Reklama

Reklama

Noc nad Chile

Chile / Sovětský svaz, 1977, 111 min

Obsahy(1)

Unikátní drama, které autentickým a syrovým způsobem zachycuje krvavé události spojené s nástupem chilského diktátora Pinocheta k moci. Píše se 11. září 1973 a armádní jednotky vedené generálem Pinochetem právě zaútočily na prezidentský palác, aby násilně převzaly moc od stávajícího prezidenta. Byla vytvořena junta, která okamžitě pozastavila platnost ústavy, rozpustila parlament, zavedla přísnou cenzuru a znemožnila veškerý odpor v zemi. Jihoamerický stát se ocitl v naprostém chaosu a bezpráví. To na vlastní kůži pocítí také mladý architekt Manuel, jehož přesvědčení nemíchat se do politiky rychle vezme za své po návštěvě kruté věznice. Sám se postaví do čela bojovníků proti diktátorskému režimu a ve své snaze vytrvá i tehdy, když začne být ohrožen přímo jeho život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Salvator 

všechny recenze uživatele

Dílu sovětské produkce, které mělo odsoudit Pinochetův režim, občas - a to překvapivě - chybí levicový důraz. Soudruhům se moc nepovedla ani použitá hudba, jenž se k podkreslení děje vůbec nehodí. i přesto je škoda, že film byl u nás vydán ve zkrácené verzi. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Filmu nepodobná sbírka obrazů imitujících vyprávění dokumentuje počátky odboje proti Pinochetovu totalitnímu režimu. Nesouvislost a nerytmičnost, zřejmě poznamenaná dodatečnými střihy, odpovídá schizofrenii dvou režisérských pohledů, které samy nevědí, zdali se identifikují s povstalci nebo zrcadlí svou rodnou totalitu. ()

Dárius 

všechny recenze uživatele

No!Já si nemůžu pomoct,ale je to prostříhaný.Viděl jsem to jako učeň-bylo to tenkrát skoro povinné.A proto jsem si zapamatoval jednu pasáž:Na ulici stojí právě Manuel s nějakým starším profesorem,nad hlavama jim přelétávají americké stíhačky.A ten profesor říká "Američané-jejich vměšování je tak očividné že se to ani nepokouší skrývat".Tato věta ve filmu naprosto chybí.Má snad Řitka video strach,že by amerikáni vyučovali demokracii u nás?Ale tady už přeci je-nebo se pletu???? ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Celkem bizarní film: totalitní Sovětský Svaz natočil za vlády Brežněva snímek o Pinochetově převratu v Chile. Kritika autoritativního až totalitního režimu v Chile natočená jinou totalitní zemí. První půlhodina slibná, potom mě začal film vyloženě nudit. Naprostý průměr, ale jako zajímavost doporučuji ke shlédnutí. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama