší se tu trochu moc problémů a někdy to malinko drhne, přece jen mi ale tři na tenhle film přijdou málo. Je to přesně na pomezí, já nakonec hvězdu přidávám a dávám 70%. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (13)

  • Film získal na 25. plzeňském festivalu českých filmů Finále Zlatého ledňáčka v kategorii nejlepší celovečerní film. (Tom_Lachtan)
  • Český herec Miroslav Krobot získal ocenenie Modrý anjel za najlepší mužský herecký výkon na 19. MFF Art Film Fest (Trenčianske Teplice, Trenčín). (rudeboy)
  • Na 23. ročníku MFF v talianskom Terste, ktorý do svojho programu vyberá výnimočné filmy z regiónu strednej a východnej Európy, získal film Hlavnú cenu divákov v kategórii najlepší celovečerný film. Rovnako tomu bolo aj na MFF Anonimul v Rumunsku a na MFF Karlove Vary bol vybraný do sekcie Variety – 10 European Directors To Watch. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama