Reklama

Reklama

Malá doba ledová: Krutá zima

(TV film)
  • USA Little Ice Age: Big Chill
všechny plakáty

Obsahy(1)

Teploty výrazně poklesly. Byla taková zima, že z oblohy padali mrtví ptáci. Všude zuřily mrazivé bouře. Někteří lidé umrzli počátkem září, něco takového se tak často nestává. Mezi 14. až 19. stoletím zasáhla lidstvo malá doba ledová. Může se to opakovat? Někteří vědci tvrdí, že ano.
Od roku 1300 do roku 1850 trvalo období kataklyzmatické zimy, které mělo na lidstvo obrovský dopad. Vedoucí světoví klimatologové zhodnocují poslední klimatické změny a předpovídají, kdy může další takové období nastat. (Insomnia)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Většinu informací jsem už znal, ale je to pěkné shrnutí. Nevěděl jsem, že se obilí tak snadno zlomí při větru a silném dešti a když se dotkne země, je nepoužitelné. To je aktuální dnes, kdy se vlivem přelidnění planety mění klima a zesilují extrémní klimatické jevy. O původu středověké pohádky o Jeníčkovi a Mařence a jejich zavedení do lesa kvůli hladomoru jsem také nevěděl., stejně tak o 111 hladomorech ve Francii mezi lety 1371-1791. Historka o odřezávání zmrzlého masa koním přímo za chůze při tažení Napoleona do Ruska, nebo spíš úprku z Ruska vypadá hrůzostrašně. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trošku špekulatívne dielko, kde klimatické zmeny spájajú pomaly so všetkými svetovými udalosťami danej doby. Za všetko môže klíma, aj za to, že Američania pijú pivo 11x častejšie ako víno, za hon na bosorky, právny poriadok atď. V podstate by sme ale takto mohli uvažovať v každej situácii, veď len také počasie ovplyvňuje každodenný život. Niektoré poznámky sú teda zaujímavé a prínosné, ale zbytočne sa to vždy spája len s "malou dobou ľadovou". ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Autoři se pokouší zaplácnout devadesát minut vším možným, především teoriemi co všechno mohla ovlivnit Malá doba ledová. Některé teorie/fakta jsou zajímavé, některé teorie/polofakta jsou úsměvně zajímavé a některé teorie jsou prostě teorie + sem tam se řekne nějaká kravina co má zní jako úžasná zajímavost. .. Vše by se dalo zvládnout za čtyřicet pět minut se zajímavými fakty a polofakty, načež by bylo sledování záživnější, ale to se zde bohužel neděje. I přesto se řekne opravdu mnoho co stojí za povšimnutí/vyslechnutí. .... HODNOCENÍ: 60% (3*) ()

Merenre 

všechny recenze uživatele

Přehánění, hraní na senzaci, hromady zbytečných keců, malo zajimavých, pravdivých a duležitých informací. Prostě typický dokument made in US. ()

Reklama

Reklama