Reklama

Reklama

Nepřátelé národa

(festivalový název)
  • Velká Británie Enemies of the People
všechny plakáty
Trailer 1
Velká Británie / Kambodža, 2009, 93 min

Scénář:

Thet Sambath

Hrají:

Thet Sambath, Pol Pot (a.z.)

Obsahy(1)

Už více než deset let tráví kambodžský novinář Thet Sambath volné víkendy prací na svém projektu v odlehlých vesnických provinciích. Výsledkem jeho mravenčí práce jsou desítky rozhovorů s lidmi, kteří se přímo podíleli na vraždění za vlády Rudých Khmerů. Jak a hlavně proč zde bylo během tak krátké doby brutálně pozabíjeno přes dva miliony lidí? Odpověď na tuto otázku se Thet Sambath snaží získat nejen od bývalých řadových vojáků slepě vykonávajících rozkazy svých nadřízených, ale hlavně od Nuona Chea, pravé ruky samotného Pol Pota. Roky trvalo, než se mu podařilo získat důvěru tohoto starého muže, který i dnes odmítá osobní odpovědnost za spáchané zločiny. K získání Cheovy důvěry přispěl i fakt, že mu Sambath zamlčel osud svého otce a bratra, které zabili Rudí Khmerové. Vedle výpovědí popisujících s mrazivou věcností detaily brutálního vraždění kambodžských civilistů se ve filmu, jež ve spolupráci s novinářem natočil britský dokumentarista Rob Lemkin, seznámíme i s řadou unikátních archivních záběrů a zajímavými informacemi o jednom z nejkrvavějších režimů v historii. (Jeden svět)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (13)

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Doporučuji překonat úvodní relativně nudnou půlhodinu, než si navyknete na podivné tempo vypravěče. Pak se dozvíte spoustu věcí, které jste se možná ani dozvědět nechtěli. Pití lidské žluči pomáhá proti horečce dengue, proto je dobré s sebou pořád jeden rezervní žlučník nosit a občas si loknout. Když se rozkládají lidská těla v bahně, bublá to, jako by se vařila. Též je zajímavá názorná instruktáž, jak podřezávat člověka, aby u toho zbytečně neřval, případně jak měnit techniku, když už vás z toho začne bolet ruka. Vše od odborníků na slovo vzatých. Údajně se na každou svini vaří voda. V Kambodži se bohužel dozvíte, že bez ochotného řezníka se svině v klidu dožije důchodu. Dobře natočený dokument, jehož účastníci vás znechutí k blití. Žádné výčitky svědomí, žádné omluvy za to, že vraždili lidi jak prasata (Byli to přece "nepřátelé národa") jen strach, že si poškodili karmu pro příští životy (u jednoho z nich). ()

Cralg 

všechny recenze uživatele

Příběh velmi syrového charakteru, který navzdory nebezpečí spojené s natočením tohoto dokumentu líčí očité svědectví těch, kteří se na masakrech přímo podíleli. Snad ještě zajímavějším pohledem na věc než povídání přímých účastníků bojů, je naopak úhel pohledu vyšších šarží. Dokument je velmi zručně natočen a to s ohledem na další nepřímé odkazy, které se tu a tam v dokumentu zmíní jako zcela nechtěně (němé scény pohledu do krajiny s bublající kaluží nebo narážka na obavy plynoucí z budoucí reinkarnace či percepce "ledového klidu" k muži, který poslal miliony lidí na smrt atp.) Za mě 95%. ()

Reklama

maxim99 

všechny recenze uživatele

Zajimave pojaty dokument, kdy se reporteri snazi z byvalych zabijaku Rudych Khmeru dostat svedectvi o zverstvech spachanych Pol Potovym rezimem. Vzpominky sbiraji 10 let, kdy se nejdrive snazi ziskat duveru ucastniku masoveho vrazdeni a pak z nich formou rozhovoru dostavaji prava svedectvi o techto zlocinech. Velmi zvlastni atmosfera pri vedomi, ze mnoho techto lidi normalne zije ve spolecnosti, kde snad kazdy v tomto obdobi ztratil nekoho z rodiny. Je to velmi autenticke. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Hodně to působí jako onanie nad smutným osudem vlastní rodiny. Je to omíláno pořád dokola, stejně jako rozhovory se 4mi vojáky vrahy a pravou rukou Pol Pota. uznávám, že to muselo být hodně těžké natočit a přimět lidi mluvit. Ale materiálu je nakonec poskrovnu. Na víc jak 45 minut to není. Měl jsem problém to dokoukat, když po xté slyším to samé a vpodstatě se neřeklo nic co už by nebylo známo. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Nielen dokument, ale aj dokument o dokumente. A neuveriteľná morálna a humánna veľkosť režiséra, tajaceho vlastné straty i utrpenie, trýzniaceho vlastné rany pre službu histórií. A znepokojivá zmierlivosť páchateľov hromadných krutých zločinov. A šokujúca podobnosť s miliónom iných krvavých systémov, propagánd a diktatúr. A tá podivná budhistická zmierenosť s vlastným prekliatím ! - "Bojím sa toho, koľko životov budem musieť pretrpieť, kým sa zase budem môcť prebudiť do ľudského tela. Ale tak to je. Možno už potom nebude žiadny život..bude len kameň." Prístup tohoto filmu je fenomenálny, rovnako ako psychické nasadenie a všeobecný všeľudský varovný význam. ()

Zajímavosti (2)

  • Již během natáčení dokumentu čelil Thet Sambath několika výhrůžkám a neúspěšným pokusům o likvidaci ze strany bývalých členů Rudých Khmerů. Na konci filmu sice uvádí, že si koupil pole a bude na něm hospodařit, ale ve skutečnosti se urychleně přestěhoval do USA, kde žije dodnes. (Flaxik)
  • Film získal cenu za nejlepší film na festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět 2010. (mr.filo)

Reklama

Reklama