Reklama

Reklama

Objevování pravdy - Série 1 (2005) (série)


Ledový muž přichází (S01E06)

(epizoda)

Obsahy(1)

Co jsme se dověděli o člověku, který před 3500 lety zahynul v Ötztalských Alpách. V Ötztalských Alpách na hranicích mezi Itálií a Rakouskem našli v roce 1991 dva turisté mrtvého muže, který zahynul před 3 500 lety. Jeho tělo a osobní věci byly překvapivě dobře zachované v glaciálním ledu. Archeologové začali okamžitě spekulovat o tom, jak zahynul. Většina se domnívala, že ho zastihla sněhová bouře a zemřel podchlazením. Ale byly i jiné teorie... Možná měl nehodu. Napadla ho divoká zvířata. Nebo ho dokonce někdo zabil? Ať je to jak chce - od muže zamrzlého v ledu vědci získali vzácný zdroj informací o životě v době kamenné. A pro nás ostatní je tento muž velmi osobním pojítkem s naší vzdálenou minulostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Spielbergo odpad!

všechny recenze uživatele

Naprosto otřesný pseudodokument, kde se během první čtvrt hodiny nedozvíte absolutně nic kromě jména zkoumané ledové mumie. Zbytek tvoří sebestředná infantilní hra na "vědce", kdy hlavní průvodce pobíhá po Alpách v obleku Indiana Jonese a snaží se o rádoby senzační prohlášení, která vždy skončí stejně směšným blábolem. Příklad: "Dnešní noc přečkám s přesně stejným vybavením, jako mohl mít Ötzi." Načež si Bernstein vyhrabe díru v udusaném sněhu (zajímalo by mě, kolik z toho je skutečně jeho práce) a pak ho pět minut pozorujeme, jak si leží v teplém horolezeckém spacáku. Nekonečnou nudu vám "zpestří" jeho parodie na Blair Witch. Nebo se při výstupu na nějaký zasněžený kopec zatáhne a už je tu prohlášení, že "nyní jsem se ocitl skutečně ve smrtelném nebezpečí". No většího narcise jsem dlouho neviděl. Už mi jen chybělo prohlížení se v příručním zrcátku "na Ivánka". Jestli se ve zbývajících dvaceti minutách divák dozví něco smysluplného netuším, protože jsem to psychicky nevydržel a toho idiota přepnul. ()

Reklama

Woodstock 

všechny recenze uživatele

„Kůstka“ ze Sběratelů kostí by zbledla závistí a vrátila by červený diplom z patologie. Zábavný dokument o tom, že i 5300 let stará můmie na sebe vykecá všechno, dostane-li se do spárů nelítostných odborníků. Pár příkladů „prokázaných fakt“: Ötziho jídelníček v den jeho smrti, navíc s přesností švýcarských hodinek (12 hodin před smrtí měl chleba a srnčí maso), určení, z kterého potoka to pak zapil vodou a dokonce i to, na jakých balvanech přitom seděl! Náš chlapík z doby kamenné byl totiž pěkný neposeda a jak se u jídla pořád vrtěl, ulpěly mu na kožešině na prdeli částečky zvláštního mechu, „který nikde jinde než v tom údolí neroste“ (*tady si musím rýpnout - jak vědci ví, že nerostl nikde jinde i před těmi 5300 lety?!) Příčinou Ötziho smrti byl prý boj s přesilou lupičů, kteří ho mimo jiné střelili šípem do zad. Ötzi jim unikl vzhůru do hor, na ledovec, kde pak vyčerpán zraněním padnul, umrznul a spal v ledu mnoho tisíc let, dokud před pár lety neroztál a nezakopli o něho povykující tůristé. Znělo to všechno děsně logicky. S patologií je ovšem ta potíž, že podá vědecké zdůvodnění CO a JAK , ale už ne PROČ? Tohle už je na kriminalistech. Například já tu záhadu vidím mnohem prozaičtěji, žádní lupiči v tom nebyli. Ötzi doma řekl své prapraženě: „Stará, jdu na lov, žvýkej kůže a chovej se mravně!“ a aby nepojala podezření, vzal si komplet vybavení - dlouhý luk, měděnou sekyrku, pazourkový nožík, křesadlo a troud na oheň a další věci nalezené pak vedle něj v ledu. Jenže!!! Za první kamennou mohylou zahnul ostře vlevo (od té doby se nevěře říká „někomu zahnout“) a hupky-dupky na zálety! Šaman kmene odešel ráno na pár dní do údolí, na kongres šamanů doby kamenné a šamanka se už nedočkavě rozvalovala nahatá na lůžku, v rozestlaných kožešinách ze šavlozubého tygra. Bohužel, šaman byl ještě doma, vrátil se totiž pro zapomenutá líčidla a jak bylo v předsíni chýše šero, chudák Ötzi se spletl. Roztouženě popadnul šamana zezadu kolem pasu a pokusil se ho ohnout přes modlitební obelisk se slovy: „Ty divoško, tady jsme to ještě nedělali!“ Dál už se shoduji s pány vědci – pár přes hubu, nějaké ty modřiny a škrábance, Ötziho útěk a šíp do zad. Čili na otázku uživatele lks: „Pořád nějak nemůžu pochopit, proč se drápal zraněný na kopec? Že by chtěl být blíže Bohům?“ odpovídám: Houbeles blíž k bohům, co nejdál od toho rozzuřeného paroháče a od své staré!!! ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama